Tidligere PR-topp selger foredrag for over 30 millioner – her er de heteste navnene

Nils Apeland har nærmere 750 ulike talere og foredragsholdere i stallen. Se hvem de mest populære er og hva de koster her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter noen stille koronaår, har event- og konferansemarkedet kommet sterkt tilbake og nylig spådde analyseselskapet Sponsor Insight at markedet vil legge på seg på ytterligere 400 millioner kroner i 2023 til 4,6 milliarder kroner, eller rundt ti prosent. En som tjener godt på mer fart i eventmarkedet, er tidligere PR-topp og nå gründer av selskapet Talerlisten, Nils Apeland.

- 2023 ble et godt år og vi får vårt beste år noen gang med en omsetning på 31, 5 millioner kroner, sier Apeland til Kampanje.

Veksten var ikke mer enn på seks prosent og langt mindre enn rakettveksten selskapet hadde på samme tid fjor da selskapet vokste med 50 prosent, men Apeland er likevel fornøyd.

- Kjøper næringslivet foredragsholdere i like stor skala som før dyrtiden?

- Ja, de gjør det og de vil fortsatt møtes enten det er på ledersamlinger, kickoffs og kundearrangementer, men det er mer prissensitivitet og prosesser tar lenger tid, sier han.

Apeland, som tidligere jobbet i både First House og Apeland som PR-rådgiver, sier henvendelse til Talerlisten er mange, selv om norsk næringsliv har vært gjennom et krevende år der mange har dratt frem sparekniven.

- Det er ikke noe bonanza, men aktiviteten er ganske høy.

- Og hva tror du om 2024?

- Vi budsjetterer med moderat vekst og jeg tror vi kan si at 2024 blir et spennende år. Vi vet ikke hvordan dette året blir men planlegger for vekst også må vi sikkert jobbe hardt for å få det til, sier Apeland.

Talerlisten har en forretningsmodell der de tar en provisjon på rundt 20 prosent per oppdrag, og Apeland sier selskapet var lønnsomt også i fjor. 

Les også: Tidligere PR-topp vokser med gründerselskap – nærmer seg 30 millioner i omsetning

Noen skal ha hummer og indrefilet, mens andre vil ha frossenfisk og nudler. Nils Apeland, Talerlisten-gründer

Kåret til årets taler

Apeland etablerte Talerlisten i 2016, en plattform hvor bedrifter og privatpersoner kan hyre inn foredragsholdere og underholdning og blant foredragsholderne er det mange kjente navn, som profilerte journalister, forfattere, leger, psykologer, advokater, professorer, men også entertainere og skuespiller. Onsdag kveld var mange av dem samlet da Talerlisten arrangerte en vinterfest  og delte ut flere priser til noen av de beste foredragsholderne.

Den gjeveste prisen «Årets taler» gikk til Solfrid Flateby. Med sin lærerbakgrunn og jobberfaring fra Reitan, Bavaria og Coca-Cola, holder Flateby  foredrag om arbeidsglede, selvledelse, ledelse og salg og service.

- Solfrid skaper WOW-faktor, noe som er mer og mer viktig når du blir leid inn til å holde foredrag. Hun har både flest oppdrag og de beste vurderingene fra arrangørene. I tillegg tror jeg hun er «the hardest working person» i norsk foredragsbransje, sier Nils Apeland.

Årets vinner lever i dag fullt og helt av å holde foredrag og til Kampanje kunne Flateby fortelle om høyt aktivitetsnivå der den tidligere kommunikasjonsdirektøren holdt rekordmange 150 kurs og foredrag ifjor.  Det ga Flateby en omsetning på 5,4 millioner kroner.  Det er fjerde gangen Flateby går til topps i denne kåringen. 

- Det er utrolig og jeg er veldig stolt, sier Flateby. 

- Du har holdt på i mange år, men hva gjør du for å holde deg aktuell? 

- Når det gjelder ledelse, som jeg holder mange foredrag om, så er det jo sånn at det er noe nytt under solen hele tiden. Så da må du fornye deg gjennom bruk av eksempler og historier samt være oppdatert på hva forskningen sier. Jeg følger mye med på forskning også blir jeg inspirert av andre talere, sier Flateby. 

- Hva tror du 2024 vil bringe?

- Det blir spennende, for markedet i år blir ikke nødvendigvis noe lett. Det er mindre penger og færre arrangementer og smalere kommuneøkonomi, men jeg håper at jeg skal være aktuell likevel og at folk skal ønske å inspirere og motiveere ved å ha eksterne foredragsholder tilstede også må jeg jobbe slik at vi tåler at det går litt bølger, sier årets taler Solfrid Flateby.

