Reklameslakt, influencer-agenter og inflasjon i prisutdelinger - her er siste nytt fra Norden

Den danske etterretningstjenesten får det glatte lag når vi oppsummerer de beste sakene fra den nordiske kommunikasjonsbransjen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene akkurat nå i den nordiske kommunikasjonsbransjen. Denne gangen starter vi i Danmark.

- Ordet effektiv tilhører et gammeldags paradigme

Hvordan presterer du best på jobb? Og hvordan gjør du det i en tid hvor livet ditt helst skal være i balanse privat? 

Det har det danske magasinet Markedsføring spurt fire profiler fra den danske reklame- og markedsføringsbransjen om. En byråsjef, en kommunikasjonssjef, en selvstendig kreatør og en designsjef. 

Fra Mille Klink, administrerende direktør i byrået Advice, er det mest sentrale at hun hele tiden jobber med kundene, selv om hun også har mange lederoppgaver. 

- Jeg er mest effektiv når jeg finner den rette balansen. Det er en følelse jeg får over noen uker eller måneder, når det er god fordeling av ledelses- og driftsoppgaver og kontakt med kunder. For hvis ikke den fordelingen er der, savner jeg den faglige biten – å være involvert i pitching, å utvikle en idé eller en strategi. Jeg får enorm energi av å delta på det, selv om jeg også har andre ting på tallerkenen som administrerende direktør, sier hun. 

Klink mener ideen om effektivitet er noe som har utviklet seg mye de siste årene, særlig på grunn av koronapandemien. 

- Effektiv er et ord som tilhører et gammeldags paradigme, sier Klink. 

Den uavhengige kreative og grafiske designeren Sidsel Bottke Poulsen sier på sin side at den beste måten å være effektiv på er for henne å løpe eller gå en tur hver dag midt på arbeidsdagen. Det er i løpet av denne turen hun får de beste idéene. 

- Jeg liker veldig godt å ta en løpetur før lunsj. Det er min beste måte å renske tankene mine på. Og det er også ofte der jeg får de beste ideene, så jeg må ofte stoppe på turen for å skrive dem ned på notatene mine på telefonen. Jeg setter av omtrent en time til hele turen, sier Bottke Poulsen. 

Fra kommunikasjonssjef i sexleketøyselskapet Peech, Nynne Munk, er det beste rådet å sørge for å få luft til hjernen i løpet av en arbeidsdag.  

- Jeg liker å ta en pause på dagtid og gå en tur rundt blokken. Jeg tror ikke noen er komfortable med å sitte foran en skjerm i åtte timer i strekk. Det er en god måte for meg å få blodet til å sirkulere i systemet og nullstille hjernen, sier Munk. 

For designsjef i designbyrået Everland, Mikael Tonning, er god struktur på dagen og en god start på morgenen det aller viktigste. 

- Jeg er mest effektiv på jobb når jeg sitter helt alene på morgningen, før folk kommer inn og skal ha kaffe. Da er jeg superkonsentrert og kan få et overblikk på dagen. Det er også det tidsrommet jeg sørger for å ikke pålegge meg stress, sier han.

Les mer i Markedsføring.

Etterretningstjenestens kampanje får massiv kritikk

I Danmark har Forsvarets Etterretningstjeneste kjørt en stor kampanje på Facebook i et forsøk på å verve nye agenter. Kampanjen bruker en serie bilder av kulepenner, briller og øredobber for å prøve å tiltrekke seg nye kandidater. 

Men kampanjen mottar skarp kritikk av to kommunikasjonsrådgivere som mener den er skivebom. 

Fra Benjamin Rud Elberth, gründer av byrået Elberth Kommunikation, går kritikken på at den slår helt feil an. Særlig fordi Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark den siste tiden har vært involvert i to skandaler. Én om en mulig agent som har vært fengslet i flere år med dom for terror, og en anholdelse av sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste har vakt oppsikt. 

- Det virker helt passé. Når du er på hæla, skal du aldri velge Facebook for kampanjen din. Kommentarfeltet kommer til å gi deg juling og minne deg på de dårlige sakene, sier Rud Elberth. 

- Språket passer ikke til tidsånden. Humor og «hihi-fnis-retorikk» er dumt. FEs jobb er ikke å ta risiko, derfor er dette en underlig kampanje. 

Også administrerende direktør i byrået Bright, Maja Hartmann, retter kritikk mot kampanjen. Hun kaller annonsens formspråk for «utrolig gammeldags». 

- Når jeg tenker på FE, tenker jeg mest på de digitale og teknologiske tingene du kan møte på i Danmark. Men formspråket her kunne knapt blitt mer gammeldags. De treffer dårlig i forhold til deres merkevare slik jeg ser det. Eller så er det noe der jeg rett og slett ikke forstår. For meg blir det en parodi på en etterretningstjeneste, sier Hartmann. 

