Discovery taper i TV-markedet: - Naturlig at folk strømmer til nyhetskanalene

Men TVNorge-eieren sitter likevel med to av de eneste fire TV-kanalene som klarte å øke sin oppslutning i 2020.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Som Kampanje kunne skrive tidligere i dag foreligger de endelige tallene for TV-året 2020, og de viser at det er nyhetskanalene til NRK og TV 2 som gjorde det best på TV-markedet i fjor. 

- Nyhetskanalen øker markant og setter en ny formidabel årsrekord. Den desidert største økningen ser vi blant de unge sgeerne som blir flere og flere. Men det er ikke overraskende at det er Nyhetskanalen og NRK1 øker mest. Vi i TV 2 bruker Nyhetskanalen og NRK bruker NRK1 til mye av nyhetsdekningen sin, sa administrerende direktør og sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes, til Kampanje tidligere i dag.

Dermed er TV 2 med sin nyhetskanal nå større enn TV3 på det norske TV-markedet, og det for første gang i historien på årsbasis. Kanalen lukter nå også på Discoverys hovedkanal TVNorge som avsluttet fjoråret med en samlet markedsandel på 5,2 prosent, men i desember isolert var Nyhetskanalen større enn TVNorge med henholdsvis 4,1 prosent markedsandel mot 3,8 prosent markedsandel.

Samlet for året fikk Discovery som TV-hus en markedsandel på 15,2 prosent, og det var en nedgang på et snaut prosentpoeng sammenlignet med tilsvarende andel i 2019.

- Årstallene ble ikke fullt så bra som vi hadde ønsket, men mye kan forklares ganske enkelt. Våren gikk egentlig helt fint, anført av tidenes «71 grader nord»-sesong. Høsten skulle sparkes i gang med sommer-OL i Tokyo, men slik ble det jo ikke, sier Hanne McBride, kommunikasjonsdirektør i Discovery Norge til Kampanje.

Les også: Her er årets TV-vinnere - Nyhetskanalen større enn TVNorge i desember

- Mistet promo-kraft

Hun viser også til det faktum at et event som OL også gir viktig PR-kraft til øvrige programmer på Discoverys mange kanaler.

- I tillegg til seertallene under selve arrangementet, gir OL oss et unikt promo-vindu for programmene som kommer utover TV-sesongen. Den effekten mistet vi dessverre i høst, og det preget oss en del. I tillegg var både våren og høsten preget av helt spesielle verdenshendelser, først koronakrisen og deretter USA-valget, så da er det naturlig at folk strømmer til nyhetskanalene. Vi krysser fingrene for et mer normalt år i 2021, sier McBride.

- Bekymrer det når dere ser en kanal som Nyhetskanalen klatre forbi TVNorge i desember? 

-  Desember er tradisjonelt ikke en måned vi setter på så mye nytt på TVNorge, med unntak av de årene vi lanserer ny julekalender. Det gjorde vi ikke i år. Og med et slikt nyhetsbilde som det har vært er det naturlig at nyheter scorer høyt, sier Hanne McBride.

Selv om hovedkanalen TVNorge gikk tilbake i andel i løpet av 2020, hadde like fullt Discovery to kanaler med vekst i fjor ved siden av de nyhetstunge kanalene NRK1 og TV 2 Nyhetskanalen. Også TLC Norge og Eurosport økte oppslutningen i fjor til henholdsvis 1,1 prosent og 0,4 prosent markedsandel.

Her ser du markedsandelene til de store tv-husene i 10-79 i desember 2020NRK og Nent vinner desember

TV-hus 2020 2019 Endring i %-poeng
NRK 43,5 42,4 + 1,1
- NRK1 36,1 33,7 + 2,1
TV 2-gruppen 24,1 25,2 - 0,9
- TV 2 14,4 15,7 - 1,3
- Nyhetskanalen 4,1 3,1 + 1,0
Discovery 13,1 14,5 - 1,4
- TVNorge 3,8 4,7 - 0,9
Nent-gruppen 10,8 9,8 + 1,0
- TV3 7,5 6,3 + 1,2
Andre 8,6 8,1 + 0,5

Discovery taper i TV-markedet: - Naturlig at folk strømmer til nyhetskanalene