Den norske mediebransjen har lagt bak seg et tøft 2016 preget av fortsatt opplagsnedgang på papir, press på de digitale inntektskildene og ikke minst en hverdag preget av omstillinger, budsjettkutt og innføringen av ny publiserings- og annonseteknologi. Det påvirker også redaktørene, kommer det frem i en ny rapport blant medlemmene i Norsk Redaktørforening, en forening som spenner over redaksjonelle ledere i alt fra NRK og TV 2 til Aftenposten og Andøyposten. For ikke alle er like godt forbedret på endringene som kommer, viser det seg. Hele to tredeler av de spurte har klassifisert seg som lite til middels forberedt på endringene som kommer. Det overrasker ikke assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø.
- Jeg tror det ville være oppsiktsvekkende dersom alle medlemmene våre følte seg bekvemme, komfortable og forberedt på endringene. Redaktørene og våre medlemmer er noen av dem som sitter med det største ansvaret, men selv om kompetansen aldri har vært større, opplever vi at kompetansebehovet og suget etter ny læring aldri har vært større, sier Nybø.
- Er det blitt mer krevende å være redaktør i dag?
- Ja, det mener jeg. Men det har ikke blitt mindre artig, sier Nybø.
Hun tror det er en fordel at norske redaktører «ikke tror de kan alt og vet alt», men sier hun kjenner igjen deler av den frustrasjonen som kommer frem i undersøkelsen.
- Jeg kjenner igjen noe av dette fra våre daglige samtaler med medlemmene våre. Men jeg tror det holder vann det sitatet at du som redaktør må klare å utvikle samtidig som du skaper en kriseforståelse. Jeg tror ikke det er noen som vil bli redaktør bare for å gi sluttpakker, sier Nybø.