Etterretningstjenesten og deres byrå Advice, står for kampanjen de har laget.

- Kampanjen går på flere ulike plattformer for å nå den definerte målgruppen, og når vi ser på de fortløpende underliggende tallene er vi veldig fornøyde med valget av plattformer, sier Peter Krab, kommunikasjonssjef i Etterretningstjenesten. 

Byrået Advice mener det høres ut som kampanjen har vært en suksess. 

- Målet har vært å skape nysgjerrighet hos en mye bredere målgruppe enn det FE vanligvis pleier å gå for. Og det har vi lyktes over all forventing med, skriver strategisk direktør, Rune Dalgaard, i en e-post til Markedsføring. 

Les mer i Markedsføring.

Imponerer ikke:

Rekrutteringskampanjen fra den danske etterretningstjenesten får slakt i nettavisen Markedsføring. Her ser du tre eksempler fra kampanjen.

Accenture Song i Danmark med millionunderskudd

Accenture Song i Danmark, tidligere kjent som Hjaltelin/Stahl, presenterte nylig en årsrapport med et betydelig underskudd. Regnskapet viser et resultat før skatt på minus 57,4 millioner danske kroner mot et overskudd på 13,6 millioner danske kroner året før.

Regnskapet påvirkes blant annet av restrukturering i Accentures selskapsstruktur samt avskrivninger av ervervet forretningsverdi (goodwill-avskrivninger) på 20,9 millioner danske kroner totalt.

Ledelsen ønsker ikke å kommentere regnskapet, men sjefen for eksternkommunikasjon, Lars Wodschow, skriver i en epost til Marketing:

- Vi kommenterer ikke ytterligere lokale kontoer eller kundeforhold utover det som fremgår av vår lovpålagte rapportering. I det siste regnskapsåret (avsluttet 31. august 2022), genererte Accenture 61.6 milliarder dollar i inntekter, inkludert omtrent 16 milliarder dollar for Song, på verdensbasis. 

Selv om det er et stort underskudd, økte inntektene i byrået betydelig med 79,6 millioner danske kroner til 159,7 millioner danske kroner. Og i fremtiden vil regnskapspraksisen til Accenture Danmark endres betydelig.

Fremover vil det kun bli ett regnskap under morselskapet Accenture A/S – selskapet hadde et overskudd på 111 millioner danske kroner før skatt i 2021/22.

Les mer i Markedsføring.

Hun er kvinnen bak Bianca Ingrosso: - Hun var en fortapt, uslepen diamant

Bianca Ingrosso er Sveriges svar på Kim Kardashian. Suksessen kan delvis tilskrives den mer ukjente agenten Vanessa Lindblad, som har vært med å bygge influenceren siden 2016.

Vanessa Lindblad traff Bianca Ingrosso etter at hun hadde laget en automatisert app der influencere fikk tilbud om ulike samarbeid. Like etter gikk hun fra å selge samarbeid til å forvalte varemerket på alle måter. I begynnelsen hadde Vanessa Lindblad en viktig rolle som sparrepartner for en influencer som ennå ikke hadde funnet sin rolle.

- Det er ikke så rart, hun var veldig ung. Hun var en tapt uslepen diamant som i dag går inn i styrerommet og vet nøyaktig hva hun vil, sier Vanessa Lindblad til Resumé.

I 2018 fikk duoen en e-post fra Mikael Snabb og Jesper Matsch, gründerne av Recipe for men. De lurte på om Vanessa Lindblad og Bianca Ingrosso ville starte et varemerke med dem. Noen måneder senere var suksesshistorien Caia Cosmetics født. Allerede i 2020 ble Caia Cosmetics solgt til risikokapitalselskapet Verdane. Ifølge regnskapene til Vanessa Lindblad Agency AB fikk Vanessa Lindblad et utbytte på 51,2 millioner kroner i det avvikende regnskapsåret 2020/2021. Inntektene fra «øvrige selskap som det finnes eierinteresser i», var i de to siste årene på 85,5 millioner kroner, der Caia Cosmetics står for brorparten. Hun eide 13 prosent av Caia Cosmetics da salget ble gjort.

Les mer på Resumé.

Influencer-stjerne:

Bianca Ingrosso er Sveriges største influencer og ifølge Resumé landets svar på Kim Kardashian. Men hun har ikke bygget merkevaren sin helt alene. Foto: Foto: Robin Lorentz-Allard

Halvparten av bidragene nomineres i prestisjetunge svenske konkurranser

Sveriges Annonsørers effektkonkurranse 100-Watteren, Precis PR-konkurranse, Spinn og Regis samarbeidskonkurranse og Årets byrå nominerer over halvparten av alle innsendte bidrag. I Spinns tilfelle er hele 58 prosent av bidragene nominert. Det er klart etter at Resumé har anmeldt seks av Sveriges mest prestisjefylte konkurranser.

