Tirsdag morgen legger bemanningsbyrået Teft frem sin årlige undersøkelse «Bransjerapporten» der selskapet tar temperaturen på arbeidsmarkedet i medier- og kommunikasjonsindustrien. Noe av det rapporten måler, er mobiliteten i arbeidsmarkedet og her er det dystre tall for alle de som måtte håpe det blir lettere å rekruttere i 2023 enn det var i 2022. I starten av fjoråret meldte SSB om den laveste arbeidsledigheten siden 2008, og ferske tall fra Teft-rekruttererne viser at det blir fortsatt svært stramt, selv etter en periode med et skrikende behov etter arbeidskraft både i og utenfor norske mediehus og selskaper.
Kun 24 prosent av de spurte svarer at de kunne tenke seg å bytte jobb i år
- Vi har aldri sett så lave tall der så få sier de kunne tenke seg å bytte jobb. Når vi i tillegg vet at to av tre faktisk bytter jobb i et normalår, så er vi nede i kun 18 prosent, sier partner og rådgiver Ole A. Janzso i Teft til Kampanje.
I forkant av 2022 svarte til sammenligning drøye 30 prosent av de nærmere 1.500 respondentene i undersøkelsen at de planla å bytte jobb det kommende året. For 2023 har altså tallet sunket til 24 prosent, eller enda lavere dersom to av tre faktisk gjør som de sier.
- Vi vil se en historisk lav tilgang på kandidater i år og dermed en historisk lav mobilitet på arbeidsmarkedet. Med tanke på den etterspørselen vi ser det er i markedet nå, så kommer ikke behovet til å dekkes opp av aktive kandidater i det hele tatt, fortsetter Teft-rådgiveren.
- Hva er grunnen til dette tror dere?
- Det er et par helt logiske forklaringer på dette. Så mange som 30 prosent har fortsatt en ganske ny jobb, de vil ikke vurdere å bytte på enda et år eller to. En annen andel har riktignok vært i samme jobb eller selskap i et par-tre år, men de trives veldig godt. Til sist er effekten av uro i markedene og verden. Når pilene ikke lenger bare peker oppover er det mange som tenker at de vet hva de har, men ikke hva de får, sier han.