På festkvelden ble det også delt ut pris til den foredragsholderen som har hatt størst prosentmessig vekst på Talerlisten i året som gikk. Prisen «Årets rakett 2023» gikk til unge Max Gouchan. I tillegg ble Barbro Sætha tildelt prisen «Årets nykommer 2023». 

Millionbutikk:

Onsdag kveld ble Solfrid Flateby kåret til årets taler på et større Talerlisten-arrangement. Flateby holdt i fjor rekordmange 150 kurs og foredrag ifjor og det ga Flateby en omsetning på over fem millioner kroner. Foto: Eivor Eriksen.

Dyreste prisklassen

Det er tredje gang Flateby mottar den ettertraktede prisen. Hun har dermed ettertrykkelig bekreftet sin posisjon som en av Norges aller beste foredragsholdere. Flateby er også en av landets best betalte foredragsholdere med en pris på rundt 40-50.000 kroner.

- Prisene har gått oppover lenge, men nå har det kanskje gått litt ned igjen, sier han.

I dette prisjiktet ligger kjente foredragsholdere som teknologientusiastene Eirik Norman Hansen og Hans-Petter Nygård-Hansen og motivator Svein Harald Røine.

- Hvem er de aller dyreste? 

- De som ligger i den høyeste prisklassen er tidligere Kahoot-gründer Johan Brand og den norske ledelses-eksperten Morten Hansen, som er bosatt i California og er professor på Apple University. De koster godt over 100.000 kroner, men det er også en annen type oppdrag som genererer høye honorarer og det er konferansierjobber som spenner over 1-2 dager. De kan ligge på rundt 150.000 kroner, sier Apeland.

Gamle NRK-journalister er ettertraktet

I denne siste kategorien er det gjerne tidligere journalister som herjer, TV-profiler som Ole Torp, Anders Magnus, Eva Bratholm, Christian Borch og Erik Wold

- De har kjendisfaktor, kan stille gode spørsmål og tåler at det skjer noe uforutsett på direkten. De eier dette markedet, sier Apeland.

Noen av trendene innenfor tema er ifølge Apeland kunstig intelligens, bærekraft, mangfold og inkludering, endringsledelse og kommunikasjon.

- Det er veldig mange ulike behov der ute og det å ha en stor katalog med talere er verdifullt for kunden. Noen vil ha de gamle og gode inspirasjonsforedragene, men andre vil høre om bruken av kunstig intelligens i markedsføring. Noen skal ha hummer og indrefilet, mens andre vil ha frossenfisk og nudler, sier Apeland.

Han sier at antallet foredragsholdere på 750 personer som i dag ligger inne på Talerlisten er i meste laget og noe av planen for det nye året blir å rydde opp.

- Ja vi skal noe ned. Det er litt som produkter i butikkhyllen der noen veldig populære og noen produkter som ikke selger like godt, sier han.

- Det er blitt en heltidsjobb 

Selv har Apeland bakgrunn som både foredragsholder og kommunikasjonsrådgiver fra PR-bransjen, og han har også undervist ved Høyskolen Kristiania og BI. Men de siste årene har han viet til sitt eget gründerselskap, i hvertfall ganske mye av tiden. 

- Det er blitt en heltidsjobb og vi har fem ansatte nå. Så det er nesten bare det jeg gjør, eller 98 prosent av tiden. Jeg holder fortsatt litt egne foredrag og kurs og er på scenen jevnt og trutt, sier han.

Så er Apeland selv på Talelisten da? Jada. Et kjapt søk viser at Apeland er en av de foredragsholderne som ligger inne på plattformen. Og hvor mye priser den tidligere PR-rådgiveren seg til selv? 35.000 kroner.

- Jeg er vel fortsatt litt rimeligere enn snittprisen på rundt 40.000, sier Apeland.

Her kan du regnskapstallene til Talerlisten for 2021. Alle tall i MNOK. Øker salget av foredragsholdere

Talerlisten* 2022 2021 Endring i %
Omsetning 29,6 18,8  + 57
Driftsresultat 1,1 0,9  + 22
Resultat før skatt 1,1 0,7 + 57

* Her ser du tallene til Talerlisten for 2022. Regnskapet for 2023 er ikke klart, men daglig leder og gründer Nils Apeland sier til Kampanje at omsetningen ligger på 31,5 millioner og a selskapet er lønnsomt. 

Tidligere PR-topp selger foredrag for over 30 millioner – her er de heteste navnene