Barna flykter fra tv-skjermen og strømmer dobbelt så mye som voksne

Disney Channel er den store taperen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norske barn er blitt storforbrukere av nettbrett, smarttelefoner og strømmetjenester, men de ser likevel fortsatt mye på den tradisjonelle tv-skjermen. I 2016 så barn mellom 2 og 11 år i snitt 71 minutter tv hver dag. Det viser tv-undersøkelsen til Kantar TNS.

Tallene, som er analysert av NRKs tallsjef Kristian Tolonen, viser like fullt at barnas tv-seing er på sitt laveste nivå siden 2000, og langt under toppåret 2009, da barn så godt over 100 minutter tv daglig.

- Enkelt sagt så ser vi en nedgang generelt i tv-seing for barn. Det ser man både på dekning og seertid. Samtidig ser vi at spesielt det siste året er nedgangen aller størst blant de eldste barna, som før har sett mer tv enn de små barna. Nå faller de ned på de små barnas nivå, sier Tolonen.

I fjor så barn mellom 2-6 år 70 minutter tv daglig, mens 7-11-åringene så 71 minutter. Dersom utviklingen fortsetter, vil de eldste barna om kort tid se mindre tv enn de yngste barna. Selv om det er lite som har skilt tv-vanene til disse to gruppene tidligere, utgjør det et betydelig trendbrudd i statistikken.

- Hvorfor skjer dette?

- Det er vanskelig å være helt sikker, men det er nærliggende å tro at de eldre barna blir mer like tenåringer, som har redusert seingen sin ganske mye. De tar i større grad selvstendige valg om hva de ser på. Det som er interessent å se er at denne utviklingen går raskere for disse eldre barna enn det gjorde før.

- Snakker vi om et stort fall?

- Ja, barn generelt er de som reduserer sin tv-seing mest, sammen med tenåringer og 20-29-åringer, kort sagt alle under 30 år. Men det er greit å ha med seg at selv om barn i Norge er de største innovatørene på medievaner, så bruker de fortsatt over én time på lineær-tv hver dag.

Endringene i tv-vanene til de minste av oss gir store utslag i et marked det skrives lite om, nemlig tv-kanaler som retter seg mot barn. Her er NRK fortsatt den dominerende aktøren, og med NRK1 og NRK3 tar de totalt 40 prosent av barnas tv-seing på døgnbasis.

NRK har i stor grad lykkes med å holde på barna selv etter digitaliseringen av tv-sendingene, men særlig lanseringen av Disney Channel i 2003 gjorde et innhogg i barnas tv-seing. Statskanalen hadde en liten dipp i 2008, da Disney Channel var på sitt største i Norge og NRK Super akkurat hadde sett dagens lys. Dette året måtte NRK nøye seg med en samlet andel på 33 prosent. Etter lanseringen av NRK Super har andelen igjen økt til rundt 40 prosent år for år.

De eldre barna blir mer like tenåringer, som har redusert seingen sin ganske mye. De tar i større grad selvstendige valg om hva de ser på.

Disney Channel, som ble lansert på det norske markedet med et brak i 2003, har lenge vært den soleklare største kommersielle aktøren. I 2008 hadde tok de tre kanalene Disney Channel, Disney XD og Disney Junior til sammen hele 28 prosent av barnas andel.

Nå sliter Mikke Mus og vennene hans med å holde på seerne. I 2016 tok de tre kanalene kun 16 prosent av barnas tv-seing, og det er særlig hovedkanalen Disney Channel som har blitt en skygge av seg selv. Kanalen har gått fra en andel på 20 prosent i 2008 til kun 5 prosent i fjor.

- Vi ser klart at Disney har gått ned, og nedgangen er størst blant de eldste barna. Det gjelder også de andre. Nickelodeon har lykkes med distribusjonen, og har nok gjort mye riktig med programmering. Nå får belønning for det, sier Marianne Massaiu.

Disney er ikke den eneste som sliter med å holde på barn mellom 7 og 11 år, selv om de har den største nedgangen. Hvorfor denne aldersgruppen ser mindre på barnekanalene tror Massaiu er sammensatt. Økning av seing på andre plattformer, er trolig en av grunnene.

- Jeg tror vi får avdekket mye mer når de nye målingene er på plass. Da får vi et bedre bilde av seingen, sier hun.

Kampanje har vært i kontakt med Disney Channels nordiske kommunikasjonssjef, som ikke ønsker å kommentere tallene.

