Flere av redaktørene som Kampanje har snakket med i forbindelse med de store endringene som herjer i mediemarkedet og som påvirker redaktørrollen mener det er blitt mer krevende å være redaktør.
- Jeg mener absolutt det. Vi lever i en verden som er langt mer komplisert enn tidligere, med et helt annet konkurransebilde og raskere endringer. Det gjør det mer krevende, men også mer spennende å være redaktør, sier sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen til Kampanje.
Mørseth har vært sentral i arbedeidet med den store nedbemanningsprosessen der landets eldste avis skal kutte mellom 60 og 75 årsverk frem mot 2020. Mediehuset har i dag 230 årsverk i dag og samlet skal kuttene gi resultatforbedrende tiltakene i størrelsesorden på 110-130 millioner.
- Det er vanskelig å si hva som er den største endringen, men den mest krevende er iallfall den store nedbemanningen vi gjennomførte de siste månedene av 2016. Det har tatt mye tid, krefter og oppmerksomhet for mange. Den tiden skulle jeg helst brukt på helt andre ting, sier han.
Mørseth er ikke alene. Hele åtte av ti redaktører har opplevd budsjettkutt det siste året, kommer det frem i rapporten.
- Hva er det som er det mest frustrerende ved jobben din som redaktør i dag?
- Jeg skulle gjerne ønske jeg kunne få gjort litt mer, litt fortere. Vi har behov for store endringer, og så er kapasiteten til det litt begrenset. Av og til skulle jeg også ønske jeg var leder i en virksomhet som ikke hadde 250 års historie. Det gjør noe med viljen til å ta risiko, som kan være nødvendig for å lykkes fremover. Jeg tror mange kjenner seg igjen i en skvis mellom drift og utvikling. Der dras jeg i begge retninger selv, og det er frustrerende av og til.
I rapporten der alle de spurte er medlemmer i Norsk Redaktørforening, en forening som spenner over redaksjonelle ledere i alt fra NRK og TV 2 til Aftenposten og Andøyposten, listes endringene opp som «jobbengasjement», «klarhet i lederrollen», «jobb-usikkerhet», «fremtid i jobben» og «rollekonflikt». Mange av de spurte opplever omstillingene og endringene som pågår som «svært intense» og de oppleves som mye større i redaksjoner som er kategorisert som reaktive eller bakpå i utviklingen .
- Opplever du at du jobber i et mediehus og leder en redaksjon som er frempå med tanke på utviklingen og endringene som kommer, eller bakpå?
- Jeg opplever at vi er frempå på mange områder, og at vi ligger bakpå på andre. Og så opplever jeg en mye større forståelse av endringene og utfordringene vi står overfor enn tidligere, og en sterk vilje til å bidra blant medarbeiderne våre, sier Mørseth.