Schibsted-rivaler avventer KI-samarbeid: - Har ikke uendelig med ressurser

Verken TV 2, Amedia eller Aller Media har så langt valg å hoppe på konkurrentens invitasjon til å utvikle en norsk språkmodell.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Digitaldirektør i TV 2, Christian Birkeland, vil ikke umiddelbart slå til på Schibsteds invitasjon om å bli på et samarbeid rundt utviklingen av en norsk språkmodell. Han forteller at de bruker sine ressurser knyttet til kunstig intelligens (KI) på Media Futures i Bergen. Han viser imidlertid til at dette forskningssenteret allerede har flere, norske medieaktører med på laget, deriblant NRK og Amedia, men også Schibsted. Birkeland er for øvrig også styreleder for Media Futures. 

- Media Futures ser også på bruken av KI som verktøy, og det finnes spor i forskningen som går på språkmodeller. Men Media Futures forsker mer på bred tech deriblant KI som verktøy i journalistikk og hvordan optimalisere brukeropplevelsen, sier Birkeland. 

- Men er språkmodell-prosjektet NorGPT noe TV 2 kunne være interessert i å være med på? 

- Det kan godt hende, men nå er vi i en situasjon hvor vi ikke har uendelig med ressurser, og da må vi velge. Vi har valgt Media Futures blant annet fordi det også holder til i Bergen, sammen med universitetet og medieklyngen i Bergen og Media City. Det er valget vi har tatt, men vi heier veldig på å få til gode norske språkmodeller, sier Birkeland. 

- Er det slik at dere ikke har råd til å være med på det? 

- Jeg tror alle mediebedrifter her til lands har fokus på lønnsomhet. Man må velge hvor man legger ressursene. 

Les mer: Kunstig intelligens-satsing splitter norske mediehus: - Har ikke vært rett frem

TV 2-topp:

Christian Birkeland er digitaldirektør i TV 2. Foto: Eivor Eriksen.

Amedia avventer

Konserndirektør for data og teknologi i Amedia, Håvard Solheim, forteller at de i likhet med Schibsted har utvikling av modeller som forstår tekst som sin prioriterte oppgave.

- Våre aviser produserer nesten 1.000 egenproduserte saker hver dag. Derfor har eksempelvis kategorisering og beriket forståelse av vårt eget innhold vært viktig, sier Solheim.

Han forklarer at Amedia, i utviklingsarbeidet med KI og maskinlære, har gjort mye alene, men også arbeidet sammen med andre som for eksempel Media Futures-senteret i Berge.

- Vi har også en tett dialog og godt samarbeid med kunnskapsmiljøet på Universitetet i Oslo, som har laget den norske språkmodellen NorBERT, sier Solheim.

Han forteller at de foreløpig avventer tilbakemeldinger fra MBL angående NorGPT-prosjektet, men at det kan være aktuelt å være med også i dette prosjektet, i tillegg til NorBERT.

- Amedia bidrar allerede aktivt i tette samarbeid og partnerskap på flere arenaer i akademia og i mediebransjen som sammen utvikler medieteknologi. Vi er i likhet med andre norske mediebedrifter kjent med prosjektet for å utvikle NorGPT ved NorwAI, og som i alle partnerskap må rammer og premisser avtales.

Amedia-topp:

Konserndirektør for data og teknologi i Amedia er Håvard Solheim. Foto: Amedia,

- Trener vår egen modell

Jon Scheistrøen, direktør for data og analyse i Aller Media sier Dagblade-eieren har jobbet med flere KI-prosjekter de siste årene som «innholdsoptimalisering til personaliserte anbefalinger.» 

- Aller Media har også sett på språkmodeller og som de fleste andre, tror vi at dette kan transformere flere industrier, blant annet medieindustrien. Når det gjelder språkmodeller, så har vi i det siste trent vår egen modell med en miks av open source-data og vår egen data, sier han.

- Schibsted vil gjerne ha flere medier med i NorGPT-prosjektet. Hvorfor er ikke Aller med på det?

- Vi ønsker et slik samarbeid velkomment, og ser ingen grunn til at vi ikke kan bidra inn i dette prosjektet, sier han.

Schibsted-rivaler avventer KI-samarbeid: - Har ikke uendelig med ressurser