Endringer i Capa-ledelsen – flere har fått nye roller etter granskning

- Vi arbeider for fullt med forbedringstiltak, sier administrerende direktør i Capa Kinoreklame.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Et varsel fra ansatte i Capa Kinoreklame resulterte i en omfattende granskning av arbeidsmiljøet i fjor høst. Konklusjonen fra styret var at selskapet hadde store utfordringer med arbeidsmiljøet. Det ble av styret beskrevet som «en kultur tiden har løpt ifra», ifølge flere kilder Kampanje har snakket med. Funnene ble presentert av styret på et allmøte i oktober. Styreleder Jeanette Heggland har tidligere bekreftet overfor Kampanje at de har avdekket «kritikkverdige forhold».

Etter det Kampanje erfarer, inkluderer det tilfeller av fryktkultur, forskjellsbehandling, manglende rom for kritikk, uakseptabel språkbruk og frykt for gjengjeldelse.

Allerede i 2023 fikk ledelsen i Capa et varsel med likelydende innhold. Kampanje vet nå at både det første og det andre varselet setter søkelyset på ledelsen i Capa og påstått forskjellsbehandling og lekkasjer av konfidensiell informasjon til ansatte.

Mens det første varselet ble håndtert av Capa-ledelsen selv, var det styret som behandlet varsel nummer to.

- Det første varselet kom fra en anonym varsler. Vi lykkes ikke å få etablert et fullstendig bilde av disse forholdene da, men vi gjorde en rekke tiltak for å bedre organisasjonen og arbeidsmiljøet. Blant annet etablerte vi et fungerende arbeidsmiljøutvalg og vi gjennomgikk varslingsrutinene våre, skriver administrerende direktør Jan Tore Kristiansen i en e-post til Kampanje.

Les mer: Varsler avdekket frykt og trakassering i Capa: - En kultur tiden har løpt ifra

- Håndterte varslene med stort alvor

Capa-sjefen får støtte fra styreleder, som har konkludert med at det første varselet ble håndtert etter boken, selv om fjorårets varsel altså fikk et helt annet resultat.

- Capa og styret har håndtert varslene og varslerne med stort alvor og etter beste evne, basert på tydelige prinsipper og praksis for håndtering av varsler. Det innebærer blant annet at varsler behandles på laveste mulige nivå. Varselet i 2023 var anonymt, og behandlingen måtte baseres på den begrensede informasjonen som forelå fra varsleren, skriver styrelederen i en e-post.

Styrelederen forteller at det første varselet likevel resulterte i flere konkrete tiltak, inkludert gjennomføring av medarbeiderundersøkelse, etablering av et fungerende arbeidsmiljøutvalg (AMU) våren 2024 og oppdatering av selskapets personalhåndbok.

Som Kampanje tidligere har omtalt, har styret også undersøkt anklager om gjengjeldelse fra ansatte i Capa Kinoreklame. Ifølge kilder Kampanje har snakket med, skal flere ansatte ha opplevd at innholdet i det første varselet ble avfeid som «rykter» og «oppspinn» av ledelsen som behandlet varselet.

Capa-sjef Jan Tore Kristiansen avviser overfor Kampanje at han har omtalt varselet på denne måten og legger til at det er «umulig å komme til bunns i anonyme generelle varsler».

Les mer: Capa-eiere forventer opprydding etter avsløringer: - Må følges opp

Uenige om møtebeskrivelser

Beskyldningene om «rykter» og «oppspinn» skal blant annet ha kommet da ledelsen, med administrerende direktør Jan Tore Kristiansen, økonomi- og HR-direktør Sissel Vatland og salgsdirektør Vegard Kvalvaag i spissen, la ut på en turné til selskapets distriktskontorer i kjølvannet av en medarbeiderundersøkelse i starten av 2024.

Her skal ledelsen ha gitt uttrykk for at de var skuffet og misfornøyde med tilbakemeldingene fra de ansatte. Opplevelsen fra ansatte Kampanje har snakket med, var at lederne forsøkte å «røyke ut» hvem som hadde vært kritiske i undersøkelsen og hvem som stod på varslerens side. Ledelsen i Capa skal også ha stilt spørsmål ved hvorvidt de ansatte hadde forstått poenggivningen i medarbeiderundersøkelsen.

Jan Tore Kristiansen forteller at møtene var en naturlig oppfølging av undersøkelsen.

- Det er god praksis å gjennomgå slike undersøkelser og la folk gi innspill og kommentarer. Vi laget i fellesskap konkrete handlingsplaner på avdelings- og selskapsnivå. Vi vil gjøre en ny undersøkelse i 2025, skriver han i en e-post til Kampanje.

