Kort tid etter at Thorhild Widvey overtok nøklene til kulturministerens kontor fra Hadia Tajik i oktober 2013, ble det klart hvilke mediepolitiske spørsmål som kom til å forme hennes første år som kulturminister; moms, både hel og halv, pressestøtte og NRK. Ett år senere, er det likevel vanskelig å se tydelige avtrykk av Widveys politikk i statsbudsjettet. Da Kampanje-redaksjonen satte seg ned for å drøfte kandidater til den uhøytidelige kåringen av årets medienavn, var Widveys navn blant dem som ble heftigst debattert. Fremstod ikke Widvey som en av taperne, ikke vinnerne, i denne sammenhengen? Widvey foreslo en felles lavmoms på åtte prosent for analoge og digitale medier, men når hun tar opp kontakten med EUs kontrollorgan ESA, er det for å få innført nullmoms for begge medier. Kuttet i pressestøtten ble sablet ned av Venstre og KrF i budsjettforhandlingene, og NRK-lisensen, som Widvey frøs, går opp med 25 kroner, som riktig nok er den laveste lisensveksten noensinne.
På den andre siden, fortjener ikke Widvey, som har satt et blendende søkelys på alle sider av NRKs virksomhet og på den måten vært med på å åpne for tidenes debatt om vår største medieinstitusjon en plass på en sånn liste? Da vi møtte Widvey til en prat uavhengig av kåringen like før jul, ba vi kulturministeren selv oppsummere året sitt.
- Du har sittet et godt år som kulturminister…
- Et veldig godt år for norsk kulturliv. Strålende!
- Hvordan vil du oppsummere ditt første år som kulturminister?
- Norsk kultur opplever et mangfold av tilbud, mye kreativitet, kunst og kulturtilbud av høy kvalitet.
- Og hvis du skal oppsummere ditt år som kulturminister?
- Mitt år som kulturminister, så er jeg veldig stolt av at vi har fått et så stort budsjett som vi har fått til utfoldelse av kunst og kulturlivet. Jeg er veldig glad for at vi har kunnet løfte frem idrett, og jeg mener vi har satset sterkt på å få til en bedre mediepolitikk. Vi har fått satt kulturlivet på dagsorden etter mange år der det ikke har vært så mange sterke stemmer eller store debatter.
- Har det vært som du hadde forventet?
- Ja. Jeg har hatt som mål å utfordre kulturlivet, og det har vi i sannhet fått oppleve at vi har klart å gjøre. Jeg vil fortsette å utfordre på områder der jeg synes vi må få mer mangfold og mer maktspredning og sørge for at vi får et enda bedre og mer mangfoldig kulturliv.
- Du har også hatt litt å gjøre med mediebransjen underveis?
- Absolutt.
Kjør debatt: Med Thorild Widvey som kulturminister har både pressestøtten, medienes momsregime og NRKs rolle blitt heftig debattert. (Alle foto: Eivor Eriksen)
- Hvordan ser en mediedag ut for deg?
- Jeg synes det er veldig flott å lese aviser på Ipaden. Jeg er en morgenfugl, så jeg får god anledning til å laste ned avisene om morgenen. Da leser jeg DN, VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen, Finansavisen og Aftenposten.
- Du har ikke tid til å lese alt dette hver dag?
- Det leser jeg hver dag på morgenen før jeg går på jobb.
- Hva har du tv-en på?
- Da har jeg på NRK og TV 2, og hvis jeg har anledning ser jeg på internasjonale nyheter på BBC og CNN. Jeg bodde i London i mange år og synes BBC er en veldig god kanal. Men jeg har ikke så mye tid. Jeg har hatt én helg fri i høst. Det er ikke så mange kvelder jeg har anledning til å krype opp i sofaen og se på tv.
- Føler du et visst press for å få med deg de norske filmene som kommer ut?
- Jeg prøver å komme på noen premierer, men det er ikke alltid det klaffer med programmet.
- Leser du ukeblader?
- Det skal jeg ikke skryte på meg. Det er veldig lite.
Widvey har et langt politisk liv bak seg, dette er hennes andre periode som statsråd etter året som olje- og energiminister fra 2004 til 2005. Før det var hun statssekretær i Fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet. Men Widvey har ikke tidligere hatt verv knyttet direkte til mediebransjen.
- Har du fått et nytt syn på mediebransjen etter at du tiltrådte som kulturminister?
- Det jeg så da jeg kom inn her som medieminister var en bransje som var i sterk omstilling og som hadde hatt behov for omstilling i mange år. Fallende opplag og ikke minst fallende annonseinntekter indikerte at det var stort behov for å gjøre noe. Jeg oppdaget at de to statlige støtteordningene motvirket innovasjonen mediene sårt trengte. Det var absolutt behov for å gjøre produksjonstilskuddet plattformnøytralt. Det trådte i kraft 1. mars. Det var også viktig å få til platformnøytralitet på moms, slik at ikke staten bestemmer hvor nyheten presenteres, sier Widvey og trekker pusten.
- Vi har gått til valg på å gjennomføre en lavmoms på åtte prosent, etter åtte år hvor den forrige regjeringen har sittet med hendene i fanget med momsproblematikken og snarere motarbeidet enn å gjøre noe med det. Jeg tok tak i dette med én gang og sa at dette skulle vi klare å gjennomføre. Det er min oppgave å gjennomføre Sundvolden-erklæringen. Det er derfor jeg er her. Jeg er utrolig stolt av at vi etter ett år har klart å få til et forslag på plattformnøytralitet, og nå er vi i gang med ESA for å få gjennomført dette.