Ny Try-sjef har startet ryddejobben - legger ned selskap

Sindre Beyer varsler omsetningsvekst, men også resultatnedgang i 2024. - Det var krevende for en del av områdene våre, sier han.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- 2024 var et veldig spennende år hvor vi leverte kreativt på toppnivå, men som for resten av bransjen, var det krevende for en del av områdene våre. Det betyr at veksten vår var mindre enn tidligere, sier konsernsjef Sindre Beyer i Try.

Han har ikke resultatene klare helt enda, men kan allerede varsle om omsetningsvekst, men resultatnedgang.

- Vi klarer å beholde en vekst og vi klarer å ha en positiv bunnlinje. Det ligger i DNA-et vårt at vi ikke skal gå med underskudd, sier Beyer.

Han forteller at de fleste selskapene i Try-konsernet går med tilfredsstillende overskudd med tanke på utviklingen i markedet.

- Det gjelder både Try Reklame, Try Opt, Try Råd, Tre Bergen og app-selskapet Beining og Bogen, og så har vi Try Dig som ikke leverer overskudd enda. Der har vi en vekstplan over år og hvor vi fortsatt gjør teknologiske investeringer for fremtiden, sier Beyer.

Les også: Rollebytter i Try-konsernet: - Kjenner ikke så mange 60-åringer i bransjen

Avvikler Try Apt som selskap

Samtidig har den nye Try-sjefen startet på en omstilling av konsernet.

- Design har tidligere vært et eget AS i Try, men der har vi gjort en ommøblering, sier Beyer.

Det betyr at driften i Try Apt er avviklet og at designmiljøet i huset fremover skal være organisert i morselskapet Try AS. Det består av litt over ti ansatte.

- Det skal være mer som et toppidrettssenter enn som breddeidrett, sier Beyer.

Tidligere i år ble det kjent at daglig leder i Try Apt, Christian Braathen, slutter i Try. Apt-navnet kom inn i Try-familien tilbake i 2007 da Try kjøpte et av de ledende digitale reklamebyråene på 2000-tallet.

I tillegg er produksjonsmiljøet på over 40 ansatte samlet i morselskapet. De har tidligere vært fordelt på de ulike selskapene i konsernet.

- Nå samler vi produksjonsmiljøet i Try Studio, som skal håndtere lyd, film, foto og motion, og det skal selvfølgelig serve hele huset, men komme enda tettere på kundene våre ved å være i morselskapet.

Totalt har rundt 60 ansatte byttet pult og formell arbeidsgiver som følge av endringene.

- De er jo fortsatt i samme selskap, så det er ikke så dramatisk, men vi har gjort litt om på strukturene.

Les mer: Try-topp gir seg etter fem år: - Riktig å bryte litt ut nå

Try-topper:

Sindre Beyer har blitt varm i trøya som konsernsjef i Try, men gründer og arbeidende styreleder Kjetil Try er aldri langt unna. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Kjetil skal jobbe her i mange år til

Konsernledelsen er også forenklet og består i dag av Beyer som administrerende direktør, økonomidirektør og lederne av de største aksjeselskapene som også har fått oppgaver utover eget selskap.

- Det har også vært viktig. Vi skal organisere oss mer etter kunden og klare å tenke mer integrert mellom teknologi, kreativitet og strategi.

- Har Try-konsernet vært for komplisert for kundene?

- Selv om det ikke har vært komplisert for oss, så har det for noen blitt oppfattet som komplisert der ute. Derfor gjør vi denne jobben med noen færre AS’er og noen færre ledere. De kundeansvarlige har en mye sterkere rolle på hvers av huset og det er fordi det er viktigere å tenke integrert enn noen gang.

Det har gått et drøyt halvår siden han tok over sjefstittelen i Try-konsernet mens gründer og tidligere sjef Kjetil Try har tatt et skritt til siden for å lede konsernets reklamebyrå og være arbeidende styreleder.

- Det har vært veldig spennende. Jeg har jo vært her en stund, så det er jo ikke sånn at jeg kommer inn med blanke ark, men det er jo annerledes å være toppsjef, sier Beyer.

- Og så er jo veldig glad for at Kjetil fortsatt skal jobbe her i mange år til, legger han til.

Try-gründeren har slett ikke flyttet ut av kontoret sitt etter at Beyer rykket opp i konsernet.

- Han er veldig «hands on» og særlig på det kreative. Det har han lovt å være i lokalene mange år til, så vi får både i pose og sekk, med både kontinuitet og fornyelse.

- Det er bra med konkurranse

Vi møter Sindre Beyer helt i starten av vårens store prissesong, et par dager før Gullfisken ble delt ut på TV 2 og med den prestisjetunge bransjeprisen Gullblyanten litt lengre frem i horisonten. I landets eneste TV-sendte reklamekåring var Try representert med tre filmer. De må imidlertid se seg slått av Morgenstern med fem filmer, og det er også Morgenstern som har vunnet prisen de siste tre årene.

Les mer: Morgenstern og Ice vinner Gullfisken: - Utrolig gøy og kult

Selv om dette bare er én av flere reklamepriser i Norge, må vi spørre:

- Er Try sin posisjon som norgesmester i kreativitet utfordret?

- Nei, det har hele tiden vært ulike miljøer som har hevdet seg. Da jeg begynte i Try var det SMFB som var den store konkurrenten. Det er bra at vi har konkurranse, både for økonomien og kreativiteten i markedet, men jeg opplever at vi har et veldig sterkt kreativt miljø som jobber for resultater for kundene. Vi hviler ikke på laurbærene.

- Kommer Try til å ha et godt år i Gullblyanten og Cannes?

- Ja, jeg tror det, men det går ikke an å spå. Vi har klart å levere gode, kreative jobber, selv om markedet har vært vanskelig.

Try-sjefen tror også på bedre tider for økonomien i bransjen.

- Vi tror det blir lysere tider. Vi mistet ingen store kunder i 2024, men det er klart at mange som har satt på bremsen og som nå ser behov for å investere igjen. Vi ser også mer og mer dokumentasjon på at kreativ, god reklame gir effekt og at du må ha en tydelig og distinkt merkevare for å skape vekst.

- Nå får annonsørene en potensiell handelskrig i fanget. Hvordan tror du det vil påvirke markedet?

- Det skjer mye i verden som kan endre på ting, men skal du ha langsiktig vekst, så må du investere i kommunikasjon, selv i motgangstider. Og er du god på det, så vokser du raskere enn konkurrentene.   

Ny Try-sjef har startet ryddejobben - legger ned selskap