Hockey-Norge blir Pride-partner: - Mange anser det som en macho-idrett

Strake pøkker blir til skeiv hockey når Oslo Pride og norsk ishockey finner sammen. Elitehockey blir første idretten ut til å sponse Pridefestivalen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Øyvind Hofsrud Journalist

I uke fem blir det godt synlig i hele Norge at Elitehockey Ligaen (EHL) og Pride har inngått et historisk partnerskap. Da inviterer EHL og kvinneligaen Bambusa, til fargerik hockey-fest for å sette fokus på mangfold og inkludering i det som blir tidenes første Pride Week utpå isen.

- Gjennom dette partnerskapet ønsker vi å skape enda tryggere rammer og signalisere at hele den norske ishockeyfamilien er velkomne uansett legning. De som ikke kjenner til det norske ishockeymiljøet tenker kanskje at det er det siste stedet noen vil komme ut av skapet, men jeg mener at det er det beste stedet å komme ut, sier daglig leder i Elitehockey, Cato Cocozza, til Kampanje.

Cocozza tok over som leder for interesseorganisasjonen som tidligere het Norsk Topphockey for halvannet år siden og har siden jobbet både en større omprofilering av den norske ishockeyen med overgangen til det nye navnet Elitehockey. Nå gjør han også et større partnerskap med Pride. Cocozza er tydelig på at hockeymiljøet har litt å gå på når det gjelder mangfold og inkludering.

- Vi må nok innrømme at vi ikke har gjort nok rundt denne saken, men nå tar vi skikkelig tak i det og sier det høyt, sier Cocozza.

Noen av de største partnerne til Pride i dag er Clear Channel, DNB, Strawberry, Ringnes og Yara, men for først gang har også en idrettsorganisasjon gått inn som partner. 

Les også: Fjordkraftligaen må bytte navn – jakter ny hovedsponsor

Det var en grusom hendelse som man skal ta avstand fra, og det gjorde hockeyen. Slik skal ikke skje på en idrettsarena i det hele tatt. Dan Bjørke, leder for Oslo Pride

- Aldri noen som har turt å snakke om det

Gjennom 17 år i norsk hockey i seks ulike eliteserieklubber, har Cocozza aldri opplevd at en lagkamerat har stått frem som homofil eller vært åpen om sin egen legning.

- Det har vært noen spekulasjoner, men aldri noen som har turt å snakke om det. Så i stedet for å blande seg inn, har man heller bare latt det være. Nå har vi lyst til å skape trygge rammer for alle som er del av hockeymiljøet og de neste generasjonene. Vi tror det er spesielt viktig for unge mennesker og vite at det er rom for dette.

Han legger til at Elitehockey på ingen måte «presse noen» til å stå frem.

- Men hvis dette er en direkte konsekvens av samarbeidet og bidrar til at noen føler seg trygge nok til å gjøre det så er det helt fantastisk. For det er slik det skal være i hockeymiljøet, og det er slik det skal være i idretten, sier Cocozza.

Les mer: Hockeyfeber fører til sponsordilemma: - Står ved et strategivalg

 

Mer mangfold:

Daglig leder i Elitehockey, Cato Cocozza, har selv spilt ishockey i mange år og i mange klubber. Nå vi han ha mer mangfold og inkludering inn i sporten. Foto: Anette Johansen-Desjardin.

Forberedt på negative kommentarer

Elitehockey er eid av Norsk Topphockey og Norges Ishockeyforbund, og jobber blant annet med å styrke ishockeysportens omdømme. I første omgang strekker partnerskapet med Pride seg over de neste tre årene. I tillegg til en synlig markering av samarbeidet har alle klubbene også gjennomført kurs i «Rosa kompetanse» der alle i klubbene får mer kunnskap om kjønn- og seksualitetsmangfold, identitet og inkluderingstiltak.

- Vi ønsker langt mer enn å bare bytte logo en uke i året, så derfor har vi fått kompetanseheving av Pride for å lære mer om dette. Vi er også forberedt på at det kan komme negative kommentarer underveis og i etterkant av Pride Week, og får bistand fra Pride til å håndtere dette, sier Cocozza.

20 spillerprofiler er håndplukket til å være ambassadører og stå i første rekke i kampen for mer mangfold og inkludering.

- Vi har spurt typiske ledertyper om de kunne tenke seg å være ambassadører, og alle de spurte har takket ja. De er også klar over at det kan komme tøffe tak, men dette er de forberedt på. Dette er også profiler som er forbilder for mange barn og unge, og det er kjempeviktig at de engasjerer seg og snakker høyt om dette.

