Ny Viaplay-serie om høyreekstreme: - Hatet gror og terroristen fra 22. juli er en som mange ser opp til

Samtidig med at terroristen Anders Behring Breivik forsøker å bli prøveløslatt, er det denne uken premiere på Viaplays dokumentarserie «Omgitt av fiender».

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Anders Behring Breivik møtte denne uken i Telemark tingrett der han skal få behandlet en sak om prøveløslatelse. Breivik ønsker nå å bli fri etter å ha sonet minstetiden på ti år, skjønt påtalemyndigheten har motsatt seg dette fordi de mener terroristen fortsatt er en fare for samfunnet. Samtidig har den nordiske og internasjonale strømmetjenesten til Nordic Entertainment Group, Viaplay, premiere på dokumentarserien «Omgitt av fiender». Serien handler i grove trekk om høyreekstremisme og radikalisering og er en reise på innsiden av noen av de høyreekstreme og ytre høyre-grupperingene i Norden.

- Den pågående rettssaken mot Breivik er en skremmende påminnelse om hva slike holdninger kan føre til. Det blir igjen aktuelt å prøve å forstå hva som ligger bak den ytre høyrebølgen vi ser i samfunnet vårt, og ikke neglisjerer deres eksistens, sier nordisk programdirektør for ikke manusbaserte programmer i Nent Group, Kenneth Kristiansen, til Kampanje.

Les også: Refser medienes Breivik-dekning: - Ikke klokt å gjøre seg til budbringere for denne propagandaen

Produsent bak serien, Anne Skaardal, forteller til Kampanje at Breivik fortsatt er en person som flere av kildene i serien ser opp til.

- Terroristens hat mot vårt frie og demokratiske samfunn resulterte i det dødeligste terrorangrepet i skandinavisk historie. Man kunne håpet at dette hadde utviklet seg i positiv retning, men i arbeidet med denne serien har vi sett at hatet gror og terroristen fra 22. juli er en som mange i de høyreekstreme grupperingene ser opp til. Kanskje kan vår serie si noe om hva som får noen til å forfølge slike ekstreme liv fulle av hat og mistro til samfunnet, sier Skaardal.

Hun mener videre at ved å prøve å forstå de det gjelder, kan man også «bedre bekjempe radikalisering.»

- Slik håper vi at Monsters dokumentarserie kan være med på å løfte frem disse problemstillingene, fortsetter hun.

Les også: Dagbladet-topp forsvarer Breivik-sending - retter kritikk mot medie-konkurrenter

Denne serien er viktig fordi den gir et innblikk i, hva som får folk til å forfølge så ekstreme liv fylt med hat og mistro til vårt samfunn. Kenneth Kristiansen, Viaplay

- Det har vært en tankevekker

På spørsmål om hvordan personene i serier forholder seg til Breivik og hans tankegods, svarer TV-produsenten Anne Skaardal følgende.

- Det vi ser i denne dokumentarserien er at hatet fortsatt lever og at under pandemien har mistilliten til myndighetene økt, noe som igjen gir næring til at hatet får vokse og gro. Hvordan skal vi som samfunn møte dette, spør Skaardal.

Det er journalistene Henrik Evertsson og Jørn Norstrøm som har jobbet med serien som har premiere torsdag denne uken, samme dag som Behring Breiviks sak om prøveløslatelse skal avslutte.

- Alle Henrik og Jørn har møtt disse årene har det til felles at de føler seg ekskludert fra samfunnet vårt og fra demokratiet. Hva kan du og jeg gjøre for at ikke flere blir radikalisert og hva kan myndighetene gjøre for at ikke mistilliten i samfunnet øker? Den debatten ønsker vi velkommen, sier Skaardal.

Hun forteller at å jobbe med serien har vært en lang prosess med mange etiske og krevende vurderinger. Men hun ser også på prosessen som «interessant, skremmende og lærerik.»

- Vi i redaksjonen har måttet reflektere over hvordan vi møter folk med andre meninger og enn oss selv. Det har vært en tankevekker for mange av oss å høre hva enkeltmennesker i grupperingene og ytre høyre mener om det selv, og samtidig lytte til hva myndigheter og forskere på feltet sier om det samme.