Barnas tv-favoritter

Disse kanalene er størst blant barn mellom 2 og 11 år. Tallene er i prosent og gjelder for hele døgnet.

Nickelodeon fosser frem

Det er ingen tvil om at Nickelodeon er vekstvinneren blant barnekanalene. På fire år har to kanalene Nickelodeon og Nick Jr. vokst fra en andel på 2 prosent i 2012 til 13 prosent i 2016.

Cato Lunde i Viacom, som driver Nickelodeon-kanalene, mener det er programmeringen som har gitt vekst.

- Vi har fått et bredt utvalg av serier og lykkes veldig godt med å treffe særlig unge jenter med programmer som Game Shakers, The Fairly Odd Parents, The Thundermans og Henry Danger, sier Lunde.

Han forteller at siste distribusjonsvekst for Nickelodeon kom i 2014 da Get-kundene fikk mulighet til å velge inn deres kanaler. I dag har Nickelodeon basisdistribusjon hos alle, bortsett fra RiksTV og Altibox.

- Vi ser at det er et tidsskifte. For Nickelodeons del har kanskje programmene hatt større kjennskap enn kanalen, men hos våre konkurrenter er det motsatt. Der er det merkevaren som er «the master brand», mens programmene kanskje er mindre kjente.

I februar skal Nickelodeon kapitalisere på veksten med en ny lineær-tv-kanal kalt Nicktoons. Den skal, som navnet antyder, kun inneholde animerte serier.

- Kommer dere til å satse på norsk innhold?

- Vi har enda ikke norsk innhold, men vi har begynt å produsere i Sverige, der vi blant annet har programmet «Hey Nickelodeon» med Marcus og Martinus.

Selv om Nickelodeon vokser, må også de forholde seg til at barn ser mindre på lineær-tv.

- Ratingen går ned, men det er todelt, og det gjelder for hele bransjen. De aller yngste har fortsatt foreldrene som setter på tv-en, mens de eldre barna i større grad bruker play-tjenester.

Barnas nett-tv-favoritter

I Kantar TNS' Mediebarn-undersøkelse har de spurt barn mellom 3-11 år hvilke nett-tv-tjenster de bruker daglig. Tallene er i prosent.

Setter nye rekorder på nett

Selv om barna nå for alvor velger bort den tradisjonelle tv-skjermen, står nett-tv-seing sterkt i aldersgruppen. Undersøkelsen Mediebarn 2016, som ble utført av Kantar TNS i fjor sommer, viser at 53 prosent av barn mellom 3 og 11 år bruker nett-tv daglig. Det er en vekst på 11 prosentpoeng fra 2015.

Selv om det er de eldste barna – 10-11-åringer – som bruker nett-tv-desidert mest (62 prosent), er også halvparten av barn mellom 3 og 5 år innom nett-tv hver dag.

- Tallet for voksne er på 25 prosent. Barn strømmer altså dobbelt så mye som voksne. Det er en stor forskjell, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

Også på nett tar NRK en solid andel av barnas tidsbruk. NRK Supers nett-tv-tilbud er kun slått av YouTube i daglig bruk. 28 prosent av barna oppgir i undersøkelsen at de bruker YouTube daglig, mens 23 prosent sier det samme om NRK Super.

Deretter følger Netflix (18 prosent), NRKs øvrige nett-tv-tjeneste (13 prosent). Deretter er det et langt steg ned til de tradisjonelle mediehusene. Viaplay, som eies av MTG, får besøk av 3 prosent av barna hver dag. TV 2 Sumo Junior kun 2 prosent. Kun 1 prosent oppgir at de er innom Disney.no daglig.

For NRK utgjorde mai 2016 et vannskille i barnas mediebruk. Da estimerer NRK at barn så like mange minutter på NRK Super på nett som på tv (16 minutter på hver kanal, 32 minutter til sammen).

- Vi forutsetter at det stort sett er barn som ser på NRK Super på nett. Hvis estimatet er riktig, var mai 2016 første gang at konsumet var 50-50 mellom nett og tv, sier Tolonen.

Siden har tallet bare vokst og i desember satte NRK ny nett-rekord. Da var riktig nok også seertiden på tradisjonell tv ganske høy med 32 minutter, godt hjulpet av julekalenderen «Snøfall». Samme måned målte NRK en gjennomsnittlig seertid på 28 minutter på NRK Super på nett.

- Vi antar at det er det høyeste vi noen gang har sett.

Barna flykter fra tv-skjermen og strømmer dobbelt så mye som voksne