Norske barn er blitt storforbrukere av nettbrett, smarttelefoner og strømmetjenester, men de ser likevel fortsatt mye på den tradisjonelle tv-skjermen. I 2016 så barn mellom 2 og 11 år i snitt 71 minutter tv hver dag. Det viser tv-undersøkelsen til Kantar TNS.
Tallene, som er analysert av NRKs tallsjef Kristian Tolonen, viser like fullt at barnas tv-seing er på sitt laveste nivå siden 2000, og langt under toppåret 2009, da barn så godt over 100 minutter tv daglig.
- Enkelt sagt så ser vi en nedgang generelt i tv-seing for barn. Det ser man både på dekning og seertid. Samtidig ser vi at spesielt det siste året er nedgangen aller størst blant de eldste barna, som før har sett mer tv enn de små barna. Nå faller de ned på de små barnas nivå, sier Tolonen.
I fjor så barn mellom 2-6 år 70 minutter tv daglig, mens 7-11-åringene så 71 minutter. Dersom utviklingen fortsetter, vil de eldste barna om kort tid se mindre tv enn de yngste barna. Selv om det er lite som har skilt tv-vanene til disse to gruppene tidligere, utgjør det et betydelig trendbrudd i statistikken.
- Hvorfor skjer dette?
- Det er vanskelig å være helt sikker, men det er nærliggende å tro at de eldre barna blir mer like tenåringer, som har redusert seingen sin ganske mye. De tar i større grad selvstendige valg om hva de ser på. Det som er interessent å se er at denne utviklingen går raskere for disse eldre barna enn det gjorde før.
- Snakker vi om et stort fall?
- Ja, barn generelt er de som reduserer sin tv-seing mest, sammen med tenåringer og 20-29-åringer, kort sagt alle under 30 år. Men det er greit å ha med seg at selv om barn i Norge er de største innovatørene på medievaner, så bruker de fortsatt over én time på lineær-tv hver dag.
Endringene i tv-vanene til de minste av oss gir store utslag i et marked det skrives lite om, nemlig tv-kanaler som retter seg mot barn. Her er NRK fortsatt den dominerende aktøren, og med NRK1 og NRK3 tar de totalt 40 prosent av barnas tv-seing på døgnbasis.
NRK har i stor grad lykkes med å holde på barna selv etter digitaliseringen av tv-sendingene, men særlig lanseringen av Disney Channel i 2003 gjorde et innhogg i barnas tv-seing. Statskanalen hadde en liten dipp i 2008, da Disney Channel var på sitt største i Norge og NRK Super akkurat hadde sett dagens lys. Dette året måtte NRK nøye seg med en samlet andel på 33 prosent. Etter lanseringen av NRK Super har andelen igjen økt til rundt 40 prosent år for år.