Norsk eventbyrå vil ut i verden - sikter mot 175 millioner etter oppkjøp

Nå kan de også gå forbi Gyro på listen over landets største eventbyråer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Et av landets største eventbyråer, Z Event, starter det nye året med et oppkjøp som vil gjøre byrået enda større og ikke minst ta kundene ut i den store verden. For nå kjøper Z Event et selskap som tilbyr reiseopplevelser og arrangementer for store og små grupper i utlandet. Den relativt nye Z Event-sjefen, Vider Eriksen, kan fortelle at byrået har inngått avtale om å kjøpe alle aksjer i selskapet Reisverket.

- Reisverkets kompetanse og solide kvalitet passer perfekt inn i Z Event, sier Eriksen til Kampanje.

Eriksen tok over som leder av Z Event i fjor vår etter lang fartstid i Møller-gruppen og sist som sjef for Audi i Norge.

-  Verden er i rask endring. Faglige inspirasjonsreiser er svært etterspurt og nå får vi sylskarp kompetanse på Asia, Europa og USA inn i Z Event. Dette bredder produktporteføljen vår og gjør oss mer effektive for våre kunder, sier han.

Les også: Forlater Møller-gruppen etter 23 år - nå blir «Mr. Audi» byråleder

Å lede kreative er jo som å gjete en flokk med katter. Vidar Eriksen, Z Event

Sikter mot 175 millioner i omsetning

Med en omsetning i Z Event på nærmere 135 millioner kroner i 2018 har byrået vært et av landets største eventbyråer de siste årene. Gyro og Just Cruzin Productions har så langt vært landets største med en omsetning på godt over 200 millioner kroner de siste årene, men nå kan Z Event gå forbi Gyro som falt voldsomt i 2018 til 143 millioner kroner.  Med Reisverket på plass sikter Vidar Eriksen mot en omsetning på 175 millioner kroner i 2020.

Eriksen kan fortelle at 2019-tallene for Z Events del gikk litt tilbake hva gjelder omsetning i 2019.

- Tallene foreligger ikke helt ferdig reviderte, men det blir nok en omsetning på rundt 125 millioner kroner i 2019 og det vi kan kalle et helt greit fjorår. Jeg brukte store deler av 2019 til å bli kjent med kundene, de ansatte og bransjen og føler vi har tatt en del grep som blir spennende for oss i både i år og i 2021.

Noen av eventene Z Event jobber med er blant annet Schibsteds Power of Journalism-eventer i Oslo og Stockholm og Santander og Ifs Nordic Mobility Conference.  Selskapet har også vært svært lønnsomt, og leverte i 2018 over 14 millioner kroner i overskudd på driften.

- Hvordan har overgangen din fra bil til eventbyrå vært, har det vært som ventet eller bydd på mange overraskelser?

- Det er alltid tøft å bytte bransje og begynne på noe helt nytt. Overgangen fra et tysk selskap med nærmest stalinistiske strategiplaner og prognoser på tre prosent vekst hvert år som alltid slår inn til et eventbyrå kunne ikke vært større. Å lede kreative er jo som å gjete en flokk med katter, sier Vidar Eriksen.

Merker fallet i retailbransjen

Z Event har en bred portefølje av kunder, men er også inne i den krevende retailbransjen. Eriksen sier fjoråret ble tøffere enn for eksempel 2018 og at byrået merker utviklingen i retailbransjen derav også omsetningsnedgangen på rundt ti millioner kroner.

- Det er ikke dramatisk og vi har ikke vært borte i noe Gresvig-aktig, men vi ser at retail det siste året har vært tøft sammenlignet med de foregående 20 årene hvor det har vært mer som et eventyr.

- Er Z Event veldig eksponert mot retail?

- Vi har noe i retail, men har en bred og fin portefølje og det har vi vært veldig bevisste på i Z Event. Jeg føler vi er veldig godt posisjonert for både 2020 og 2021 med de grepene vi nå tar.

Ett av grepene er altså kjøpet av reiseselskapet Reisverket.

