Varsler historisk lav tilgang på jobbsøkere: - Blir en kamp om folk

Samtidig fortsetter lønnsveksten i bransjen å stige til nye rekordhøyder. Få ferske tall her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag morgen legger bemanningsbyrået Teft frem sin årlige undersøkelse «Bransjerapporten» der selskapet tar temperaturen på arbeidsmarkedet i medier- og kommunikasjonsindustrien. Noe av det rapporten måler, er mobiliteten i arbeidsmarkedet og her er det dystre tall for alle de som måtte håpe det blir lettere å rekruttere i 2023 enn det var i 2022. I starten av fjoråret meldte SSB om den laveste arbeidsledigheten siden 2008, og ferske tall fra Teft-rekruttererne viser at det blir fortsatt svært stramt, selv etter en periode med et skrikende behov etter arbeidskraft både i og utenfor norske mediehus og selskaper.

Kun 24 prosent av de spurte svarer at de kunne tenke seg å bytte jobb i år

- Vi har aldri sett så lave tall der så få sier de kunne tenke seg å bytte jobb. Når vi i tillegg vet at to av tre faktisk bytter jobb i et normalår, så er vi nede i kun 18 prosent, sier partner og rådgiver Ole A. Janzso i Teft til Kampanje.

I forkant av 2022 svarte til sammenligning drøye 30 prosent av de nærmere 1.500 respondentene i undersøkelsen at de planla å bytte jobb det kommende året. For 2023 har altså tallet sunket til 24 prosent, eller enda lavere dersom to av tre faktisk gjør som de sier.

- Vi vil se en historisk lav tilgang på kandidater i år og dermed en historisk lav mobilitet på arbeidsmarkedet. Med tanke på den etterspørselen vi ser det er i markedet nå, så kommer ikke behovet til å dekkes opp av aktive kandidater i det hele tatt, fortsetter Teft-rådgiveren.

- Hva er grunnen til dette tror dere?

- Det er et par helt logiske forklaringer på dette. Så mange som 30 prosent har fortsatt en ganske ny jobb, de vil ikke vurdere å bytte på enda et år eller to. En annen andel har riktignok vært i samme jobb eller selskap i et par-tre år, men de trives veldig godt. Til sist er effekten av uro i markedene og verden. Når pilene ikke lenger bare peker oppover er det mange som tenker at de vet hva de har, men ikke hva de får, sier han.

De som er attraktive kandidater kommer til å merke at det plinger på LinkedIn eller ringer på telefonen fra konkurrenter og hodejegere med det ene tilbudet etter det andre Ole A. Janszo, Teft

- Enklere hos mindre annonsører

Det er også historisk at så mange som 44,3 prosent er negative til å bytte jobb, viser tallene i «Bransjerapporten».

- Hvor kan man da rekruttere fra?

- Det er ikke mange miljøer som peker seg ut som spesielt enkle å rekruttere fra akkurat nå. Eneste unntak er små annonsører, det vil si de som jobber med markedsføring i selskaper med mindre enn 50 ansatte. Der er én av tre helt klare for ny jobb, og «bare» én av tre planlegger med å ikke flytte på seg, sier Ole A. Janzso. 

- Hvem er det spesielt vanskelig å rekruttere fra?

- Det er reklamebyråene og miljøene for tjenestedesign og teknologi. Der er det så lite som 15-16 prosent som planlegger å bytte jobb i 2023, sier Teft-rådgiveren.

- Er det en X-faktor her som heter nedbemanningsprosesser. Hvordan vil det slå ut?

- Da vil det naturlig nok fylles på med folk.

- Kamp om å beholde folk

Med indikatorer som peker i retning av et fortsatt stramt arbeidsmarked og en kraftig inflasjon i samfunnet for øvrig ligger det dermed an til mange dyre ansettelser for mediehus, byråer og markedsførere i 2023.

- Det lukter kamp om å beholde folk og kamp om å skaffe folk. De som er attraktive kandidater, enten de er profilerte kreatører eller digitale markedsførere, kommer til å merke at det plinger på LinkedIn eller ringer på telefonen fra konkurrenter og hodejegere med det ene tilbudet etter det andre, sier Janzso.

- Og økt lønnspress?

- Ja, det vil det være for sentrale roller og særlig for alt som grenser rundt ehandel og og kundereiser, sier han.

Merker bedring i antall stillinger

For ansatte i byråene, hos annonsørene og i mediene, måler Teft videre en gjennomsnittlig lønnsvekst på syv prosent, noe som også er rekordhøyt. Tallet sist var her 5,5 prosent og sammenliknet med lønnsveksten i Norge på 4,2 prosent kom som vanlig kommunikasjonsfolk godt ut av det. I desember antar SSB at lønnsveksten for 2023 vil lande på rundt fire prosent. Med det befester markeds- og kommunikasjonsspesialister seg som en kategori arbeidstakere «som gjør det langt bedre enn gjennomsnittet når det kommer til sterk lønnsvekst.»

Teft-rådgiveren sier markedet som helhet har tatt seg opp noe etter å falt en del mot slutten av fjoråret.

- Vi opplever at søkertallene på stillinger har vært gode, og særlig i desember og januar. Det er nok naturlig fordi det har vært en kort periode med færre stillinger i markedet og det merker vi har snudd. Det er langt flere stillinger nå enn før jul, sier han.

Han sier en opptelling viser at det allerede er 50 prosent flere utlyste stillinger på stillingsportalen Finn.no i dag sammenliknet med for bare to måneder siden, men at utfordringen er at «kandidatene er trygghetssøkende og mindre interessert i å ta sjansen på å bytte jobb.»

- Merker dere i Teft dette?

- I Teft har vi erfart at interessen for enkelte stillinger har holdt seg godt, og vi mottar mange søkere. Vi tror også at enkelte nedbemanninger og korreksjoner fortsatt har en effekt i markedet, så det gjør at vi ikke helt ser konsekvensen av at folk flest ikke vil bytte jobb helt ennå, sier Janzso.

Varsler historisk lav tilgang på jobbsøkere: - Blir en kamp om folk