Hun understreker at redaksjonen har vært ekstra opptatt av unge folk og har blant annet anonymisert alle barn som har vært til stede under opptak. I tillegg har de søkt råd hos forskjellige faggrupper.

- Hvilke etiske vurderinger har dere stått ovenfor?

- Det har vært flere. Hva lags ytringer kan vi ha med i de ferdige programmene, hvordan vurderer vi kildene våre, hvordan vurderer vi sikkerheten til journalistene på opptak og til kilder som stiller opp i serien. Dette er redaksjonelle vurderinger vi har tatt hele tiden, underveis, i arbeidet med serien, forklarer Skaardal.

Vant journalistpris:

Journalist Henrik Evertsson har i mange år jobbet med personer i høyreekstreme miljøer som kilder. Han vant også den svenske journalistprisen Stora Journalistpriset for innsatsen i dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt». Foto: Viaplay/Skjermdump.

- Flere har sett på det som en mulighet til å fremme sitt budskap

Anne Skaardal forteller at de to journalistene som har jobbet med serien har tilbrakt tid og jobbet med høyreekstremisme i flere runder, og at de har god erfaring på området.

- De har jobbet journalistisk med temaet i flere runder tidligere, og har vært tett på mange av kildene i over seks år. Gjennom disse årene har Evertsson hatt en åpen, nysgjerrig tilnærming og forsøkt å forstå hvordan og hvorfor de er blitt radikalisert, sier Skaardal.

Hun forteller videre at noen av kildene har sett på serien som «sin mulighet til å fremme sitt budskap og sine holdninger.»

- Dette har vi vært svært bevisste på underveis i arbeidet med serien, både på opptak og i klippeprosessen. Likevel har den journalistiske metoden til Henrik Evertsson og Jørn Norstrøm basert seg på å få tillitt hos de medvirkende, sier Skaardal.

Hun forteller at de har fått denne tilliten ved å være åpne om serien de lager til kildene sine, og at «de har lyttet uten å dømme dem.»

- Vi mener det er viktig å vise virkeligheten slik den er og at det finnes mennesker som mener dette og har disse holdningene. Dette er en verden som er veldig langt fra den virkeligheten de fleste seerne våre vet noe om, og holdninger som er svært langt fra de verdier vi som produsent har. Gjennom serien håper vi at seeren blir «utstyrt» med noen redskaper til å reflektere rundt hvordan hatet kan møtes, sier Skaardal.

Hun forteller også at de møter mennesker som «ikke lenger identifiserer seg med dette miljøet.»

- I serien møter vi enkeltmennesker som har «snudd». Og vi møter en som i løpet av opptaksperioden hopper av. I tillegg møter vi eksperter som reflekterer rundt egne erfaringer i hvordan kommunisere med radikalist ungdom, fortsetter hun.

Markering:

Her kan du se et bilde fra serien «Omgitt av fiender» som har premiere på Viaplay torsdag. Foto: Viaplay

- Viktig fordi den gir innblikk

Kenneth Kristiansen i Viaplay forteller at de er fornøyde med deres nyeste serie, og ser på serien som en viktig og interessant dokumentarserie.

- Vi mener Evertsson og Monster har skapt en interessant og balansert dokumentarserie om et miljø som tidvis kan oppleves som svært lukket. Evertsson har en tilnærming som har gitt han et unikt innblikk i ulike organisasjoner på ytre høyre, og møter menneskene bak hatet med dialog. Dette gjør at serien inneholder helt unik innsikt om disse lukkede grupperingene, som er viktig å få frem, hvis vi skal bekjempe radikalisering, sier han.

- Hvorfor er det viktig for Viaplay å vise denne serien?

- Vi mener, at denne serien er viktig fordi den gir et innblikk i, hva som får folk til å forfølge så ekstreme liv fylt med hat og mistro til vårt samfunn. Ved å forstå dem og få et klarere innblikk i deres metodikk kan det bidra til å bekjempe, sier Nent-toppen.

Ny Viaplay-serie om høyreekstreme: - Hatet gror og terroristen fra 22. juli er en som mange ser opp til