Schibsted-redaktører heiser det røde flagget: - Det kan vi ikke gjøre

- Den digitale lønnsomheten ble veldig mye svakere i fjor, sier sjefredaktør i Aftenposten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Umiddelbart etter at konsernsjef Siv Juvik Tveitnes hadde rundet av sin presentasjon på et allmøte i Schibsted onsdag formiddag - der de ansatte fikk vite at 350 årsverk skal kuttes - møtte sjefredaktørene i de ulike mediehusene i konsernet sine ansatte i egne allmøter.

- Det er mye folk og mange folk. Det er ingen tvil om det, sier sjefredaktør Trine Eilertsen i Aftenposten til Kampanje.

Hun leder en avis som i 2023 tjente over 100 millioner kroner og sier avisen «fortsatt går rundt isolert sett». Utfordringen er at konsernet nå taper penger samlet og da må også Aftenposten kutte. 

- Også mener jeg at det er bra at vi denne gangen ikke gjør det som et ostehøvelkutt der alle får tilsendt en prosentandel som må kuttes, også fortsetter vi som før, bare med færre ansatte. Nå gjør vi en stor jobb med organisasjonen for å tilpasse oss en ny medievirkelighet som et rent medieselskap, sier Eilertsen.

Også i Aftenposten blir de færre ansatte fremover. Det bekreftet Eilertsen på dagens allmøte. Den underliggende økonomiske utviklingen i avisen går feil vei, selv om Aftenposten ikke er like utsatt for utfordringene på annonsemarkedet.

- Det digitale abonnementsmarkedet tikker og går, men fallet papir er høyere enn inntektsveksten vi har digitalt. Den digitale lønnsomheten ble veldig mye svakere i fjor og da er det bedre å gjøre noe med når du først innser det enn når problemet blir større. Vi skal klare å komme ut av dette uten å være for svekket og vi skal gjøre det så raskt som mulig, sier Eilertsen.

- Hva tenker du om at Schibsted taper penger som, konsernsjefen nå sier?

- Vi kan ikke tape penger. Det kan vi ikke gjøre uansett. Det er derfor vi heiser det røde flagget i hele Schibsted.

Les mer: Schibsted bekrefter kutt på 350 årsverk i 2025 - vil tilby sluttpakker

- Vi mister journalistisk slagkraft

Sjefredaktør Bergens Tidende, Trond Olav Skrunes, sier han har full forståelse for at beskjeden skaper usikkerhet hos de ansatte.

- Det har vært en tung dag, sier han til Kampanje.

- Det er et budskap med et tungt alvor i seg, det må jeg si, og stemningen er deretter også.

BT hadde også et eget allmøte umiddelbart etter at konsernsjefens presentasjon, men Skrunes kunne ikke fortelle sine ansatte nøyaktig hvordan kuttene vil slå ut for dem.

- Nå har vi fått overordnede rammer for hele konsernet og så skal vi inn i drøftelser med klubben og tillitsvalgte der.

Redaksjonen i BT teller drøyt 100 ansatte.

- Regner du med at redaksjonen må reduseres med minst ti prosent?

- Vi kan ikke si noe om prosenter nå, men det er klart at dette også vil påvirke bemanningen i redaksjonen i BT, i likhet med de andre redaksjonene i Schibsted.

BT står overfor den samme utfordringen som sin søsteravis i Akersgata. Inntektene fra papiravisen blir mindre og nedgangen kompenseres ikke med den digitale veksten.

BT går like fullt med overskudd, forteller Skrunes.

- Er det mulig å gjennomføre kutt i denne størrelsesorden uten at det påvirker journalistikken?

- Vi kommer til å miste journalistisk slagkraft. Alle som jobber i BT gjør en innsats for å lage god journalistikk. En reduksjon her vil få påvirkning på produksjonen. Vi må bli enda tøffere i prioriteringene på hva vi skal bruke ressursene på. Helt uavhengig av dette står vi midt inne i et strategiarbeid i BT som skal tydeliggjøre retningen for oss. Dette arbeidet blir ikke mindre viktig når vi står i denne situasjonen.

Les også: Klubbleder i VG skuffet over nye eiere: - Fryktelig tøff beskjed å få

- Tungt, men nødvendig

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24, Lars Håkon Grønning, er forberedt på at også E24 må ta sin del av kuttene.

- Det som er blitt formidlet i dag kan vel oppsummeres som tungt, men nødvendig. Det å vite at man skal gjennom en såpass krevende prosess som det det er å redusere bemanningen med 350, er veldig tungt. Det er likevel lett å se nødvendigheten av det gitt at det er en helt legitim forventning om at alle må tjene penger, sier han til Kampanje.

- E24 er blant selskapene som har gått med tap i flere år. Frykter du at dere må ta en relativt stor andel av kuttene?

- Vi har nylig gått ut av en investeringsfase der vi har gått med planlagte underskudd, så jeg ser ikke helt slik på det. Vi er der nå at vi ikke vet hvordan dette vil lande i E24, det må gjennom drøfting med tillitsvalgte først, som vi skal i gang med veldig snart. Det blir feil å gå i detaljer på dette akkurat nå.

Dette sier styrelederen i Schibsted: - Uønsket, men nødvendig å nedbemanne

Schibsted-redaktører heiser det røde flagget: - Det kan vi ikke gjøre