Oslo kommune frister byråer med nærmere 60 millioner i «bonanza»-marked

- For dem som vinner avtalen, vil det være en bra kunde, sier Bodø-byrået som sitter på kontrakten i dag.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Oslo kommune har i disse dager lyst ut en stor millionavtale for annonseplassering og mediekjøp av blant annet jobbannonser i det offentlige. Avtalen har en maksimal varighet på fire år og en øvre verdiramme på snaue 60 millioner kroner. Avtalen dekker alle Oslos foretak og etater, og i den nye avtaleperioden er også Asker og Jevnaker kommune inkludert som kunder på kontrakten. 

- Avtaleomfanget for Oslo kommune er tilsvarende det som ble kunngjort for fire år siden. Nytt er at konkurransen også omfatter to andre kommuner, slik at kunngjort verdi er økt, forteller seksjonsleder for innkjøpsavdelingen ved Utviklingsetaten, André Joachim Frank, til Kampanje. 

Med andre ord øker det totale avtaleomfanget på den nye avtalen med snaue 11 millioner kroner fra 47,4 millioner kroner til nesten 60 millioner kroner. Av den årlige estimerte verdien står Oslo kommune for syv millioner kroner, mens Jevnaker og Asker kommune beregner hjelp til rundt 2,7 millioner. 

- Kunngjort verdi på rammeavtalen er basert på en estimert årlig verdi på rundt 9,7 millioner kroner samt et tillegg på cirka 50 prosent for usikkerhet knyttet til fremtidig behov. Det gir at rammeavtalen vil være gyldig inntil en maksimal verdi på 58,2 millioner kroner. Dette inkluderer honorar til annonseformidler, utdyper Frank. 

Les også: Varsler historisk lav tilgang på jobbsøkere: - Blir en kamp om folk

Stillingsannonser og kunngjøringer

I konkurransedokumentene heter det at avtalen omfatter annonseformidlig til alle typer medier, men særlig digitale og trykte medier, og det er i all hovedsak annonsering av stillingsannonser og kunngjøringer som står på menyen. 

- Disse annonsetyper utgjør per dags dato størstedelen av de etterspurte ytelser innenfor annonseformidling. For ovenstående annonsetyper har alle Oslo kommunes virksomheter og samarbeidsparter plikt til å foreta sine kjøp hos den leverandør det er inngått rammeavtale med. Unntaket er at Oslo kommunes virksomheter og samarbeidsparter kan selv gjøre annonsering direkte fra sin til enhver tid gjeldende rekrutteringsløsning, heter det blant annet i anbudsdokumentene. 

Frist for å levere forespørsel om å delta er satt til 21. februar i år, og gjeldende avtale som Oslo kommune i dag har med Jobb Norge utløper 16. mars. 

- En bra kunde å ha i porteføljen

Det er det Bodø-baserte mediebyrået, Jobb Norge, som har håndtert avtalen til Oslo Kommune siden 2019. De er spesialister innen medieplassering for stillingsannonser og kunngjøringer og tilbyr også rekrutteringsverktøyet Jobbadmin. Administerende direktør Jan Solhaug forteller at de nå går gjennom utlysningen for å se om de skal delta, men at de i utgangspunktet er klare for å kjempe om kunden de sitter med frem til mars.

- Vi skriver på flere parallelle anbud fordi det har vært stor bonanza fra november frem til nå med ulike utlysninger vi kan levere på. Med fare for at vi ikke har lest gjennom all tekst enda, så vil jeg i utgangspunktet si at ja, vi kommer til å levere på denne kunden. Det har vært en god kunde, og for dem som vinner avtalen vil det være en bra kunde å ha i porteføljen, sier Solhaug til Kampanje.

Normalt regner han byråer og selskaper som «Whydentify, Mediaplus og enkelte andre byråer» som nærmeste konkurrenter. Han mener samtidig at alle tradisjonelle mediebyråer også er konkurrenter i et anbud som Oslo kommune sitt. 

- Nå som markedsbudsjettene utfordres, leter mediebyråene etter andre inntektsmuligheter, og det ligger mye å hente innen employer branding. Det er vanskelig å få tak i riktige kandidater så da må man jobbe hardt med det, ellers er man helt sjanseløs i konkurransen om de beste hodene, sier Solvang. 

- Vi har vært godt nok skalert for å levere på dette

Å ta seg av annonseformidling for Oslo kommune er heller ikke en liten jobb.  Solhaug forteller at de har bistått en rekke Oslo-etater i løpet av avtaleperioden. Foruten politiske organer og byrådsavdelingene, består Oslo Kommune av 43 etater, kommunale foretak og bydelsadministrasjoner. Solhaug beregner at de har bistått omkring 80 prosent av disse under avtaleperioden. 

- Det er rundt 75-80 prosent av etatene som har testet eller brukt oss i disse fire årene, men den avtalen vi har gående har også en slags frivillighet ved seg. Det har også vært egne anbud utenfor denne avtalen som har gått på særskilte stillinger eller egenartede kampanjer. 

- Det er snakk om en ganske betydelig avtale med potensielt mange kunder i én og samme kontrakt – hvordan har det gått under samarbeidet?

- Vi har vært godt nok skalert for å levere på dette, og når vi først leverer på et anbud så er det fordi vi mener vi kan håndtere kontrakten. En kommune som Oslo kan også ha avtaler med eksempelvis Schibsted og Amedia og andre, som også benyttes utenom avtalen vår. Vi synes vi har hatt et godt samarbeid med faste innsjekkspunkter, der vi går gjennom avtalens leveranse og kostnader, sier han. 

Oslo kommune frister byråer med nærmere 60 millioner i «bonanza»-marked