Dagsrevyen har økt med nesten 100.000 seere i 2020: - Eksepsjonelt nyhetsår

Etter mange år med seerfall, peker pilene igjen oppover for NRKs flaggskip.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Som Kampanje tidligere har skrevet, var det nyheter som avgjorde konkurransen i TV-markedet i 2020, og det nyter NRKs nyhetsflaggskip Dagsrevyen godt av. Programmet hadde i 2020 en snittrating på 642.000, opp 86.000 fra snittet på 556.000 i 2019. Det viser tall Kampanje har fått tilsendt fra NRK Analyse.

Dagsrevyens redaksjonssjef Hanna Thorsen tror økningen i seertall skyldes en kombinasjon av nyhetsåret som har vært og et stort informasjonsbehov.

- Det har vært et helt eksepsjonelt nyhetsår, med både korona, nedstenging av samfunnet og mange mennesker hjemme. I tillegg har det vært USA-valg, og så det tragiske raset på tampen av romjula. Slike nyhetshendelser er med å skape et enormt informasjonsbehov i samfunnet, sier Thorsen til Kampanje.

- Det er ingen selvfølge at man velger Dagsrevyen når man ser de store medietrendene generelt. Men Dagsrevyen er sterk merkevare forbundet med troverdighet og kvalitet. I slike situasjoner er vi med på å samle landet. I en tid hvor det er ekstremt mye informasjon som ikke i lik grad er kvalitetssikret,  vil behovet for et redaktørstyrt produkt som er kvalitetsikret øke, fortsetter Thorsen.

Redaksjonssjefen mener Dagsrevyen har en samlende effekt.

- Det er litt den leirbål-effekten som jeg tror Dagsrevyen har, der hele nasjonen har behov for å samles. Det var en krisesituasjon og da blir behovet for en troverdig redaktørstyrt nyhetsavsender stort.

Vi må tilbake til 2017 for å finne tilsvarende tall for Dagsrevyen. Da var snittet på 641.000 seere.

Kjempevekst under lockdown

Dagsrevyen hadde i januar og februar litt over 640.000 seere i snitt, men i mars måned flokket TV-seerne seg til det populære nyhetsprogrammet. 863.000 fulgte i snitt programmet i mars, noe som gjør måneden til fjorårets beste for nyhetsprogrammet.

De tre mest sette Dagsrevyen-sendingene kom alle etter at Norge stengte ned i mars. Dagsrevyen 15. mars topper listen med over en million seere, da 1.046.000 i snitt fulgte sendingen. Programmet dagen før, 14. mars. nådde også millionen med 1.030.000 seere i snitt, og 981.000 fulgte Dagsrevyen den 18. mars.

- Du merket da vi fikk lockdown at det var en kjempevekst. Januar og februar var litt svakere enn året før. Vi stabiliserte oss noe i 2019, men den store oppsvingen i 2020 kom helt klart etter korona, sier Thorsen.

- Har det vært ekstra krevende å lage Dagsrevyen i 2020?

- Hele situasjonen har vært ekstrem. Vi har operert under andre forhold enn det vi har gjort før, både rent fysisk, på Marienlyst og på distriktskontorene, men også når det gjelder alt fra reportasjereiser til alle måter vi produserer på. Jeg er imponert over den innsatsen alle journalistene og produksjonsmedarbeiderne hos oss har bidratt med. Det har vært spesielle forhold med hensyn til smittevern, som til tider har vært krevende, men også givende, sier redaksjonssjefen.

Vokser etter flere år med tap

Her er seertallene til Dagsrevyen de siste fem årene. Kilde: Kantar

 • 659.000
  2016
 • 641.000
  2017
 • 568.000
  2018
 • 556.000
  2019
 • 642.000
  2020

- Merkevaren står sterkere nå

Thorsen sier det er vanskelig å svare på om fjorårets seertall vil fortsette i 2021.

- Merkevaren Dagsrevyen står sterkere nå. Vi har en vekst i NRK TV for Dagsrevyen som produkt der. Så det blir spennende å se om vi klarer å flytte en del av seerne over i on demand-verden. Jeg tror nok dette året har vært veldig spesielt, men man vet ikke. Målet vårt er fortsatt å være en aktuell og viktig del av nyhetstilbudet i Norge.

Dagsrevyen økte andelen sin i alle aldersgrupper i 2020. Også blant de mellom 20 og 29 år økte andelen med seks prosentpoeng til 39 prosent.

- Og det har vært en vekst i NRK TV, alderssegmentet ligger noe lenger ned der, i de yngre målgruppene. Dagsrevyen har alltid vært et program for voksne nyhetsinteresserte mennesker, men vi ser den samlende effekten, der man har behov for å være en del av felleskapet, også gjør at vi når yngre, sier Thorsen.

Dagsrevyen-profiler:

- I et spesielt nyhetsår har man et annet nedslagsfelt fordi man har de kvalitetene Dagsrevyen har, sier redaksjonssjef Hanna Thorsen. Her nummer to fra høyre da programmet mottok Hedersprisen på Gullruten 2019. Foto: Marit Hommedal / NTB

Dagsrevyen har økt med nesten 100.000 seere i 2020: - Eksepsjonelt nyhetsår