Her er buzzordene vi ble mest lei av i 2019 - og som kommer i 2020

Anfo har spurt 123 bransjefolk hvilke uttrykk de er mest lei av å høre i 2019 og hvilke de tror blir de viktigste i 2020.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Annonsørforeningen (Anfo) har gjennomført en undersøkelse blant 123 bransjefolk, deriblant 91 norske annonsører for å avdekke hvilke ord og uttrykk markedsførerne er mest lei av. Anfo har også spurt hvilke ord og uttrykk bransjen tror vil være de viktigste i 2020.

- Vi tipper de fleste av oss har et elsk-hat-forhold til bransjens buzzord, sier Håvard Rønnevig Bakken i ANFO til Kampanje.

Bakken mener buzzordene har mange bruksområder.

- Noen bruker vi med hermetegn i luften, noen for å imponere, noen for å markere avstand, noen for ikke å bli forstått, noen for å skape tilhørighet til stammen, noen rett og slett for å skjule kunnskapsløshet og andre med et lurt smil om munnen, sier Bakken.

- Hva er ditt eget syn på buzzord?

- Jeg syntes vi i litt større grad kan snakkes norsk. Med buzzord fordekker vi ting i stedet for å klargjøre ting og det gjelder flere deler av bransjen. Ofte på grunn av at man kanskje egentlig ikke vet helt selv og skjuler uvitenhet. Andre ganger kan det være effektivt hvis folk vet hva det innebærer, så det har en dobbelthet, sier Bakken.

En av fire lei «influencer marketing» og «bærekraft»

De som svarte på Anfos undersøkelse hadde 44 ord og uttrykk å velge fra på spørsmålet «Hvilke buzzord er de mest overvurderte marketing buzzord i 2019, dvs. de du er mest lei av?». 26 prosent sier at de er lei uttrykket «influencer marketing» og «bærekraft». De to uttrykkene topper «versting-listen». 

Les også: Tror merkevarer kan bomme med bærekraftskommunikasjon: - Man må ut av Oslo-bobla si

- Hvorfor tror du bransjen blir lei når det er bransjen selv som bruker disse ordene?

- Man lurer seg selv litt, også begynner man å bruke det. Hvis man bruker det for mye og ordet i seg selv egentlig ikke gir noen retning og brukes alt for bredt i forhold til hva det er snakk om, som med bærekraft, så blir det hult og da blir man fort lei. Så noen buzzord får en topp også detter de ned med en gang, sier Bakken.

Bakken tror også det kan være et litt for stort fokus på tech-begreper.

- Man tror disse teknikkene skal redde markedsføringen, men så er det kanskje mer grunnleggende problemer som er utfordringen. Så da blir det overdrevent bruk av de, snarere enn å bruke vanlig norsk tale og snakke om de mer dype utfordringene vi har i bransjen, sier Bakken.

Mest slitte uttrykk:

«Influencer marketing», «bærekraft», «big data og «GDPR» er uttrykkene markedsførere har gått mest lei av i 2019.

Bærekraft på menyen også i 2020

Til tross for at 26 prosent oppgir «bærekraft» som et uttrykk de er lei av i 2019, tror enda flere av de spurte at ordet «bærekraft» vil være viktig i 2020. «bærekraft» topper nemlig listen over uttrykk markedsførere tror vil være viktigst neste år. 34 prosent av de spurte valgte «bærekraft» som et av de viktigste uttrykkene for 2020. På andreplass følger uttrykket «return of investment» som ble valgt av 33 prosent, etterfulgt av ordet «relevant» som ble valgt av 28 prosent. 

Selv om markedsførere tror disse uttrykkene blir viktige i 2020, er det ikke sikkert at de som ikke jobber i bransjen er like opptatt av disse buzzordene. Bakken tror folk bryr seg i mye mindre grad enn det man tror.

- Medietilsynet hadde en undersøkelse om innholdsmarkedsføring. Da spurte de om folk skjønte begrepet «content marketing» og det var det overraskende få som skjønte meningsinnholdet i. Enten så bryr ikke folk seg eller så vet de ikke. Jeg tror de bryr seg mye mindre grad enn det vi tror, sier Bakken.

Buzzord i 2020:

Ordet «bærekraft» topper listen over uttrykk bransjen tror vil være viktig i 2020. På pallen havner også uttrykkene «return-of-investment» og «relevant».

Her er buzzordene vi ble mest lei av i 2019 - og som kommer i 2020