Tallene vekker kritikk fra flere hold.

- Fordelen med mange nominasjoner er vel at man kan selge flere treretters-middager til byråer og kunder, alt i overensstemmelse med en slags svensk alle-får-medalje-mentalitet. Ulempen er selvfølgelig at det blir vannet ut og det er litt vanskelig å vite hva som er hva til slutt. Høres en bronse i Cresta bedre ut enn sølv i Gullkrukken? Hvem vet, sier Åkestam Holsts prisbelønte tekstforfatter Daniel Vaccino, med lang erfaring i både å konkurrere og bidra i juryarbeid.

Foruten kritikk mot antall nominasjoner, rettes det også kritikk mot antall konkurranser.

- Jeg lurer på om alle de nye konkurransene i det hele tatt vil overleve og eksistere? Vil de støtte utviklingen i bransjen slik de tre store for oss i Sverige – Cannes Lions, Eurobest og Guldägget – har gjort? sier Christina Knight, administrerende kreativ direktør med nesten fire tiår med erfaring i reklamebransjen og erfaren juryrev.

Hanna Riberdahl, administrerende direktør i Sveriges Annonsörer, mener at 100-Wattaren gjennomgikk en «makeover» i 2020. Det innebar blant annet at det stilles høyere krav til deltakerne i første omgang – allerede når du fyller ut konkurranseskjemaet må du tydelig vise frem at kampanjen har skapt effekt. Det har ført til færre innleveringer – og flere nominasjoner ettersom bidragene er av høyere kvalitet, ifølge Hanna Riberdahl.

– Når man sammenligner prosenter må man ta hensyn til at det var mange flere påmeldte i konkurransen før den nye konkurranseformen ble innført, det er noen ganger misvisende når man ser på prosentvise økninger, sier hun.

Les mer på Resumé.

Katastrofale hjemmekontor-resultater

Midt i mørkeste desember blåste det opp en debatt om kontorarbeid opp i Sverige. Management-konsulentene Boston Consulting Group fortalte om resultatetene fra sin globale rapport som tydelig pekte i én retning: Fjernarbeid er en katastrofe.  Den daglige omsetningen tar seg opp, men selskapene får bare ut 60 prosent av det BCG kaller «forbedringsprosjekter» – det vil si prosjekter med mål om å redusere kostnader eller utvikle tilbudet på ulike måter.

Endringsprosjekter har også blitt 30 prosent dyrere og tar 50 prosent lengre tid. Spesielt ille er det i Sverige hvor konsensuskulturen er utbredt.

- Det er slett ikke sikkert at det er hybrid- eller hjemmekontorsmodellen som er synderen i dramaet. Det kan like gjerne være usikkerheten i økonomien som gjaldt både under pandemien og etter den, sier Petri Kajonius, førsteamanuensis i personlighetspsykologi, og en av dem som er kritiske til rapporten.

Med bakgrunn i rapporten og det nye arbeidslivet, sendte Resumé ut en spørreundersøkelse med spørsmål om fjernarbeid til 130 svenske byråer og fikk 50 svar. Her er resultatet:

For to av byrålederene (4 prosent) er det kontorarbeid som gjelder fem dager i uken. 54 prosent av byrålederne oppgir at de krever at ansatte jobber fra kontoret minst halvparten av arbeidstiden eller oppfordrer sterkt til kontorarbeid. Ytterligere 8 prosent ønsker at de ansatte skal være inne minst to dager i uken. 16 prosent av byråene tilbyr ansatte frihet under ansvar. I en like stor andel av byråene (16 prosent) er det kunden, oppdraget eller teamene som bestemmer hvor arbeidet foregår fra. Ett av byråene (to prosent) er i ferd med å sette nye retningslinjer. En byråsjef som søker å være anonym sier at selskapet har sett effektiviteten i prosessene øke etter hvert som kontortilstedeværelsen har økt. Da selskapet økte antall dager med obligatorisk kontorarbeid, førte det til svært negative reaksjoner blant de ansatte.  

- Det er dessverre vanskelig å følge en strengere linje enn bransjestandarden i dag, sier byråsjefen til Resumé, som påpeker at produktiviteten for enkelte oppgaver ikke synker når man jobber hjemmefra.

- I dag anses det som helt sykt og nærmest et brudd på våre ansattes psykiske helse å kreve at de skal være inne fem dager i uken. Til tross for at dette er de premissene 95 prosent av dem ble ansatt under.

Les mer på Resumé.

Reklameslakt, influencer-agenter og inflasjon i prisutdelinger - her er siste nytt fra Norden