- Det kompletterer oss veldig fint ved at vi får spisskompetanse på dette med inspirasjonsreiser. Vi ser det er veldig i tiden og mange har skjønt at det å lese McKinsey-rapporter er noen annet enn å dra til et sted hvor det skjer mye enten det er i Silicon Valley eller Shanghai. Det er en trend at ledergrupper på 20-30 mennesker drar til utlandet i forkant av en strategiprosess og da trenger de noen til å fasilitere, sier han.

Han sier Reiseverket både har mange nye kunder, men også en del felles kunder av Z Event og at oppkjøpet gjør Z Event til en mer attraktiv «one stop shop» for markedet.  Kjøpet av Reisverket gjennomføres ved bruk av selskapets midler.

- Z Event har vært forbilledlige på bygge en soliditet i selskapet og vi gjør dette oppkjøpet utfra selskapet og de midlene som er tilgjengelige.

- Og dere var fortsatt lønnsomme i 2019?

- Ja, for all del. Z Event er et svært lønnsomt selskap og vi gikk et positivt resultat på over ti millioner kroner, sier Eriksen.

Varsler flere oppkjøp:

Styreleder Egil Borgersen i Z Event varsler flere oppkjøp.

- Har vært et eventyr

Daglig leder, gründer og største eier, Arild Holm, i Reisverket har utviklet seg fra et «one man show» i 2013 til å omsette for 38 millioner i 2018.

- Reisverket har vært et stort eventyr siden oppstarten i 2013 og jeg er svært fornøyd med å bli en del av Z Event. Dette gir meg mulighet til å fokusere enda mer på spennende reisemål for våre kunder, samtidig som jeg har et utrolig sterkt team i ryggen som hjelper med innhold og gjennomføring, sier Holm som også blir med som partner i Z Event.

Med Reisverket på laget og innholdsprodusenten Y Story, som er et datterselskap, er visjonen til grunderne av Z Event i ferd med å skje, kan styreleder Egil Borgersen i Z Event fortelle.

- Vi har alltid hatt en drøm har alltid vært å skape et kreativt kompetansehus for å realisere strategier og utvikle kulturer. Det hjelper ikke å ha verdens beste strategi hvis medarbeiderne ikke forstår den og eier den. Kultur spiser strategi til frokost, sier Borgersen.

Borgersen utelukker ikke flere oppkjøp i årene som kommer, men legger til at det ikke «kommer til å gå på bekostning av den solide leveransekvalitet i Z Event, Y Story og Reisverket.»

Z Event ble startet opp av trekløveret Inger Hilde KnutsenEgil Borgersen og Joel Sundeen midt under finanskrisen, da de tre sluttet i Norges største eventbyrå, Gyro, og startet sitt eget selskap.

Les også: Suksess for Gyro-utbrytere 

Gyro-sjefen:

Gyro-sjef Trine Weidal lar seg ikke stresse av at Z Event går forbi på omsetningsstatistikken.

Gyro-sjef: - Tar det ganske med ro

At Z Event eventuelt blir større enn Gyro på omsetning, tar sjefen Trine Weidal med ro.

- Ja, det med størrelse tar vi ganske med ro. Dette blir sikkert et bra oppkjøp for Z Event og vi har som dem stor tro på reiser som en del av porteføljen. Gyro har også en god andel av omsetningen på reise og opplevelser og noe vi kommer til å fortsette å ha. Sammen med Gyro Conference (under Gyro Holding), har vi svært solid kompetanse på reise og logistikk knyttet til reise, sier Weidal. 

Hun tror likevel Gyro fremover vil bli best ved å dyrke det strategiske.

- Våre viktigste satsinger fremover kommer til å ligge mer i strategisk retning. Både event i forbindelse med strategiimplementering hvor vi er veldig sterke, men også kommunikasjonsløsninger før, under, etter event som forlenger momentet som skapes i en fysisk samling. I tillegg begynner vi å få et sterkt fotfeste innen oppdrag med stor andel av experience design og content. Noe vår kundemasse også viser, sier hun.

- Hvordan ender 2019 for dere omsetningsmessig?

- Vi havner omtrent på 2018. Og på slutten av 2019 og nå i starten av 2020 vinner vi stort sett det vi leverer inn av pitcher og anbud, så god kok her nå.

Norsk eventbyrå vil ut i verden - sikter mot 175 millioner etter oppkjøp