Aller Media øker overskuddet med 100 millioner kroner – kraftig vekst i digitale annonser

Dagbladet-eieren ser pilene peke i riktig retning.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediekonsernet Aller Media er mandag morgen klare med sine tall for selskapets siste regnskapsår og de viser at pilene peker i riktig retning etter et langt mer krevende 2020. Aller Media følger et såkalt avvikende regnskapsår og lukket dermed bøkene 30. september. De siste 12 regnskapsmånedene viser uansett et driftsresultat på hele 175 millioner kroner, og det var en vekst på 100 millioner kroner sammenlignet med regnskapet fra 2020.

Samtidig ligger omsetningen på samme nivå som sist med snaue 1,56 milliarder kroner.

- Vi avsluttet siste høst et veldig godt år med mye positiv utvikling. Det skjer mye på mange områder innen Aller Media, ikke minst så har vi mange digitale ben å stå på. Det har skjedd mye på innovasjonssiden i Aller Media, og det ser vi resultater av i dag, sier konsernsjef Dag Sørsdahl til Kampanje. 

Les også: Ansettelses-boom i norske mediehus: - Betaler prisen for tunge tider

- Ser vi at vi lykkes med veldig mye

Aller Media består av både en mediedivisjon med kjente titler som Dabgladet, Se og Hør og KK i tillegg til en byrågruppe som ligger under Ahead-merkevaren med byråer som Hyper, Oculos og Nova Vista. Mediedelen er det desidert største forretningsområdet og står ifølge Sørsdahl for rundt 80 prosent av virksomheten. Omsetningen her i 2021 var på 1,257 milliarder kroner, og det var opp fra 1,195 milliarder kroner forrige regnskapsår eller en vekst på fem prosent.  

- Det som er gøy å se er at de digitale produktene våre begynner å få volumer på omsetningen, samt gir gode bidrag på bunnlinjen. Vi har jobbet godt med merkevarer og selskaper, og nå ser vi at vi lykkes med veldig mye. At vi er godt i gang med store rekrutteringsprosesser med 80 årsverk både redaksjonelt, kommersielt og på teknologi, er bevis på at vi er sterke i troen på fremtiden. Vi har et veldig godt lag som stadig blir bedre, sier Sørsdahl.

Særlig på digitale annonser er det stor fart med en vekst på 20 prosent år mot år etter at den digitale annonsomsetningen økte fra 323 millioner kroner til 386 millioner kroner.  Anonseomsetningen samlet, print og digitalt, endte på 432 millioner kroner i Aller Media, opp fra 373 millioner kroner. 

Brukerbetaling er fortsatt større enn annonser, men her det den tradisjonelle printvirksomheten som står for det største bidraget. Av Aller Medias 712 millioner kroner i medieomsetning, er det kun 73 millioner kroner som kommer fra digitale abonnementsprodukter.

- Vi i Aller Media har jobbet offensivt med å utvikle nye digitale inntektsstrømmer samt utvikle gode, gamle inntektsstrømmer gjennom å styrke verdiene til kundene. Dette har ikke bare gitt gode resultater og økt omsetning i mediedelen, men resultatene har faktisk kommet litt raskere enn forventet, sier konserndirektør for salg og marked i Aller Media, Bente Klemetsdal.

Her kan du se tallene til Aller Media for regnskapsåret 2020/2021. Alle tall i MNOKMer enn dobler overskuddet

Aller Media 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 1.594,0 1.599,0 - 0,3
Driftsresultat 175 75 + 133
Driftsmargin i % 11 5 -

Samler 2,5 millioner nordmenn i uken

Med sine mediemerkevarer er Aller-toppene også svært opptatt av den gode dekningen til selskapets portefølje. For med titler som Dagbladet, Se og Hør, DinSIde, KK, Sol og Allers og nye digitale satsinger som Børsen og Elbil24 når selskapet i dag 2,5 millioner nordmenn.

- Vi er nå oppe i en ukentlig digital dekning på 2.5 millioner nordmenn. Vi er sterke både massekommunikasjon og mågrupper i mindre nisjer. Vi har våre egne førstepartsdata og vi har modellerte data. Ja, vi har førsteklasses målgrupper og store volumer av digitale brukere, sier Klemetsdal.

Ambisjonen er det heller ikke å si noe på, for ifølge Aller-toppene så skal mediekonsernet helt til topps når de skal ta selskapet fra det de kaller «en klar utfordrerposisjon» til en «nummer én-posisjon».

Sørsdahl sier den positive utviklingen selskapet opplevde i fjor, fortsatte i det nye kvartalet. Digitalomsetningen på annonser økte fra 110 millioner til 139 millioner kroner i det første kvartalet i det nye regnskapsåret til Aller Media. 

 - Tallenes tale etter vårt første kvartal (perioden oktober til og med desember i fjor, red. anm.) viser at vi fortsetter den positive utviklingen, og at de digitale medieproduktene våre leverer stadig bedre med vekst i volum og lønnsomhet. Annonseveksten er på 26 prosent mot samme periode  i fjor og vi har sagt velkommen til mange nye medarbeidere. Så langt skal vi være tilfredse med det nye regnskapsåret 2021 og 2022, sier konsernsjef Dag Sørsdahl.

Samlet annonseomsetning endte på 151 millioner kroner, print inkludert, og mediedelen økte også omsetningen samlet med fire prosent sammenlignet med samme kvartal året før. Mediedivisjonen til Aller Media leverte dermed en driftsmargin på sterke 21 prosent i det nye kvartalet. Til sammenligning var driftsmarginen på 14 prosent i regnskapsåret som ble avsluttet 30. september i fjor. 

Aller Media øker overskuddet med 100 millioner kroner – kraftig vekst i digitale annonser