NRK varsler ny kurs i Trump-dekningen: - Må se gjennom all støyen

Utenrikssjefen mener norske medier må unngå å bli for sensasjonsjagende i mediedekningen av den amerikanske presidenten.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Den største utfordringen vil nok være å vekte alle utspillene og klare å skille alt det vesentlige fra det uvesentlige, sier NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Kampanje, om NRKs dekning av president Trump fremover.

Mikkelsen var ikke utenrikssjef da Trump ble president for første gang tilbake i 2017. Jobben som utenrikssjef i NRK tok han over i 2019. Mikkelsen tror mediene og NRK må bli flinkere til å forklare hva som foregår rundt president Trump.

- Jeg tror det blir viktig å ikke lage masse isolerte nyhetssaker uten sammenheng. Vi må blir flinkere til å se det store bildet gjennom all støyen.

- Du forventer at det blir mye støy med og rundt president Trump?

- Det vi lærte fra 2016 er at det er en politikk som foregår på en ny måte. Det er alltid mange utspill, både planlagte og uplanlagte – og disse må vi vekte på en god måte. Det kan ikke være slik at et hvert utspill blir til en nyhetssak, samtidig som vi alltid må følge med på hva han sier. Når en amerikansk president taler, er det vekt og alvor i de ordene – og det er vi nødt til å forholde oss til. 

Rett før jul tok NRK selvkritikk for dekningen av den amerikanske presidenten under valgkampen etter at det kom flere klager til Kringkastingsrådet på at dekningen av den nyvalgte presidenten var splittende og lite balansert. 

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Noe av sjokkeffekten er borte, og det er mye vi ikke var vant til før som er mer normalisert nå. Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i NRK

- Må passe oss

Mikkelsen mener nåløyet for Trumps utspill og kommentarer som blir til saker må bli trangere.

- Vi kommer til å ta egne redaksjonelle vurderinger hver eneste gang vi lager en sak. Det er viktig at vi ikke blindt følger det amerikanske nyhetsbildet som også er splittet og fragmentert og ofte politisk drevet. Det er flere store forskjeller fra første gang han ble valgt og frem til nå. Denne gangen kommer president Trump inn forberedt på en helt annen måte. Han har med seg masse folk i sitt ideologiske prosjekt og han har bred støtte i næringslivet med verdens fremste tech-milliardærer i ryggen. Han har også gjort dette en gang før og har flertall i Senatet. Alt dette gjør at Trump stiller veldig mye sterkere denne gangen.

Les mer: Professor og medieforsker slår alarm: - Jeg synes disse bildene er veldig skumle

Utenrikssjefen mener det blir enda viktig å navigere i all informasjon rundt Trump og at mediene ikke lar seg friste av klikkjaget.

- Det lages mye bra utenriks i norske medier og mange gode reportasjer som virkelig setter nyhetene i perspektiv, og det er bra at flere norske medier har korrespondenter i USA. Også må vi som følger nyhetene hjemmefra, passe oss for å ikke bli for sensasjonsjagende og lage unødig mange saker fra utspill og samme sakskomplekser.

Må se det store bildet:

NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen mener det blir viktig å skille alt det vesentlige fra det uvesentlige i dekningen av president Trump fremover. Her fra en tidligere anledning sammen med kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

- Vi har kanskje blitt litt numne

Mikkelsen tror vi har blitt noe herdet fra innsettelsen av Trump tilbake i 2017 frem til i dag.

- Noe av sjokkeffekten er borte, og det er mye vi ikke var vant til før som er mer normalisert nå. Vi har kanskje blitt litt numne, eller i hvert fall neer vant til måten han snakker på og måten han driver politikk. For åtte ni år siden var han en outsider, nå er han en mann som kommer inn med en helt annen erfaring og handlekraft og et bredt mandat og store muligheter. Det bidrar også til at han kommer raskere til målet og at vi kan dekke mer konkrete politiske forslag enn det vi gjorde sist.

- Klarer vi å skille det viktige fra det uviktige og virkelig se hva som foregår bak alle overskriftene – tror jeg vi kommer til å lykkes mye bedre med mediedekning av Trump denne gangen.

- Svært mye kritikkverdig

Debattredaktør i Subjekt, Mikkel Ihle Tande, var i et intervju med Nettavisen i november kritisk til norske mediers dekning av Trump.

- Hva synes du om norske medier sin dekning av gårsdagens innsettelse? 

- Den var omfattende og inneholdt en del bra, med hovedsakelig kritiske vinklinger. Det er naturlig, og peker mot min hovedkritikk av dekningen av amerikansk politikk, som er at den samme kritiske dekningen er nesten fraværende mot den andre siden, sier Tande til Kampanje.

Les også: Subjekt-redaktør ut mot norske medier: - Donald Trump er kul

- Tror du medienes dekning av president Donald Trump blir annerledes i denne omgang sammenlignet med forrige presidentperiode? 

- Man skulle tro det, og det virker som om det fins en bevissthet i mediene om at man bommet sist og ønsker å forbedre seg. Samtidig viser dag én av Trump 2.0 at det fortsatt er en vei å gå. For eksempel har dekningen av Elon Musks håndbevegelse i går vært sensasjonspreget og lite nyansert, og gått på bekostning av dekningen av den faktiske politikken Trump-administrasjonen svært raskt har gått i gang med å gjennomføre. Kanskje var det til og med intensjonen til Musk – hvem vet, sier Tande.   

Les også: Slår alarm om Trumps tech-allianse: - Bildene er veldig skumle

- Bedre forberedt:

Sjefredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, mener norske aviser og Dagbladet er bedre forberedt på dekningen av Donald Trump denne gangen. Tidligere har mediene fått kritikk for å være for kritiske og sensasjonspregede i dekningen. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi er bedre forberedt denne gangen

Norske medier har fått mye kritikk for sin dekning av USAs president Donald Trump og rett før jul la Repsons Analyse frem en større rapport som viste hvordan de ulike avisenes dekning av den nyvalgte presidenten utspilte seg. Her kom det frem at den avisen som var mest negativ til Trump var Dagbladet med en prosentandel på hele 60 prosent. NRK var det mediet som hadde minst andel negative saker om Trump, på 28 prosent, på Respons-analysen.

Sjefredaktør Frode Hansen sier Dagbladet har satset tungt på å dekke valget i USA og naturlig nok innsettelsen av den nye presidenten.

- Det var naturlig vis ekstremt stor interesse rundt Trump i hele går ettermiddag, kveld og natt og vi valgte også å dekke dette bredt og var også i USA. Interessen har vært over tid og er stor for alt som gjelder Donald Trump og da må vi ligge tett på alle sider av presidentskapet, sier Hansen.

- Synes du dekningen har endret seg og mer nyansert med tiden?  

 - Jeg tror i hvert fall at norske medier har større og bedre forutsetninger for å dekke Trump denne gangen enn tilbake i 2016, sier han.

- Er Trump-dekningen fortsatt sensasjonspreget?

- Vi er en tabloid avis og stopper opp ved enkelte detaljer og snakkiser enten det handler om kysset mellom Trump og Melania eller Elon Musks håndbevegelse. Men Dagbladet skal dekke alle sider av Trump og ikke minst storpolitikken og konsekvensene av denne, sier Hansen.

Han sier man også i Dagbladet har evaluert sin egen dekning av Trump opp gjennom årene.  

-  Denne gangen er vi bedre forberedt, sier Hansen.

NRK varsler ny kurs i Trump-dekningen: - Må se gjennom all støyen