Slik er nordmenns medievaner

Avis, tv og mobile medier. Hvor mange minutter bruker vi på de ulike mediekanalene egentlig?

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Lurer du på hvor mange timer du bruker på medier i løpet av et døgn? Tall fra flere forskjellige medieundersøkelser viser at vi bruker nesten flere timer på medier enn vi som voksne mennesker sover. TNS Gallup sier vi bruker seks timer på medier i løpet av en dag, mens Statististisk Sentralbyrå sier vi bruker hele ti timer på medier. Kanskje sannheten ligger et sted midt i mellom. Men hvordan fordeler alle disse timene seg på de enkelte mediekanalene som internett, mobil og tv?

Rektor ved Markedshøyskolen Trond Blindheim og hans 31 år gamle sønn Hans Petter Blindheim er to generasjoner med mediebrukere. De snakket nylig om sine medievaner på en større mediekonferanse i regi av Mediaforum i Oslo. En av innrømmelsene Blindheim senior kom med, var at han sjekker mobiltelefonen minst 100 ganger daglig. Men Blindheim sier samtidig at han ikke er i tvil om at det er én kanal som skiller seg klart ut som den kanalen vi bruker uforholdsmessig mye tid på.

- Det må være internett. Det vil si nettaviser, sosiale medier, Netflix, YouTube, Spotify og så videre. Alt man kan ta inn på PC-er, Ipader, smarttelefoner og nett-tv. Vi bruker særlig mye tid på sosiale medier og blogger. For egen del har det gått så langt at jeg blir lettere hysterisk hvis noen i familien har knabbet batteriladeren til iPhonen. Det har nesten blitt slik at jeg føler meg ensom hvis jeg ikke er kontinuerlig koplet til internett, og jeg føler meg truet når noen forstyrrer meg når jeg er på nettet, sier Blindheim til Kampanje.

Ensom uten nett: - Det har nesten blitt slik at jeg føler meg ensom hvis jeg ikke er kontinuerlig koplet til nettet, sier Trond Blindheim. Her sammen med sønnen Hans Petter Blindheim på Mediedagen til Mediaforum. (Foto: Eivor Eriksen)

- Mer og mer digitalt
TNS Gallup har ikke eksakte tall på hvor store andel av mediedøgnet vi bruker på de ulike mediekanalene, men sier utviklingen er klar: Vi bruker mer tid på digitale medier, hører mindre på radio og bruker mindre tid på avislesing enn vi gjorde for noen år siden. Det kommer frem i TNS Gallup-undersøkelsen «24 timer».

- I undersøkelsen har vi sammenlignet tall fra 2014 med tall fra 2011. Det er helt åpenbart at det blir mer og mer bruk av digitale medier. Spesielt blant de yngre vokser for eksempel strømming mye, men de bruker også tid på et økende spekter av sosiale medier som SnapChat. I dag er det et vanvittig medietilbud, tidligere generasjoner hadde nok et mye mer begrenset tilbud, sier seniorkonsulent Salve Jortveit hos TNS Gallup.

- Hvor mye tid bruker vi på internett?

- Det går egentlig ikke an å spørre om «tid brukt» på internett og mobil. De er flyktige medier. De tekniske målingene vi har involverer kun norske nettsteder, og selv dette er kun de nettstedene som har meldt seg inn i målingen, sier Jortveit.

Jortveit og hans kolleger i TNS Gallup er svært skeptiske til å blande inn tall på antall minutter vi nordmenn bruker til nettbruk og mobilbruk, men i Gallups undersøkelse Norsk Internettpanel (NIP)  kommer det fremt at vi i snitt bruker rundt 40 minutter på norske nettsteder og i NIP-universet befinner 90,3 prosent av befolkningen seg. Dette er tid brukt foran PC eller Mac'en eller desktop som det heter på fagspråket. Men det er ikke kun foran datamaskinen vi er på nett. Etter at Apple revolusjonerte mobiltelefonindustrien med sine smarttelefoner har det vært en eksplosjon i bruken av mobile medier. VG på nett brukte eksempelvis ti år på å passere VG på papir. VG Mobil gjort det på halvparten av tiden. Men hvordan har eksplosjonen i mobilbruken slått ut på tiden brukt foran datamaskinen?

- Når vi ser på historiske data, finner vi at 2014-tallet er noe lavere enn for eksempel 2010-tallet. Imidlertid kan vi på ingen måte si at den total nettbruken har falt. Den enkle forklaringen er at en økende andel av nettbesøkene flytter seg over til mobile enheter. Mens man før var skrudd fast enten i stua eller i bilen, siden dette var de eneste stedene man kunne bruke medier, har man i dag mobilen som fyller hullene sammen med pc-en på jobb. Det er kort vei til verden og venner via sosiale medier, sier Jortveit til Kampanje.

