Schibsted med nytt forsøk på svensk TV: - Viaplay gikk ikke så bra

- Viktig at vi ikke ender opp med at deler av konsernet må sponse underskudd i nye selskaper, sier klubbleder i Aftenposten.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Tirsdag morgen kunne Schibsted presentere at de hadde inngått en avtale med teleoperatøren Telia om kjøp av deres svensk-finske medievirksomhet TVM som inkluderer TV4 i Sverige og MTV i Finland. 

Prisen er på hele 6,8 milliarder kroner og kommer i kjølvannet av at Schibsted Media må kutte 350 stillinger.

Les mer: Schibsted kjøper TV-kanaler fra Telia for 6,8 milliarder kroner

Det har vakt reaksjoner blant ansatte forteller klubbleder i Aftenposten, Kristjan Molstad.

- Det var en del kollegaer som lurte på hva det her var for en timing, og jeg må bare prøve å puste rolig og si at den timingen ble som den ble. Jeg er jo ikke overrasket for jeg vet at Schibsted har luktet på TV-markedet og levende bilder ganske lenge. Man har gjort ett og annet forsøk som ikke har gått så bra, men i beste fall kan dette oppkjøpet bli en bra ting for konsernet og skaffe oss mer inntekter, sier Molstad til Kampanje.

Han er uansett klar på at investeringen må stå på egne ben. I 2024 hadde TVM en omsetning på 8,16 milliarder svenske kroner og et resultat (EBITDA) på 313 millioner svenske kroner. 

- Jeg håper det er voksne hjemme som har gjort et grundig strategisk arbeid og funnet ut at dette er et lurt grep. Viaplay endte som kjent ikke så bra, fortsetter Molstad.

Les også: Konserntillitsvalgt om Schibsted-kjøpet: - Endrer bildet totalt

- Kan ikke sponse underskudd

Molstad sikter til da Schibsted gikk inn i det svenske strømmeselskapet Viaplay i 2023, samtidig som den svenske aktøren var i dyp krise. Schibsted la ut 380 millioner kroner for ti prosent av aksjene, men ble senere tungt utvannet i redningsplaner og kriseemisjoner. 

I februar i fjor varslet Schibsted så at de trakk seg ut av Viaplay. Da var aksjeposten verdt rett over 40 millioner kroner og det norske mediekonsernet måtte altså bokføre et tap på over 300 millioner kroner på sin investering.

- Vi har vært ute og etterlyst investeringer fra stiftelsen i medier, men det er viktig at vi ikke ender opp med at deler av konsernet må sponse underskudd i nye selskaper gjennom konsernbidrag og felleskonstander, slik som vi har opplevd før, fortsetter Molstad. 

Les også: Schibsted-eier om TV-kjøpet: - Gir en ny og sterk posisjon

Han trekker også frem podkastsatsingen Podme som et eksempel «der regningen har gått til mediehusene». Podme var for øvrig ett av få Schbisted-selskaper som ikke ble truffet av Schibsteds nye kutt-runde.

- Der vi har sponset et stort underskudd som vi har vært irritert over. Podme er ett nytt marked, men det burde vært en investering som ikke ble betalt over driftsbudsjettene til mediehusene. Om denne TV-satsingen kan stå mer på egne ben, kan det bli en god investering.

- Ledelsen har sikkert sett for seg en eller annen synergi mellom våre svenske mediehus og TV4, og jeg tror ikke denne satsingen vil få noen negativ konsekvenser for de norske mediehusene, avslutter Molstad.

Schibsted med nytt forsøk på svensk TV: - Viaplay gikk ikke så bra