Designere går hardt ut mot Rema 1000: - Hva driver dere med?

Oslo grafiske fagforening mener Rema 1000 undergraver bransjen. Dagligvarekjempen kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Forrige uke inviterte dagligvareaktøren Rema 1000 kreative sjeler over hele landet til å melde seg på designkonkurransen om å designe Rema 1000 sitt fremtidige handlenett. 

Her skal en jury plukke ut tre finalister, og til slutt skal det norske folket få kåre en vinner, som stikker av med premien på ti tusen kroner, i tillegg til at de får sitt design i Rema 1000s butikker over hele Norge.

- Vi håper og tror at dette vil skape et positivt engasjement rundt overgangen fra plastposer til gjenbrukbare handlenett. Sammen med våre kunder skal vi sikre at plastposebruken fortsetter å falle utover i 2024, sier Emilie Våge, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Rema 1000 i en pressemeding. 

- Signaliserer at faget har lav verdi

Konkurransen har definitivt skapt engasjement, men ikke bare av det positive slaget. Oslo grafiske fagforening har fått med seg konkurransen og går nå hardt ut mot Rema 1000.

I en story på Instagram spør fagforeningen «hva driver dere med Rema 1000?. «Designere, som alle andre yrkesgrupper, jobber ikke gratis og for en premie hvis man vinner», skriver de.

Avdelingsleder i Fellesforbundet avd. 850, Oslo grafiske fagforening, Kristin Mulleng Sezer, utdyper gjerne kritikken overfor Kampanje. 

- Ideer, skisser og produksjon av ferdig design til en så stor merkevare som Rema 1000 har stor verdi. Det er skuffende at de lager en konkurranse der man oppfordrer til å nesten jobbe gratis, og at de signaliserer at verdien av faget er så lav, sier hun. 

 

- Synes ikke noe om slike konkurranser

Sezer forteller videre at de har sett flere eksempler på slike konkurranser den siste tiden. 

- Vi synes ikke noe om det. Det er å undergrave bransjen og også å undergrave de flinke grafiske designerne som finnes der ute, ved å ha en slik designkonkurranse, der vinneren eventuelt vil få ti tusen kroner. Selv det er ikke nok til å ferdigstille det som kreves, sier Mulleng Sezer. 

- Burde ikke næringslivsaktører få lov til å invitere publikum til litt uhøytidelig kreative konkurranser?

- Dersom dette hadde vært en uhøytidelig tegnekonkurranse for barn hadde vi nok ikke reagert på det, men når målgruppen er voksne, kreative sjeler mener vi dette er med på å undergrave verdien av arbeidet.

- Ikke rettet mot designbransjen

Kampanje har lagt frem kritikken for Rema 1000. Leder for samfunnskontakt og bærekraft, Emilie Våge sier til Kampanje at konkurransen ikke er spesielt rettet mot designbransjen. 

- Det å bruke plastposer er en vane mange av oss har godt etablert. For å engasjere og inspirere flest mulig til å ville endre på denne vanen, har vi laget en konkurranse og sendt ut en åpen invitasjon til alle som har lyst til å være med å foreslå et nytt og fint uttrykk på handlenettet – slik at enda flere får lyst til å bruke det, sier hun.

- Konkurransen er ment for hele det norske folk, alle som har lyst til å delta er hjertelig velkomne til det, den er ikke spesielt rettet mot designbransjen. Vår intensjon har vært at dette skal være en morsom og engasjerende aktivitet, med lav terskel for å delta, sier Våge. 

Designere går hardt ut mot Rema 1000: - Hva driver dere med?