Mobil nærmer seg tv
Etter smarttelefonen har det derfor vært en samlet vekst i tid brukt på nettet. Tall Kampanje har hentet inn fra Google viser at vi i snitt bruker hele to timer og 42 minutter eller 162 minutter per dag i ulike apper etter at vi har plukket opp mobilen 1.500 ganger i uka i snitt. Det er nesten like mye som tiden vi bruker på å se på tv. I tillegg kommer tiden vi bruker på nett på desktop. 

Jortveit i TNS Gallup mener utviklingen tyder på at «mediebruken skifter fra færre lengre nett-sesjoner på desktop til flere og kortere nett-sesjoner på mobilen».

- Den totale tiden vi bruker på nettbesøk er nok derfor økende siden mobilen gir oss tilgang til nettstedene hvor som helst, når som helst, sier han.

- Vanskelig øvelse: TNS Gallups Salve Jortveit mener det er vanskelig å direkte sammenligne tall på mediebruk fordelt på antall minutter. - Internett og mobil er komplekse medier som brukes på helt andre måter enn radio og tv, og som derfor krever helt andre metoder for måling, sier Jortveit til Kampanje.

Noen målinger er det imidlertid fullt mulig å sammenligne og i de fleste undersøkelser TNS Gallup har gjort, viser det seg at tradisjonelle medier fremdeles holder seg godt - med noen unntak.

- Folk lytter like mye på radio og ser like mye på tv som før. Men avis faller, dette er et medieprodukt som er flyttet over på de digitale plattformer. Unge som er i en etableringsfase bruker heller mer tid på sosiale medier enn avis. Voksne mennesker har kanskje ikke det samme identitetsmessige behovene som sosiale medier kan dekke, sier Jortveit.

Tallene på radiolytting har ifølge TNS Gallup ligget nokså stabilt, selv om nordmenn hørte noe mindre på radio i 2014 enn i 2008. Radiomålingene viser at nordmenn over 12 år i 2008 i snitt hørte på radio i 97 minutter per døgn, mens tilsvarende tall for 2014 var på 90 minutter. Tv-meterpanelet har sammenlignbare tall for tv-seing blant personer over 12 år fra år 2000 og frem til 2014. Her kommer det frem at nordmenn i snitt så 163 minutter på tv i døgnet i år 2000. I 2014 var dette tallet økt med 11 minutter til 174 minutter.

Men fremdeles er det store aldersforskjeller når det gjelder mediebruk.

- Vi ser større forskjeller mellom den tradisjonelle mediebrukeren og den unge mediebrukeren nå som utvalget av medier er så mye større. Det blir interessant å se hva som skjer når de unge blir 30-40 år. Vil de begynne å se mer på tv eller beholder de sine vaner på sosiale medier, sier Jortveit.

Når det gjelder avislesningen vår har ikke TNS Gallup sammenliknbare tall for hvor mange minutter nordmenn bruker i gjennomsnitt på den tradisjonsrike og hardt pressede mediekanalen. Gallups medieundersøkelser viser likevel at vi på de siste ti årene har redusert avislesningen vår med én avis om dagen.

For å finne et tall som viser antall minutter brukt på avislesning, må vi til Statistisk Sentralbyrå og deres undersøkelse Norsk Mediebarometer. Her kommer det frem at befolkningen mellom 9 og 79 år brukte i snitt 21 minutter på å lese avis i 2013. Tilsvarende tall i 2003 var 32 minutter.

- De smarteste vinner
Tilbake hos far og sønn Blindheim er det liten begeistring å spore for avislesningen. De tror vi fremover kommer til å se flere runder med nedbemanninger i regionale og nasjonale aviser. De tror derfor mediebransjen gjør klokt i å stålsette seg for noen utfordrende år i tiden fremover.

- Mediebransjen er midt inne i en formidabel endringsprosess. Det kommer til å bli enda vanskeligere de neste tre-fire årene med omstillinger, strategiske allianser, oppkjøp, nedleggelser og liknende.  Men som darwinist tror jeg at de smarteste vinner, og det er noen virkelig smarte der ute, sier Trond og Hans Petter Blindheim til Kampanje.

 Mediebruk: Kakediagrammet over viser tid brukt til de ulike massemedie-kanalene en gjennomsnittsdag. Talllene er undersøkelsen Norsk Mediebaromter fra Statistisk Sentralbyrå. Tallene er fra 2013.

Fakta om mediebruk:

  • I løpet av en gjennomsnittsdag ser vi 173 minutter på tv.

  • I løpet av en gjennomsnittsdag bruker 162 minutter på ulike applikasjoner på mobilen.

  • Vi bruker i snitt 40 minutter på internett via vår PC eller MAC (desktop).

  • Vi hører 90 minutter på radio i løpet av en gjennomsnittsdag.

  • Vi leser aviser i 21 minutter i snitt i løpet av en gjennomsnittsdag.

     

    Tallene er hentet fra flere forskjellige kilder og medieundersøkelser gjennomført av TNS Gallup, SSB og Google.

Slik er nordmenns medievaner