Byråoppkjøp i stillingsmarkedet - får en samlet omsetning på rundt 100 millioner

Reklame- og innholdsbyrået Whydentify lar seg ikke skremme av dårlige tider. Nå kjøper de opp mediebyrået Frantz.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er kanskje ikke så ofte man tenker på reklamebyråer og mediebyråer når det er snakk om stillingsannonser, men er det noe de to selskapene Whydentify og Frantz driver med, så er det akkurat det. Whydentify hjelper kundene, som regel et rekrutteringsselskap, med å utforme annonsene, og ved hjelp teknologien til Frantz får de også budskapet ut i de rette kanalene.

- Frantz er best på å få budskapet ut, Whydentify på å få det inn, sier partner og rådgiver i Whydentify, Hans Peter Stub, til Kampanje.

Han driver selskap Whydentify sammen med partneren Nicolas Tidhammar og sier til Kampanje at de har lagt bak seg et litt tungt fjorår der de måtte nedbemanne et par stykker og gå over i 80 prosent stillingsprosent og tilsvarende kutt i lønn. Like fullt er Whydentify-partnerne klare til å gjennomføre et oppkjøp av det Bodø-baserte teknologiselskapet Frantz. Whydentify sikrer seg 44,44 prosent av aksjene i Frantz.

- Vi ønsket negativ kontroll, det var det viktigste. Men at det ble 44,44 prosent er litt tilfeldig. Selskapet har hatt en sovende partner som ville ut og dette var hans andel, sier Stub.

- Hvordan finansierer dere kjøpet?

- Hovedbolken tas over egenkapitalen vår, også går vi partnerne inn med private midler ettersom vi ikke vil tømme kassa helt, sier Stub.

Han sier prisen de betalte kommer fra «en hyggelig prising» av selskapet Frantz.

- Og med en hyggelig prising hva ble summen dere betalte?

- Et knippe millioner kroner, sier Stub.

Les også: Hodejegere må selv nedbemanne: - Hvis noen sier at det har vært et godt år, så juger de

- Sluser mer og mer data over til Frantz

Begge selskapene skal bestå med sine respektive navn og ulike kundegrupper, men om man skulle sett de to under ett ville de to hatt en akkumulert omsetning på rundt 100 millioner kroner hvorav Whydentify er størst med sin 2022-omsetning på 56 millioner kroner.

Whydentify er også mer lønnsomt med et overskudd på rundt 15 millioner kroner, sett opp mot syv millioner kroner i Frantz.

- Oppkjøpet handler både om det rent økonomiske, men også om å sikre at Frantz fortsatt vil være en leverandør av tjenester til oss. Særlig med tanke på at vi etter hvert sluser mer og mer data over på deres plattform og da vil vi ikke at de plutselig kutter strengen, sier Stub.

For der Frantz tidligere var et mer klassisk mediebyrå, har selskapet med årene gradvis blitt mer og mer et software-selskap med en abonnementsløsning som gir kundene en egenutviklet teknologi for datadrevet kandidatsøk. På kundelisten står det en lang rekke rekrutteringsselskaper og kommuner, i tillegg til Politiet, BDO og Insula.

Stub sier at de etter en grundig research av plattformer og løsninger fra aktører som Adway, Jobtip, Keeparo og flere andre konkluderte med at Frantz hadde kommet lengst i å gjøre tradisjonell stillingsannonsering til mer datadrevne kandidatsøk på tvers av digitale kanaler og i kontakten med potensielle kandidater som klikker på stillingsannonsen.

Les også: Sikter seg inn mot et mer krevende arbeidsmarked: - Stresser meg ikke

Betalte tilbake til lønn

Stillingsmarkedet i Norge har vært nede i en bølgedal det siste året og Whydentify sier at også de merket nedgangen i markedet i fjor.

- Det var absolutt tråere i fjor enn i 2022, men vi klarer oss og går med overskudd selv om markedet har vært ned med over 30 prosent, sier Stub.

Han sier fjoråret ble såpass krevende at Whydentify måtte ty til både nedbemanninger og lønnskutt.

- I sommer gikk vi ned til 80 prosent stilling og 80 prosent lønn. Men vi sa at vi skulle betale tilbake hvis vi gikk i pluss. Det gjorde vi også, og dermed tilbakebetalte vi all lønnen. Det gjorde vi også til de to som vi dessverre måtte si opp i løpet av høsten, sier han.

Dermed har Whyidentify gått fra tolv til ti ansatte i løpet av 2023.

- Hva tror dere om 2024?

- Vi tror ikke det blir helt Klondyke. Dette vi ta tid, men vi håper det blir bedre i år enn det var i fjor.

Les også: Derfor slutter du i jobben – og dette kan sjefen din gjøre for at du blir

Byråoppkjøp i stillingsmarkedet - får en samlet omsetning på rundt 100 millioner