«Pølsa» Pettersen reklamerte for egen kleskolleksjon i Mesternes mester - nå legger skistjernen seg flat

- Jeg ser nå at timingen var dårlig og det beklager jeg, sier Pettersen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud og Dag Robert Jerijervi

Denne vinteren er tidligere langrennsutøver Øystein «Pølsa» Pettersen aktuell som en av ni deltagere i Norges mest sette TV-program, «Mesternes mester», på NRK. Dette er andre gang på to år at Pettersen kjemper om tittelen. I fjor måtte han forlate produksjonen etter kort tid som følge av en skade.

Observante TV-seere har fått med seg at Pettersen har på seg en genser med teksten «Lag en god dag» innimellom konkurransene på «Mesternes mester». Slagordet spiller på selskapet Gode Dager som Pettersen driver med Hans Olav Ingholm. Sammen gir de ut en podkast med samme navn og leverer foredrag der Øystein Pettersen forkarer det han kaller «Konge-metoden». Det samme gjør han i boken «Helt konge!», som kom ut i år.

Denne vinteren ble satsingen utvidet ytterligere med en kleskolleksjon, lik den Pettersen viser frem i beste sendetid på NRK foran 1,3 millioner TV-seere hver uke.

- Måtte sjekke at dette stemte

På Instagram har Pettersen ved flere anledninger reklamert for denne kolleksjonen.

«Gla'sak for alle som i løpet av det siste året har spurt om det er mulig å få tak i genser'n og t-skjorta jeg bruker på jobb og i Mesternes mester», skriver Pettersen i ett av innleggene på Instagram.

Noen dager senere kan han opplyse følgerne sine 73.000 følgere om at lageret er utsolgt, men at det er mulig å forhåndsbestille en ny leveranse.

Kort tid etter at Kampanje tok kontakt med NRK mandag formiddag, har Pettersen fjernet begge disse innleggene fra kontoen sin.

Selv om innleggene var merket som reklame, utgjør dette et brudd på NRKs retningslinjer, forteller prosjektredaktør Pia Basberg i NRK.

- Dette er retningslinjer som gjelder for alle NRKs produksjoner som tilsier at du ikke kan drive kommersiell virksomhet når du er med i NRKs programmer, sier Basberg til Kampanje.

Hun bekrefter at de tok kontakt med Pettersen etter henvendelsen fra Kampanje.

- Vi måtte bare sjekke at dette stemte og at det var i forhold til salg av produkter. Og det var det jo, det var vel snakk om en T-skjorte og en genser. Om han har tjent kommersielt på dette vet jeg ikke, men dette er noe han egentlig får svare på selv. Han skjønte umiddelbart hva vi pratet om da vi ringte han og han beklaget for det. 

- Hvor går grensa for hva man kan gjøre, reklamemessig, som deltaker i et NRK-program? 

- Det kommer an på deltakelsen og avtalen man har, for den er ikke lik for alle. Prinsippet er imidlertid at man ikke skal drive kommersiell virksomhet og vinning på være med på NRKs TV-programmet. Dette gjelder da kun for perioden man er med i produksjonen og at den kommersielle vinningen da er knyttet opp til programmet. 

På seertoppen:

Ni deltakere kjemper om tittelen «Mesternes mester» i den 13. sesongen av NRK-programmet. Ingen andre norske TV-programmer samler flere seere akkurat nå. Foto: Nordisk Film TV/NRK

- Langt mindre kynisk enn det fremstår

Øystein Pettersen sier til Kampanje at han ikke har forsøkt å utnytte deltakelsen i «Mesternes mester».

- Intensjonen var langt mindre kynisk enn den fremstår. Jeg har «Lag en god dag» som et motto jeg jobber med. Og jeg har brukt slike gensere på jobb lenge, og etter litt etterspørsel så tenkte jeg å lage dette produktet som en begrenset non-profit-greie, sier han.

Han forteller videre at produktene opprinnelig skulle komme på markedet før jul, men at de ble forsinket som følge av pandemien.

- Jeg ser nå at timingen var dårlig og det beklager jeg. 

Pettersen understreker at lanseringen var en «engangsgreie» og at han ikke driver en klesbutikk.

- Vi trykket kun opp 500 plagg som vi solgte, og det har vært stor pågang. Det er veldig gøy at folk vi spre budskapet vårt om å lage en god dag. Dette er non-profit, så vi tjener ikke penger på det, men vi taper heller ikke.

Reglene for hva man kan gjøre og ikke gjøre av kommersiell som deltaker er avhengig av hvilket program det gjelder og hva slags deltakelse man har, ifølge prosjektredaktør Pia Basberg i NRK.

- Prinsippet er imidlertid at man ikke skal drive kommersiell virksomhet og vinning på være med på NRKs TV-program. Dette gjelder da kun for perioden man er med i produksjonen og at den kommersielle vinningen da er knyttet opp til programmet, sier hun.

- Forekommer sånne situasjoner ofte? 

- Nei, det gjør det ikke. Men han skjønte at det var feil. Jeg tror ikke det var tanken var å tjene penger, men heller at det var en morsom gigg. Han beklaget umiddelbart overfor oss. Da vi ble gjort oppmerksom på det, så var det vår plikt å si ifra og han tok det ned umiddelbart. Det var nok en glipp for deltakerne er ganske flinke på å følge dette. 

«Pølsa» Pettersen reklamerte for egen kleskolleksjon i Mesternes mester - nå legger skistjernen seg flat