Forrige uke ble det nasjonale varemerket «Made in Norway» lansert av næringsminister Jan Christian Vestre. Opphavsmerket skal driftes av Innovasjon Norge, og er et viktig bidrag i eksportreformen «Hele Norge eksporterer», som skal øke norsk eksport som ikke er olje eller gass med 50 prosent eller milliarder av inntekter innen 2030.
NHH-professor og markedsføringsekspert, Tor W. Andreassen, har lite å utsette på den visuelle utformingen, men er derimot langt mer opptatt av hvordan merkevaren bygges. Han mener at det koker ned til «Marketing 101» eller en form for markedsføringens ABC.
- Den første utfordringen er at merkevarebygging handler om assosiasjoner, og da må man enten standardisere eller velge ut hva man lokalt forbinder med Norge og spille på det som passer med merkestrategien, sier Andreassen til Kampanje.
Og i denne sammenheng passer ikke «one size fits all» inn, sier han.
- For meg er det ikke definert en tydelig målgruppe bak «Made in Norway», og foreløpig synes jeg det er uklart hvilke assosiasjoner som skal bygges inn i merkenavnet. Og det kan ta effekten ut av brandingen fordi det er uavklart, sier han.
Andreassen forklarer at «Made in Norway» vil gi ulike assosiasjoner i ulike land, og at dette må tas hensyn til og tilpasses hvert marked i kommunikasjonen.
Les mer: Slik blir den nye Made in Norway-logoen - designbyrået kaller det «en drømmeoppgave»