Allerede fra i dag kan bedrifter som mener de oppfyller kravene søke om retten til å bruke merket. Hvilket produkt som stikker av med det aller første «Made in Norway»-merket - gjenstår å se.
- Alle som oppfyller kravene kan søke, så det blir førstemann til mølla. Akkurat hvor raskt merket kommer på et produkt er vanskelig å si, men i løpet av våren vil det være godt synlige norske produkter i omløp, sier Vestre.
Det er Innovasjon Norge som skal drifte ordningen og utviklingen, i tillegg har regjeringen bevilget 14 millioner som finansieres fra statsbudsjettet, for å få ordningen opp og stå.
- Det vil sikkert bli gjort noen justeringer og presiseringer underveis, men det viktigste nå er at bedrifter ser verdien i dette og tar det i bruk. Dette er et godt utgangspunkt for å bygge en sterk merkevare med et kvalitetsstempel.
I Futurebrands’ Country Index fra 2020 som rangerer 75 nasjoners merkevarestrategi, er Norge helt i toppsjiktet på en tredjeplass – kun slått av Japan og Sveits. Good Country som årlig måler hvor mye hvert land bidrar til planeten gjennom politikk og adferd, rangerer Norge til en ellevte plass. Vi scorer høyest på parameteret «Prosperity & Equality» (2. plass), dernest «World order» (4. plass) og «Health & Wellbeing» (5. plass).
Vestre mener det er på tide at Norge tar i bruk hele verktøykassen for å øke kunnskapen om norske produkter.
- Vi blir ofte assosiert med andre nordiske land og nordiske produkter, noe jeg selv har erfart. Derfor tror jeg det er viktig at vi forsøker å stå på egne ben. Det er ikke gjort over natten, men nå som vi ruller ut dette merket og får flere internasjonalt til å løfte blikket opp mot Norge, vil det kunne bidra til en mye sterkere norsk identitet og på sikt gjøre at norsk næringsliv stiller sterkere.
- Har norsk næringsliv vært for passive frem til nå?
- Det er mange bedrifter som gjør en fremragende jobb, men jeg vet at vi har mye å gå på. Jeg synes vi skal omstille oss og se på oppgaven med å øke norsk eksport som et verdensmesterskap og ikke et kretsmesterskap. Dette er et stort strategisk steg som kan åpne langt flere dører og brande norsk næringsliv slik at pilene til norsk eksport peker oppover.
- Dette vil jo også føre til at det blir spennende markedsføringsoppgaver for norske byråer som igjen kan bidra positivt for norsk økonomi. Mitt eneste mål og håp med «Made in Norway» er at hele det norske næringslivet gønner på, slik at vi i sum stiller sterkere internasjonalt.