Schibsted dobler omsetningen etter TV-kjøp: - En stor endring

Med kjøpet av svenske TV4 og finske MTV blir Schibsted et av Nordens aller største mediekonsern.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag morgen overrasker Schibsted det nordiske mediemarkedet med et av sine aller største medieoppkjøp noensinne. Selskapet legger 6,55 milliarder svenske kroner på bordet for å sikre seg to av Nordens største TV-kanaler, svenske TV4 og finske MTV. 

- Dette er virkelig en milepæl for oss som selskap. TV4 er en veldig god match som treffer på alle kriteriene, sier konsernsjef Siv Juvik Tveitnes i Schibsted til Kampanje.

Hun er i Sverige for å hilse på noen av sine rundt 1.200 nye kolleger. Prisen Schibsted betaler er i det øvre sjiktet av hva markedet har lagt til grunn som verdien på Telias TV-virksomhet, men også langt lavere enn hva Telia kjøpte TV4 for tilbake i 2018. Den gang betalte Telia over ni milliarder svenske kroner for TV4 og MTV.  Siden har verdiene stupt. 

Telekomanalytiker Andreas Joelsson i Carnegie skriver i en morgenrapport etter kjøpet er blitt kjent at de hadde en verdivurdering av TV4-konsernet på 3,3 milliarder kroner.  

- Vi mener prisen er bedre enn det vi tror konsensus har vært på rundt fem milliarder, skriver Joelsson i en rapport.

Schibsted-sjefen går ikke med at prisen de betaler er for høy.

- Men den er i det øvre sjiktet?

- Det kommer an på hvem du spør. Telia kjøpte jo det samme selskapet for ikke så mange år siden for langt mer, så det kommer an på. For oss har dette en høy strategisk verdi, sier Juvik Tveitnes. 

Les mer: Telia tapte over to milliarder på TV-eventyr: - Vi skal ikke inn i mediebransjen igjen

Får penger fra Stiftelsen Tinius

Hun viser til at Schibsted lenge har snakket om at de skal satse tyngre på det svenske markedet og ikke minst bli større på underholdning og sport ved siden av nyhetsjournalistikken.

- Hvordan finansierer man et kjøp til 6,5 milliarder kroner?

- Det er viktig å huske på at det er selskapsverdien. Kontantvederlaget vi betaler er lavere, men hvor stort dette er kan vi ikke kommunisere nå, sier Tveitnes.

Ifølge konsernsjefen er det snakk om både et banklån, som Schibsted-konsernet tar opp, samtidig som eieren Stiftelsen Tinius også går inn med penger. Både Schibsted-sjefen og Tinius er imidlertid sparsomme med kommentarene.

- Vi kan ikke gå inn i detaljer, men det er en blanding av bankgjeld og betydelig bidrag fra stiftelsen, sier daglig leder i Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum til Kampanje.

Les også: Schibsted-eier om TV-kjøpet: - Gir en ny og sterk posisjon

Blir et av Nordens største mediekonsern

Avtalen er avhengig av regulatorisk godkjenning, men er forventet sluttført i tredje kvartal i år. Det betyr at Schibsted gjør et stort sprang i størrelse. Legges den den nye TV-omsetningen på toppen av Schibsteds virksomheter i dag, blir selskapet et av Nordens største mediekonsern.

Schibsted ligger imidlertid fortsatt et stykke bak Egmont, som hadde en omsetning på 17,7 milliarder danske kroner i 2023 og som dermed fortsatt vil være størst.

- Det blir et stort selskap. I tillegg til Sverige kjøper vi også en stor virksomhet i Finland. Det blir en virkelig stor endring, sier Juvik Tveitnes.

Men etter kjøpet vil Schibsted nå bli vel så store som finske Sanoma og langt større enn Aller og Amedia.

- Hvor stor omsetning får det nye Schibsted?

- Rundt 15 milliarder kroner, sier Schibsted-sjefen.

TV4 blir dermed den største virksomheten i det «nye» Schibsted med omsetning på rundt åtte milliarder kroner.

- Vil avisene havne i skyggen?

- Nei, vi skal fortsette å være et stort medieselskap som leverer kvalitetsinnhold innenfor mange, sterke innholdskategorier. Dette vil styrke oss som selskap.

Les også: Konserntillitsvalgt om Schibsted-kjøpet: - Endrer bildet totalt

- Viaplay var noe annet

Etter det Kampanje kjenner til har Telia lenge forsøkt å selge TV4 uten å lykkes, men nå har altså Telia og Schibsted funnet tonen.

- Har lenge har dere regnet på dette caset?

- Det er en stor avtale og transaksjon og kanskje et av de største som har skjedd på det nordiske markedet, så det tar tid, men utover det ønsker jeg ikke å kommunisere noe mer på det.

Konsernsjefen i Schibsted Siv Juvik Tveitnes sier kjøpet mediekonsernet i dag gjør ville vært vanskelig å få til i «gamle» Schibsted før splitten. Markedet reagerte blant annet svært negativt da Schibsted forsøkte å kjøpe Viaplay, mens de var på børs.

- Ja, det ville det nok. I dag er vi et nyopprettet og rendyrket medieselskap og vi har helt andre forutsetninger for å gå inn i dette. Telia har også vært tydelig på at de ønsket å selge og det var god match mellom selger og kjøper, sier hun.

- Lærte dere noe av Viaplay-historien som dere har brukt her?

- Viaplay var noe annet. Det ble feil timing i lys av splitten, så det ble umulig å fortsette, sier hun.

Les mer: Schibsted trekker seg ut av Viaplay: - Etter en grundig vurdering

Her kan du en oversikt over Nordens største mediekonsern rangert etter omsetning. Alle tall omregnet etter milliarder NOKEgmont fortsatt størst - men Schibsted tar innpå

Plassering Mediekonsern Nasjonalitet Omsetning*
 1.  Egmont Dansk  27,6
2.  Bonnier Svensk  24,0
3.  Viaplay Svensk 19,3
4.  Schibsted** Norsk  16,1
5.  Sanoma Finsk 15,6

* Alle tall er omregnet til norske valutakurser og legger i all hovedsak 2023-omsetningen til grunn. For finske Sanoma og Viaplays del har vi brukt 2024-tall. 

** Her har vi lagt sammen 2024-tallene til svenske TV4-konsernet og omsetningstallene til Schibsteds medievirksomhet i 2023. Schibsted har så langt ikke opplyst om sine tall for 2024. 

Schibsted dobler omsetningen etter TV-kjøp: - En stor endring