Tollerne gjør beslag på TV-seerne – tallene har mer enn doblet seg

Aldri før har så mange TV-seere benket seg foran skjermen for å se «Toll».

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Våren 2020 hadde «Toll» premiere på TV 2, og 10. februar var tollerne tilbake på skjermen i sin femte sesong. Ferske tall fra TV 2 viser at første episode i årets sesong allerede er sett av 451.000 etter en uke. Til sammenligning hadde første episode i fjorårets sesong 211.000 seere etter like lang tid.

Programmet gir et unikt innblikk fra innsiden av Tolletatens arbeidshverdag og viser hvordan tollerne avslører smugling på grensene. Men da forslaget om en TV-serien kom på bordet – var det flere som synes det var over grensen.

- Det var ganske delte meninger om en TV-produksjon var en god idé for Tolletaten. Fra et kommunikasjonsperspektiv var det uten tvil en glimrende mulighet til å bygge kunnskap og kjennskap til Tolletaten med et minimumsbudsjett, og rett og slett en gavepakke. Men fra organisasjonen var det langt mere skepsis til TV-ideen, forteller fagdirektør kommunikasjon i Tolletaten, Elisabeth Nedresæter til Kampanje.

Etter at første sesong av Toll gikk på lufta, har hun vært prosjektleder for produksjonen i etaten.

- Den første responsen fra mange var at «dette funker for andre, men ikke for oss». Det henger nok sammen med at Tolletaten tradisjonelt sett har vært ganske lukket som organisasjon og at vi er underlagt omfattende taushetsplikt for publikum og næringslivet. I tillegg er det selvfølgelig veldig mye som skal på plass før en TV-produksjon i det hele tatt lar seg gjennomføre.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Stort seer-løft:

Tolletaten har fått et realt løft med TV-serien «Toll» på TV 2. Fagdirektør kommunikasjon i Tolletaten, Elisabeth Nedresæter, er glad for at flere av kollegene hennes turte å stille opp. Foto: Tolletaten

- Vi ble nok litt tatt på sengen

Etter mye frem og tilbake ble det til slutt bestemt å gi det et forsøk. Men før produksjonen kunne gå i gang, ble det lagt ned mye arbeid i å skape trygge rammer for de ansatte.

- Hele produksjonen er basert på frivillighet og krever ansatte som har lyst til å stille opp foran kamera. For å ivareta ansatte som har deltatt i produksjonen har det vært veldig viktig for oss å kunne gå gjennom materialet og avstemme at det var slik historien utspilte seg. Vi har hatt et omfattende kvalitetssikringregime og et stort maskineri alt skal gjennom før det er klart for TV-seerne. Dette har vært helt avgjørende for oss for at «Toll» skulle være mulig å gjennomføre.

Tilbake i 2020 da første sesong hadde premiere på TV 2 – var det få som hadde sett for seg at «Toll» snart skulle bli en seersuksess.

- De fleste var innstilt på å gi det et forsøk, men jeg tror ikke det var mange som hadde sett for seg at programmet skulle bli sett av så mange, så vi ble nok litt tatt på sengen av at appetitten for denne typen innhold var så stor. Hadde vi visst at programmet skulle bli så populært, er det ikke sikkert at så mange hadde turt å stille opp foran kamera.

Til tross for skepsis i starten, ble det raskt byttet ut med intern stolthet og et stort løft for Tolletaten og yrket.

- Serien ga umiddelbart et kjempe boost. Både for å bygge innsikt og interesse om hvem Tolletaten er og hvilket samfunnsoppdrag vi har, men også ved å synliggjøre hva som rører seg på grenseovergangene og hva som kommer over landegrensene våre – både av lovlige og ulovlige varer. Det er mange problemstillinger tollerne våre må ta stilling til flere ganger om dagen, og det har vært fint å vise publikum gjennom programmet.

Det ble satt fire tydelige mål som satt premissene for å forsvarlig gjøre at Tolletaten kunne rulle i gang med serien.

Det ble satt ned mål om at serien skulle bygge innsikt og kunnskap om Tolletaten, styrke intern stolthet i organisasjonen, styrke rekruttering og bedre omdømmet til etaten.

- Vi mener selv at vi har innfridd på alle punktene. Det viser også ulike målinger. Vi er veldig glade for å se at så mange nordmenn synes det er spennende å følge tollerne våre. Hadde det ikke vært for dem, hadde det ikke vært noe serie. Det hadde jo vært innmari kjedelig å følge oss som bare sitter foran en skjerm, ler hun.

Les mer: TV 2-serie løfter Tolletatens omdømme til nye høyder: - Åpenhet og ærlighet trumfer alt

Kjent fjes:

Steffen Eriksen har blitt et kjent ansikt gjennom toll-serien på TV 2. Han jobber med å kontrollere reisende fra hele verden på Oslo lufthavn. Foto: Novemberfilm

Flere har latt seg inspirerer av tollerne

Toll-serien har ikke bare løftet omdømmet til Tolletaten, det har også bidratt til økt interesse for tollyrket. Fra høsten 2021 ble bachelorgraden «Toll, vareførsel og grensekontroll» tilgjengelig ved Universitetet i Stavanger. Studiet er det eneste av sitt slag i landet og er utviklet i samarbeid mellom universitetet og Tolletaten.