Nye drakter:

Under Pride Week får alle lagene i EHL og Bambusa nye drakter for anledningen. Alle klubbenes sponsorer støtter Pride-samarbeidet og har godkjent at alle logoer er fjernet for å styrke budskapet. Foto: Elitehockey

- Rett på tiltak og handling

Dette er det mest omfattende samarbeidet Pride noen gang har gjort med idretten. Dan Bjørke, leder for Oslo Pride, forteller til Kampanje at det var Elitehockeyen selv som tok kontakt med Pride før sommeren i fjor, og at de for alvor startet samtalene etter sommeren.

- At hockyen nå går fremst i rekken av gode initiativ til å gjøre idretten mer inkluderende er helt fantastisk å se. Mange andre er gode på talerstolen, men her har hockeyen hoppet galant over festtalene og gått rett på tiltak og handling. Vi håper det vi gjør sammen vil være til inspirasjon for flere idretter. Vår dør er åpen.

- Ishockey er kanskje ikke den idretten man tradisjonelt sett ville anta var en Pride-samarbeidspartner. Hva betyr det at det er nettopp dem som tar initiativet? 

- Det gjør det ekstra inspirerende. At det er hockey, som mange anser som en «macho-idrett», som gjør dette er herlig å se på og være en del av, sier Bjørke.

Han viser til en undersøkelse fra 2021 som forteller at det er cirka 30 prosent heterofile som deltar aktivt i idrett, og at det kun er ni prosent skeive som gjør det samme. Dette til tross for at samme undersøkelse viser at interessen for idretten er like stor uavhengig av legning. 

Les også: Hockeysponsor om skandalekamp: - Uakseptabelt  

- Hockey for alle:

Pride-leder Dan Bjørke mener norsk hockey med den nye avtalen sender ut et kraftig signal om at sporten er til for alle. - Hockey skal være for alle, enten man er aktiv eller følger med fra tribunen, sier han. Foto: Rohan Fernando / Oslo Pride

- En grusom hendelse

Forrige helg stormet det i Hockey-Norge etter en voldshendelse i kampen mellom Stjernen og Frisk Asker.

- Det var en grusom hendelse som man skal ta avstand fra, og det gjorde hockeyen. Slik skal ikke skje på en idrettsarena i det hele tatt,  sier Dan Bjørke, leder for Oslo Pride. 

Han forteller videre at denne hendelsen ikke gjorde noe med deres planer om samarbeidet mellom Pride og Elitehockey, og at han opplever stort engasjement hos spillere og klubbene under kompetansekursene som har blitt gjennomført. 

- Vi blir møtt med åpne armer og entusiasme. Det er gledelig å se. Spillerne følger med og dette er noe de er opptatt av. Hockey skal være for alle, enten man er aktiv eller følger med fra tribunen, sier han.

Les også: Hockeysponsor om skandalekamp: - Uakseptabelt

- Kampen varer hele året

Nylig ble det kjent at Oslo Pride flytter til Sofienbergparken i juni, etter at festivalen fikk avslag om å vende tilbake til Kontraskjæret. Årets festival markerer 50 år siden den første Pride-markeringen i hovedstaden, og som en naturlig del av partnerskapet vil ishockeymiljøet være med å sette farge på årets festival.

- De lager et fantastisk flott arrangement på sommeren, men denne kampen varer hele året. Derfor er det spesielt hyggelig at vi kan hjelpe til med å synliggjøre Pride sitt arbeid i vintermørket og i en tid hvor det er litt stille rundt dette, sier Cocozza.

Den første kampen i regnbuedrakter for å signalisere at ishockey er en idrett der alle skal føle seg hjemme og føle på samhold, er EHL-kampen mellom Storhamar og Stavanger tirsdag 30. januar.

Dagen etter braker det løs i kvinneligaen på Jordal Amfi mellom Vålerenga og Furuset, og torsdag 1. februar er det duket for fire EHL-kamper, blant annet mellom Vålerenga og Lillehammer på Jordal. 

Totalt skal det spilles 13 kamper i Pride-drakter.

- Vi håper alle blir med og setter farge på disse helt unike kampene. Klubbene i EHL og Bambusa er stolte av å være del av dette samarbeidet. Sammen skal vi gjøre en innsats for at enda flere kan ta del i den fantastiske sporten som vi alle er så glad i, sier kommersiell leder i Norsk topphockey, Thomas Hallem Kristiansen.

Hockey-Norge blir Pride-partner: - Mange anser det som en macho-idrett