Mediekonsern har brukt over 70 mill. på byråkjøp: - Fått oss en kjempetrøkk

Det har ikke vært enkelt å drive byrå i Hamar i 2024. Nå må eieren Kilde både slanke staben og slå sammen byråer.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

2024 var et tøft år for medie- og kommunikasjonsbransjen, noe også Aspiregruppen på Hamar har fått kjenne på. Aspiregruppen er et viktig forretningsområde for Hamar-konsernet Kildegruppen, som opererer innenfor både kommunikasjon, medier og eiendom. Kildegruppen eier blant annet regionsavisen Hamar Arbeiderblad.

Men nå ser Kilde seg nødt til å ta store grep i forretningen og slå sammen alle selskapene under Aspire-paraplyen til ett kommunikasjonshus. Det betyr også at Anti Hamar er historie, samtidig som en rekke ansatte og ledere har måttet forlate selskapet, noe Kampanje omtalte tidligere denne uken. 

- Vi så at vi ikke var optimalt strukturert med seks mindre selskaper som hver for seg forsøkte å gjøre nødvendige tilpasninger på kompetanse og tjenestetilbud. Samtidig var også kundene tydelige på at de ønsket å forholde seg til et bredt tjenestetilbud på en enklere måte, forteller konsernsjef i Kildegruppen, Magne Nordgaard, til Kampanje. 

Som en del av omorganiseringen er det også en rekke stillinger som får dobbeltdekning i det nye selskapet, og Kildegruppen har sett seg nødt til å halvere antall ansatte i de seks selskapene fra 32 til 16. De gjenværende vil ta plass i det nye selskapet under ledelse av Anders Fjeld, som tidligere har ledet Spire Kommunikasjon. 

- Det grepet tok vi før jul og var ferdig med det i begynnelsen av desember. Vi prøvde å avslutte 2024 uten å ha det gående inn i nyåret. Nå jobber vi med å stable på plass ny merkevare og neste uke skal vi forsøke å snevre oss inn på et nytt navn for vårt nye kommunikasjonshus, fortsetter Nordgård. 

Les mer: Anti Hamar-partnere cashet ut 36 millioner kroner - nå er byrået historie

- Et meget krevende år

Aspiregruppen har bestått av selskapene Spire Kommunikasjon, Fortell innholdsbyrå, Retale, Anti Hamar, Pixelpunk og Exo Media.

Flere av byråene er i oppstartsfasen, og retail-satsingen Aspire Retale, som skulle ledes av tidligere Foll-sjef Ståle Møystad Østhaugen, ble skrinlagt allerede i 2024. 

I 2023 hadde de seks byråene en samlet omsetning på 56,4 millioner kroner. Da hadde de også et samlet driftsresultat på minus 6,5 millioner kroner. I 2024 skal Spiregruppens seks selskaper endt opp med en omsetning på rundt 40 millioner. kroner. De gikk fortsatt samlet sett i underskudd, men hvor mange millioner det ble i minus på bunnlinjen, ønsker ikke Kildegruppen opplyse. 

Konsernsjefen kan derimot fortelle at konsolideringen av byråene har ligget på agendaen siden 2022. 

- Men et veldig tøft 2024 har fremskyndet planene, fortsetter han.

- Vi har fått oss en skikkelig trøkk på topplinjen. Vi måtte ta oss ned til et kostnadsnivå som reflekterer etterspørselen som har vært i markedet. Nå har vi gjort det samtidig som vi har hensyntatt eksisterende kundeopprag og forpliktelser vi hadde. Det vil ikke gå ut over dem, men det har vært veldig krevende å stå i, det er det ikke noe tvil om.

Les også: Tidligere Foll-sjef starter nytt byrå: - Sjøkanten på Hamar trakk det lengste strået

Må snu skuta:

Sjefen i medie- og reklameeieren Kilde, Magne Nordgård, må rydde i byråporteføljen.

Har brukt 70 millioner på byråkjøp

Som Kampanje tidligere har omtalt ble salget av Anti Hamar en lukrativ avtale for de tidligere partnerne Kjetil Wold, Jens Haugen og Kenneth Pedersen. De fikk med seg en engangsutbetaling på 36 millioner kroner i starten av 2022. 

Men det er ikke de eneste pengene Kildegruppen har brukt på investeringer de siste årene. I oktober 2021 tok de nemlig kontroll over Aspiregruppen for et kontantvederlag på 37,2 millioner kroner. Det betyr at Kilde har utbetalt over 70 millioner kroner i cash for eierskap i selskaper som nå blir betydelig slanket i det nye byråoppsettet. 

- Gitt bransjeutviklingen de to siste årene, tror vi avkastningen på de fleste investeringer i kommunikasjonsvirksomheter har gjenspeilet markedssituasjonen i denne perioden. Vi tenker imidlertid langsiktig når vi går inn i virksomheter, sier Nordgård. 

Han mener omstillingen selskapet gjennomførte før jul har spisset byråsatsningen.

- Vi har lagt grunnlag for at vi skal kunne ta nye posisjoner. Det betyr at vi vil dømme investeringen utfra hvilke effekter det gir oss i årene som kommer, sier han. 

Se Kildegruppens konserntall her. Alle tall i MNOK.Knall og fall for Kilde på resultatsiden

Kildegruppen 2023 2022 Endring i %
Omsetning 282,6 311,6 - 10,3
Driftsresultat - 31,7 51,2 -
Resultat før skatt 15,2 51,1  -

- Må finne vår felles kultur

Den nye byråmodellen er fortsatt i støpeskjeen og nytt navn og merkevare foreligger ikke, men omorganiseringen som ble påbegynt i fjor høst skal etter planen være gjennomført ved utgangen av første kvartal i år.

- Budskapet er at vi slanker stallen og lager en ny satsing med et toppet lag. Nå er vi midt i en prosess med å arbeide frem ny merkevare og nytt verdiforslag. Vi blir et hybridbyrå med tanke på bredden i de selskapene vi nå slår sammen, sier Anders Fjeld til Kampanje. 

Han får ansvaret med å lede den nye byråsatsingen og forteller at han selv har loset selskap gjennom byråfusjoner tidligere.

- Det som blir viktig nå er å bygge vi’et. Det handler om å finne vår felles kultur, og det hjelper også at alle Hamar-selskapene allerede er samlokalisert. Jeg har vært med på dette tidligere, og har erfaring fra to tidligere byråfusjoner i grupperinger, fortsetter Fjeld. 

- Nå starter vi med helt blanke ark, avslutter Fjeld.

Mediekonsern har brukt over 70 mill. på byråkjøp: - Fått oss en kjempetrøkk