Kvalvaag kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsene.

- Nå er det viktig for meg å si at jeg ikke har deltatt på alle gjennomgangene og kan kun snakke for de jeg har deltatt på. Men jeg kjenner meg ikke igjen i det de anonyme kildene dine har forelagt deg. Men som sagt, jeg vet jo ikke om jeg har vært til stede på den aktuelle gjennomgangen heller, skriver han i en e-post til Kampanje.

Arbeidsmiljøloven definerer gjengjeldelse som «enhver ugunstig handling, praksis eller unnlatelse som er en følge av eller en reaksjon på at arbeidstaker har varslet». Styret har konkludert med at det ikke har forekommet i Capa.

- Styret i Capa har konkludert med at varslene ble håndtert på en tilfredsstillende og korrekt måte, og varslerne tatt på alvor og respektert slik de skulle. Det inkluderer å beskytte deres anonymitet og vern mot gjengjeldelse. For meg som styreleder er det avgjørende i alle saker å ta vare på folk. Folk skal kunne si ifra om ting de opplever som ugreit og bli tatt på alvor. Varslere har lovmessig krav på beskyttelse. Styreutvalget har undersøkt om det har skjedd ting som kan omfattes av bestemmelsene som gjengjeldelse i arbeidsmiljøloven. Det har vi konkludert med at det ikke er, sier Jeanette Heggland.

Salgsdirektør sa opp

Det har samtidig skjedd flere endringer i ledergruppen i Capa siden styret startet sin granskning. Én av dem er at Kvalvaag har sluttet som salgsdirektør i Capa Kinoreklame. Dette ble formidlet til de ansatte i en e-post i oktober i fjor, få dager før hele organisasjonen ble samlet til et allmøte der styrets funn fra granskningen ble presentert.

I dag er det Kristin Sagen som er salgsdirektør i Capa Kinoreklame. Hun har jobbet i Capa siden 2012, foruten et opphold i TV 2.

Kvalvaag avviser at hans avgang har en sammenheng med granskningen i selskapet og forteller at han har sluttet fordi han hadde lyst til å gjøre noe annet.

- Jeg har hatt seks fantastiske år i Capa og er stolt av det vi har fått til i fellesskap. Capa består av utrolig mange dyktige og fremoverlente mennesker som jeg har en veldig god relasjon til. Vi har lagt et solid fundament for videre vekst og jeg heier på dem fra sidelinjen. Tiden føles imidlertid riktig for å prøve noe nytt.

Styreleder Jeanette Heggland bekrefter overfor Kampanje at Kvalvaag selv sa opp stillingen sin fjor høst.

Les også: Odeon-topp om Capa-avsløringene: - Vi tar dette alvorlig

Gir HR-ansvar til ny direktør

På allmøtet i oktober fikk de ansatte også beskjed om at Sissel Vatland fremover kun skal fungere som økonomidirektør og ikke ha HR-ansvar. Capa Kinoreklame har ansatt en egen HR-direktør, Caroline Lambech, som tiltrer 1. mars. Hun kommer sist fra Ikea.

- Etter granskningen, som ble gjennomført høsten 2024, så styreutvalget blant annet at det var nødvendig å styrke arbeidet med involvering og oppfølging av ansatte. Blant tiltakene vi så behov for var å styrke HR-funksjonen, og et eget kulturbyggingsprosjekt som ble igangsatt høsten 2024. Administrasjonen og organisasjonen jobber nå med forbedringstiltakene, sier styreleder Jeanette Heggland.

Sissel Vatland har ikke ønsket å kommentere denne saken, men henviser til administrerende direktør for kommentarer.

Kampanje har underveis i arbeidet med disse sakene vært i kontakt med flere av dagens og tidligere ansatte i Capa. Vi er kjent med at noen ansatte har en annen oppfatning av det som har skjedd i selskapet i forbindelse med varslingssakene. Det har likevel ikke lyktes Kampanje få noen av disse i tale.

- Opplever du at du har tillit hos de ansatte?

- Vi arbeider nå for fullt med forbedringstiltakene våre. Jeg opplever at det er et stort og positivt engasjement blant de ansatte med fokus på hva vi skal gjøre fremover. Vi har gjort mye de seneste månedene, og er på god vei fremover sammen. Så sent som i forrige uke hadde vi tre konstruktive og gode dager sammen i Oslo. Jeg opplever at det er bred støtte til det vi gjør nå, sier Jan Tore Kristiansen.

Endringer i Capa-ledelsen – flere har fått nye roller etter granskning