DNB og Orkla jakter på mediepartnere: - Vi er i et skjebnefellesskap

Er i dialog med Schibsted om et tettere samarbeid.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter en litt trøblete lansering, der både EU-kommisjonen og journalister kom Orkla og DNB i forkjøpet, har Rune Danielsen de siste fire månedene fått arbeidsro til å stable stor-annonsørenes nye byrå – eller selskap for datadrevet markedsføring, som de helst vil kalle det – på beina.

Optimizd skal gi annonsørene bedre kontroll med egne kundedata, og gjøre dem i stand til å utnytte dem bedre. Målet er at norske annonsører skal ha de beste dataene om norske forbrukere. Men så langt er det ikke lagt ned «ett ærlig dagsverk» i det nye selskapet, forteller Danielsen.

- Så langt har vi jobbet med de tingene som må på plass. Det som er mest krevende når vi skal jobbe med å behandle data som går på tvers av selskaper, er å være sikker på at vi gjør alt riktig med tanke på GDPR-krav sånn at vi ikke setter selskapets rennommé i fare. Det er mange juridiske og tekniske ting som skal på plass for å få på plass en dataplattform som vi ønsker å etablere, på en sånn måte at det er til nytte for selskapene, sier han til Kampanje.

Den andre oppgaven har vært å bygge et datavitenskap-miljø med alt som følger med av systemvalg, rutiner, dokumentasjon, lagring og behandling. En «kjedelig, men nitty-gritty-jobb som må på plass», ifølge Danielsen.

Foreløpig er det bare DNB og Orkla som er med i selskapet. Kampanje har tidligere skrevet at annonsører som Coop og Tine har vært i samtaler med det nye selskapet. Rune Danielsen kan ikke si noe annet enn at flere annonsører er på vei inn.

- Vi snakker med flere og mange er positive. Det som skjer er at ting tar tid. Dette er komplisert og må opp på toppnivå i bedriftene og langt ned i de tekniske funksjonene, og IT og marketing snakker ikke alltid like godt sammen. Men det er seks-sju-åtte som har en intensjon om å bli med, sier Optimizd-sjefen.

Les også: Tine åpner for å gå inn i ny byråallianse

Snakker med Schibsted

Samtidig som han forsøker å fylle på med flere annonsører, har Rune Danielsen også startet jakten på medieselskaper. Schibsted er blant mediehusene som Danielsen har vært i kontakt med. Det bekrefter konserndirektør Per Håkon Fasting i Schibsted overfor Kampanje.

- Jeg kan bekrefte at vi har hatt noen innledende møter med Optimizd og at vi er i dialog. Det er ikke mer å si så langt, skriver Fasting i en e-post til Kampanje.

Rune Danielsen mener annonsørene og mediene må samarbeide tettere for å svare på konkurransen fra Google og Facebook.

- Mediene har blitt filleristet i den digitale utviklingen i 15 år nå og har pressede businessmarginer. De risikerer å miste muligheten til å tjene penger på egen data, og da er de virkelig ute og kjører. Samtidig trenger annonsører lokale alternativer til globale aktører, sier Danielsen.

- Hvordan kan et sånt samarbeid se ut?

- På den digitale siden er mye mer å gjøre. Man kan integrere tekniske løsninger, som innebærer et stort forbedringspotensial ved alle typer mediekjøp. Ved å jobbe i mer lukkede børser, har man bedre kontroll på datalekkasje, som er en av de store utfordringene internasjonalt. Og så handler det om å tenke nytt og være mer attraktiv overfor målgrupper som mange av de tradisjonelle kanalene mister.

Så langt har responsen fra mediebransjen vært positiv, ifølge Danielsen.

- Det jeg kan si, er at det er en veldig stor vilje fra mediene til å jobbe tettere og mer forpliktende med annonsørene.

- Er dette uheldig for mediebyråene, som har vært mellomleddet mellom mediene og annonsørene?

- Det er ikke sånn at dette mellomleddet vil forsvinne. Mediebyråene har sin rolle når det kommer til å tenke planlegging og se helheten i kommunikasjonen totalt sett, men det kan godt hende at enkelte av de økonomiske modellene kommer til å bli annerledes. Det er naturlig at mediene og annonsørene jobber mer direkte med hverandre og får transparente og effektive verdikjeder, og vi kan ikke opprettholde en «status quo» med tanke på byråbransjen når alt annet er i endring. Det tror jeg byråene innser, legger han til.

- Vi er en katalysator for det som skjer

Onsdag denne uken gjestet Rune Danielsen et arrangement i regi av Teft (tidligere Mediabemanning, red.anm) der han nok en gang avviste at Optimizd skal gå «i strupen på mediebyråene», som Kampanje skrev i august i fjor.

Les mer: - Et varslet angrep på mediebyråene

- Men ligger det en mistillit til mediebyråene bak dette?

- Nei, det ligger ingen mistillit her. Det er GDPR som endrer betingelsene for hvordan dataene behandles, og annonsørene må ta ansvar. Det forandrer spillereglene for hva tredjeparter kan gjøre med data. Vi har et ønske om å samarbeide, men det kan være det skjer på andre betingelser enn i dag. Det må vi bare se an. Jeg vet at det jobbes veldig godt i mange mediebyrågrupperinger med å lage gode løsninger.

Rune Danielsen erkjenner likevel at Optimizd representerer «en viss utfordring» for mediebyråene, både fordi annonsørene etterstreber en åpen og transparent arbeidsmetode, og fordi de ønsker å jobbe mer direkte med mediene.

- Det er to grunnleggende aktører som har førstepartsdata; det er annonsørene og det er mediene. Så relasjonen må være mye mer direkte mellom dem. Vi er nok en katalysator for det som skjer, men jeg vil ikke si at vi er en årsak.

- Ligger det an til at mediebyråene vil spille en mindre rolle fremover?

- Det er vanskelig for meg å vurdere. Jeg tror mediebyråene er godt posisjonert for å jobbe mer med kundene, fordi det er et stort behov for mer kompetanse fra flere miljøer som hjelper dem til å bli gode, men tyngdepunktet endrer seg litt fra kjøpte medier, som tradisjonelt har vært dominansen til mediebyråene, til sosiale, søkeorienterte og egne medier. Jeg tror det er masse muligheter her, og de mediebyråene som er lengst fremme har sett dette komme allerede.

DNB og Orkla jakter på mediepartnere: - Vi er i et skjebnefellesskap