- Første året var studiet Norges mest søkte utdanning per studieplass og den nest mest søkte utdanningen nasjonalt i Samordna opptak. Det synes vi selvfølgelig er veldig gøy, og selv om søkertallene ikke bare skyldes TV-serien, er det absolutt en medvirkende faktor.

I den nyeste sesongen blir seerne kjent med tollerne i hovedstaden.

- Dette er første gang Oslo åpner dørene. Det er ekstra stas når nye lokasjoner gir et innblikk – også for oss som jobber i etaten. Hvert tollsted jobber ulikt og det at vi får vist frem bredden er veldig fint.

TV-serien er også lærerik for alle som jobber i Tolletaten.

- Det er helt fantastisk for oss som sitter på kontorene å få lov til å bli bedre kjent med tollerne som passer på grensene våre. Man får et helt annet inntrykk av hvordan hverdagen deres er, og alle vurderinger de må ta forløpende. De har et stort hjerte for oppdraget, er vanvittig kunnskapsrike, og det er utrolig stas å bli bedre kjent med egen organisasjon.

Vokter grensene:

Tollerne Petter og Ola er blant tollerne vi møter på jobb på Svinesund tollsted. Foto: Novemberfilm

- Utover det normale for denne sjangeren

Vel inne i sin femte sesong, er det ingenting som tyder på at TV-seerne har blitt lei av tollerne. Programmet har aldri hatt flere seere og den første sesongen har bikket millionen i snitt.

- Det er helt fantastiske tall og jeg tror at enda flere har oppdaget både programserien og karakterene nå, og at det kan være med å forklare noe av den store veksten, sier programredaktør i TV 2, Trygve Rønningen til Kampanje.

Toll er utviklet i samarbeid mellom TV 2 og produksjonsselskapet Novemberfilm,.

- Vi vet at denne type TV-program fenger – det har vi sett før. Vi hadde gode forventninger til serien, men slike tall som vi ser i dag hadde vi kanskje ikke sett for oss da vi begynte. Dette er utover det normale for denne sjangeren, sier Rønningen.

Flere av tollerne har blitt kjent gjennom programmet og toller Steffen Eriksen, som til daglig jobber på Oslo lufthavn, var med i den første sesongen av TV 2-suksessen «Spillet».

- Steffen er jo Tolletatens «Elvis Presley», så han er nok helt sikkert en del forklaringen til at programmet har fått et løft, men jeg tror også at folk synes det er skikkelig spennende å bli med bak kulissene i etaten, sier han.

Siden 2020 har norske seere fått et innblikk i hvordan grensene vokstes, og Tolletaten har fått et solid løft – både når det gjelder omdømmet, men også søkertallene til tollutdanningen har gått til himmels. Mye takket være programmet.

- Det er tydelig at programmet har hatt en effekt som har bidratt til at enda flere vil jobbe i Tolletaten. Det er ikke sikkert at TV 2 skal ta all æren for det, men det å lage TV der hvor fine representanter for etaten forteller om det viktige arbeidet – har mye å si for hva slags omdømme man har. Denne serien gir et godt og ærlig innblikk i en etat som er langt mer enn det vi ser på vei hjem fra Gran Canaria, sier Rønningen.

-Blir det en sjette sesong?

- Vi venter litt før vi tar den avgjørelsen, men jeg kan si at vi er veldig fornøyde med disse seertallene. Vi synes også at det er veldig inspirerende å jobbe med Tolletaten – som vi har hatt et godt samarbeid med fra start. Men det er viktig at vi ikke overbelaster dem som tross alt gjør en viktig samfunnsjobb hver eneste dag. Så det er ikke bare i våre hender om det blir flere sesonger.

- Er dette en sjanger vi får se mer av på TV 2?

- Ikke i 2025, men vi er nysgjerrige på andre etater så det kommer mere i denne typen sjanger etter hvert, avslører Rønningen.

Seertall for Toll:

Sesong 5 (etter en uke):

Episode 1: 451.000

Episode 2: 413.000

Episode 3: 373.000

Sesong 4 (etter en uke):

Episode 1: 211.000

Episode 2: 172.000

Episode 3: 164.000

Sesong 3 (etter en uke):

Episode 1: 167.000

Episode 2: 168.000

Episode 3: 171.000

Sesong 2 (etter en uke):

Episode 1: 173.000

Episode 2: 181.000

Episode 3: 200.000

Sesong 1 (etter en uke):

Episode 1: 231.000

Episode 2: 167.000

Episode 3: 186.000

Godt fornøyd:

Programredaktør i TV 2, Trygve Rønningen, kan juble over særdeles gode seertall for den femte sesongen «Toll» som hadde premiere tidligere denne måneden. Foto. TV 2

Tollerne gjør beslag på TV-seerne – tallene har mer enn doblet seg