Torsdag formiddag kunne Kampanje fortelle at Forbrukertilsynet har konkludert med at KI-generert reklame ikke må merkes i henhold til lovbestemmelsen om retusjering. De vurderer at en lovendring må til dersom KI-reklame også skal merkes.
Det faller ikke i god jord hos reklamefotograf Pål Laukli. Han mener det nå betyr frislipp for de som lager innhold og reklame med kunstig intelligens, samtidig som fotografer må forholde seg til retusjeringsloven.
- Man må nesten bare le av det her. Teknologien går rivende fort og politikerne står igjen og klør seg i hodet, sier Laukli til Kampanje.
Han mener at Barne- og familiedepartementet nå må på banen.
- Nå har du en perfekt måte å unngå retusjeringsloven på: Du kan ta ett bilde, laste det opp til KI-verktøy som lager sine egne variasjoner basert på dine ønsker om hvordan personen skal se ut uten å måtte merke.
Laukli forklarer at ved å lage slike variasjoner av et eksisterende bilde, konstruerer KI-verktøyet teknisk sett en ny person.
- Du kan nå jobbe deg rundt alt det retusjeringsloven skulle motarbeide, og nå er det poengtert at det bare er å gi gass. Et slags frislipp for alle som produserer KI-materiale, mens vi som jobber «gamlemåten» er låst fast i et lovverk som er utdatert etter halvannet år. Man får håpe at det er noen voksne hjemme i departementet som skjønner hvor fort det må ageres her, tordner Laukli.
Les mer: Forbrukertilsynet ferdig med KI-utredning: - Merkeplikten gjelder ikke