Her er de mest omtalte PR- og reklamebyråene

- Vi skal engasjere oss til krampa tar oss, sier omtalevinner Hans Geelmuyden.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Kampanje har fått medieovervåkningsbyrået Retriever til å analysere hvilket byrå og hvilken bransjeperson som er mest omtalt i norske medier i fjor. Ikke overraskende er det Geelmuyden Kiese som er det mest omtalte byrået i løpet av 2017.

- Hva er din kommentar? Er dere opptatt av slikt?

- Vi er opptatt av åpenhet, og av nytenkning. Det gir synlighet, sier konserndirektør og gründer Hans Geelmuyden til Kampanje.

For som et av Norges største kommunikasjonsbyråer, er de selvsagt opptatt av synlighet.

- I mitt sekstiandre år er det fortsatt mange ting som provoserer meg. Høyt på listen kommer byråer som hevder de dyrker «diskresjon». Det er ikke diskresjon de dyrker. Det er lukkethet og sløvsinn. De som kaller seg «diskrete» mangler kunnskap til å hevde seg i debatten. Jeg er borgerlig oppdratt. Hjemme lærte jeg at det er en fordømt forpliktelse å engasjere seg i samfunnet vi lever i. GK engasjerer seg. Det kommer vi til å fortsette med til krampa tar oss. Derfor topper vi disse listene dine, sier en engasjert Geelmuyden.

Her årets mest omtalte byråerHårfin seier til GK

  Byrå Antall omtaler
1. Geelmuyden Kiese 998
2. First House 969
3, Try 321
4. Apeland 181 
5. Anorak 173 
6. Zynk 165 
7. Trigger 157
8. SMFB 151 
9. Pol 148 
10. Carat 130 
11. Burson Marsteller 126
12. Apt 112
13. Anti 107 
14. Starcom 104 
15. Netlife 103 
16. Knowit 92
17. Los & Co 90
18. Kitchen 89
19. Making Waves 83
20. Gambit Hill & Knowlton 75
Hjemme lærte jeg at det er en fordømt forpliktelse å engasjere seg i samfunnet vi lever i. Hans Geelmuyden

Bransjemediene er størst

Analysesjef Guro Lindebjerg i Retriever har hatt ansvar for undersøkelsen og sier følgende om tallene;

- Byråene og bransjenavnene omtales helt klart oftest i fagmediene Kreativt Forum og Kampanje. De to fagmediene nevner byråene og navnene i om lag 1-2 oppslag hver dag gjennom året, gjennomsnittlig. På tredjeplass finner vi Dagens Næringsliv, Medier24 og Dagbladet, som publiserer 100-200 oppslag i løpet av 2017, sier hun til Kampanje.

Etter omtalevinneren GK kommer konkurrenten First House hakk i hæl. De to byråene er i en særklasse og langt foran tredjeplassen, som Try Reklamebyrå har kapret.

- Målt i redaksjonell omtale er det definitivt Geelmuyden Kiese og First House som er de mest omtalte byråene i 2017. De to byråene er omtalt i om lag 700 oppslag mer enn Try, som er neste på listen, sier Lindebjerg.

- Har fått mer oppmerksomhet enn jeg fortjener

Ikke nok med at GK er det mest omtalte byrået i 2017, for Hans Geelmuyden er også den mest omtalte bransjepersonen i fjor. Det er en solid plassering foran den bransjepersonen som kommer på andreplass - Kjetil Try, som er byråleder i Try reklamebyrå.

- Jeg har fått mer oppmerksomhet enn jeg fortjener. Hvis noen fortsatt mener jeg har noe å bidra med, gleder det meg, sier Geelmuyden til Kampanje.

- Er det viktig for deg å være synlig i media?

- Nei, så pervertert er jeg ikke. Men hvis jeg kan være til hjelp, stiller jeg alltid opp. Hvorfor har jeg ikke fått «Snill gutt statuetten», mon tro, spør han retorisk med et glimt i øyet.

Hans Geelmuyden har også tidligere gått av med «seieren» i slike målinger, og har da uttalt at han ikke søker denne oppmerksomheten, men henviser til andre eller kolleger der han kan. Det gjør han fremdeles, synes han.

- Jo eldre du blir, jo mer innser du at du ikke kan. Dessuten er jeg opptatt av å hjelpe kolleger i GK med synlighet. De er både klokere og enda vakrere enn meg, sier han.

Her er årets mest omtalte bransjepersonerGeelmuyden soleklart mest omtalt

  Person Omtaler
1. Hans Geelmuyden 201
2. Kjetil Try 93
3. Preben Carlsen 88
4. Ole-Christian Apeland 70
5. Maria Aas-Eng 53
6. Claus Sonberg 32
7. Nina Riibe 31
8. Torgeir Vierdal 26
9. Bente Kvam Kristoffersen 25
10. Haakon Dahl 24
10. Peder Mittet 24
10. Monika Augustsson 24

Fakta om undersøkelsen:

  • Målingen er utført av Retriever på oppdrag av Kampanje.
  • Perioden som er målt, er hele 2017.
  • De byråene og personene som er målt, er valgt ut av Kampanjes redaksjon.
  • Kildegrunnlaget er norske redaksjonelle medier, hvilket inkluderer oppslag i alle riksaviser og regionaviser på papir, samt papirutgavene av en rekke lokalaviser, magasiner og tidsskrift, alle landets nettaviser samt de største og mest toneangivende fjernsyns- og radiosendingene.

Her er de mest omtalte PR- og reklamebyråene