Nye reklametalenter og «ringrever» kjemper om Cannes-billetter: - Stor prestisje

Helt nye deltagere og flere «ringrever» gjør seg klare for årets Young Lions-konkurranse.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Fredag inviterte Capa og Mediebyråforeningen til Young Lions kick-off i Oslo. Der fikk sultne og håpefulle kreatører under 30 år praktisk informasjon om konkurransen og ble bedre kjent med årets briefholder, som er Care. 

Utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen kjemper for jenters og kvinners rettigheter og muligheter i flere av verdens fattigste land.

- Vi trenger unge og kloke hoder som kan hjelpe oss med å skape engasjement for det veldig viktige oppdraget vårt, sier markedssjef i Care, Anne Kjersti Kværner til Kampanje.

Hun håper at årets Young Lions-deltagere kan utfordre Care kommunikativt.

- Det kan ofte bli litt komplisert i måten vi kommuniserer. Vi har få sekunder til å skape en stoppeffekt, så håpet er at de kan hjelpe oss med å forenkle og nå ut til enda flere mennesker om hva vi driver med og kjemper for.

Selve briefen er ennå ikke avslørt, men de første i kategoriene film og print deles ut på mandag gjennom Kreativt Forum. Næringslivsansvarlig i Care, Ingrid Fuglår har laget årets brief sammen med en kollega, og kunne i det minste peke deltagerne i riktig retning.

- Vi har tre hovedoppgaver som er å øke kjennskapen til Care, skaffe flere private givere og donasjoner, og flere kommersielle avtaler – så noe innenfor dette kan de vente seg, forteller hun.

- Forventer en tøff brief

Til stede var erfarne Young Lions-deltagere, men også nye. Blant de som skal bryne seg er Atosa Salekdeh (27) og Emilie Wolden (25), fra kommunikasjonsbyrået Maskinen. Begge har hørt mye om Young Lions og kjenner godt til verdens største reklamefestival.

- Det er stor prestisje så det hadde vært veldig gøy å være en del av det, sier Wolden til Kampanje.

De har kjent hverandre i tre år og ble første kjent gjennom reklamestudiet på Kristiania, som de fullførte i fjor sommer.

Maskinen-duoen vurderer å stille i flere kategorier og har foreløpig landet på print og digital. Presentasjonen til briefholderen synes de var interessant og utfordrende.

- Likestilling og kvinners rettigheter er alltid et aktuelt og viktig tema. Det er et stort og komplekst tema så vi forventer en skikkelig tøff brief. Men dette er noe vi begge brenner for, så vi gleder oss til å begynne med oppgaven med å skape engasjerende kommunikasjon, sier de.

- Det kan være lett å gå i fella

Fra helt nye konkurrenter er det flere erfarne som skal prøve seg igjen. Calle Bjørnqvist (27) har deltatt hvert år siden 2020, og stiller i år samen med kollega i Publicis Kitchen Sebastian Tharalsen.

Bjørnqvist stakk av med seieren i den nasjonale Young Lions Film-konkurransen det første året sammen med Michael Solbakken, og representerte Norge i Cannes i 2021.

Dette blir fjerde året han deltar og sammen med Tharalsen har Kitchen-duoen bestemt seg for å satse på film og print. Bjørnqvist håper de kan gjenta film-suksessen fra 2020.

- Det kan være lett å gå i fella og gjøre ting litt for komplisert når det er snakk om komplekse briefer, så det blir viktig å være så effektiv som mulig og komme frem til den beste ideen raskt, sier Bjørnqvist til Kampanje.

Han peker på at årets brief er en tung materie.

- Men det føles godt å skulle jobbe med en brief som føles viktig der man kan bidra til å gjøre en forskjell hvis ideen blir valgt – og kanskje til og med bli brukt hvis man er heldig.

Han er ikke i tvil om at han ønsker å delta så lenge han kan.

- Man lærer så mye av å bare delta og jeg mener man blir bedre rustet til både konkurranser og arbeidslivet.

Ringrever:

Sebastian Pandonis og Calle Bjørnqvist har begge deltatt i Young Lions tidligere. Med hver sine partnere er de klare også i år. Foto: Eivor Eriksen

Fikk et luksuproblem

En annen deltager som vender tilbake er Anorak-kreatør Sebastian Pandonis (24). Han sto overfor et «luksuproblem» i fjor.

Young Lions deltagerne kan stille i så mange kategorier de vil, og skulle de vinne flere enn en kategori, velger de respektive sponsorene hvilken kategori de skal representere Norge i.

Og i fjor skjedde nettop det med Pandonis, som vant både film-kategorien med Jakob August Andresen (24), i tillegg til digital-kategorien med Andrea Lütken. Det endte med at Pandonis stilte sammen med sistnevnte i digital.

- Derfor er det ekstra fint å stille sammen med Jakob i år. Det blir forhåpentligvis en revansje fra i fjor, sier Pandonis til Kampanje.

De jobber til daglig ikke sammen i team, men er de eneste i byrået under 30 år.

Pandonis er et kjent Young Lions-navn og har vunnet flere ganger. Han har derfor mye erfaring å ta med inn i konkurransen.

- Det er viktig å ikke gå for hardt ut, puste litt, sove nok og ikke brenne seg helt ut. Vi må jobbe strukturert, sette frister, ha en plan og følge planen. Alt dette blir viktig, forteller han.

Dette er tredje året han deltar.

- Det henger like høyt denne gangen også – det endrer seg aldri. Jeg gleder meg til å delta med Jakob og ettersom vi ikke jobber sammen til daglig blir det nok en god del kveldsjobbing og noen helger, men vi kjenner hverandre godt og er gode venner, så det blir hyggelig.

Young Lions har seks ulike kategorier som er film, print, digital, PR, media og marketer. Teamene som vinner den norske finalen blir Norges representanter i Cannes som er fra 17. til 21. juni.

Nye reklametalenter og «ringrever» kjemper om Cannes-billetter: - Stor prestisje