«Sur journalist» har flere millioner visninger på TikTok: - Begynte som et eksperiment

Klassekampen-journalist Jo Røed Skårderud tror det er viktig at journalister er til stede på TikTok.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

På den populære appen TikTok legger journalist i Klassekampen, Jo Røed Skårderud, ut innhold blant annet om EU, økonomi, den israelsk-palestinske konflikten og urettferdighet.

Det gjør han under brukernavnet @surjournalist.

- Tanken bak denne brukeren er å se kritisk på ting som ikke funker, sier han. 

- Men hvorfor er du sur?  

- Haha. Navnet er ganske tilfeldig egentlig. Men jeg var kanskje i litt dårlig humør da jeg fant ut at jeg skulle starte den kontoen. 

- Viktig kanal

Brukeren ble opprettet som et svar på høyrevinden som blåser gjennom norsk ungdom, forteller han.

- Denne brukeren begynte som et eksperiment. Denne høyredreiningen blant unge som vi så, først i skolevalget og så i kommunevalget er et fenomen jeg synes er veldig spennende. Og TikTok har jo blitt en viktig kanal for informasjonsformidling blant unge.

For ifølge tall fra Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2024 svarer hele åtte av ti barn og unge mellom 9–18 år sier de får med seg nyheter i sosiale medier enten ofte eller av og til.

De mest populære tjenestene er TikTok, Snapchat og YouTube, ifølge undersøkelsen. 

- Siden denne appen er så viktig for unge bestemte jeg meg for at jeg skulle finne ut hvordan dette mediumet fungerer.

I september i 2023 Skårderud seg for å legge ut en video hver dag i 100 dager. Siden har han fortsatt eksperimentet med noe lavere frekvens.

Les også: Statsråder vil stramme inn barns bruk av sosiale medier 

- Tjener ikke en krone

- Er det Jo som privatperson eller som journalist som snakker i disse videoene?

- Dette er mitt private prosjekt. Dette gjør jeg gratis ved siden av jobben. Jeg tjener ikke en krone på det. Så dette er ikke i jobbsammenheng i det hele tatt.

I biografien på TikTok-brukeren opplyser Skårderud at han legger ut innhold for seg selv på eget ansvar.

- Det er ikke så mange journalister som flagger egne meninger så offentlig?

- Jeg flagger absolutt til en viss grad egne meninger i saker som jeg opplever som viktige. Tanken bak denne brukeren er også å belyse ulike temaer uten å ta på noen kunstig objektiv kappe.  

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Journalist og TikToker:

I snitt får Skårderud totalt mellom 1,8 og 2,4 millioner visninger i måneden på TikTok. Foto: Litteraturhuset i Trondheim

Mellom 1,8 og 2,4 millioner visninger i måneden

- Hvilket innhold engasjerer mest?

- Spesielt historier knyttet til folk dårlig råd eller sykdom som har blitt dårlig behandlet av blant annet velferdsstaten får veldig mye engasjement. Økonomisk ulikhet og urettferdig boligpolitikk er også noe mange bryr seg om. 

Flere av Skårderuds videoer på TikTok har over 100.000 visninger. Noen av dem har nådd så mange som 200.000 og 400.000 visninger.

I snitt får Skårderud totalt mellom 1,8 og 2,4 millioner visninger i måneden på plattformen.

Les også: Selene (26) ble årets store vinner på Vixen: - To andre som virkelig fortjener det

- Men med denne brukeren – beveger du deg i retning av en journalistinfluencer?

- Når TikTok er en så viktig plattform for diskusjon og informasjon for unge mennesker overtaler man jobben med formidle informasjon til andre dersom man ikke tar del i samtalen selv. Så jeg tror det er viktig at det finnes en tilstedeværelse av medier og journalister på blant annet TikTok.

- Journalistikken er avhengig av troverdighet

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, kommenterer ikke TikTok-brukeren til Skårderud, men sier på generelt grunnlag at «journalistikken er avhengig av troverdighet og tillit hos publikum». 

- Hvis journalister og redaktører mener sterkt på områder som man samtidig skal dekke objektivt og balansert, går det fort på bekostning av troverdigheten. Presseetikken sier at redaktøren og den enkelte medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Det er viktig at både redaktører og journalister har et bevisst forhold til dette og har en løpende diskusjon om slike spørsmål.

Les også: TV 2-sjefen mener kulturministeren har dårlig tid: - Det er stor usikkerhet 

Nybø understreker at ytringsfriheten gjeder for journalister på lik linje som alle andre. 

- Men personlig engasjement i ulike saker kan gjøre det nødvendig for redaktøren å begrense hva enkelte journalister kan dekke. Akkurat det er det ikke bare mulig, men også nødvendig at redaktører har et aktivt forhold til. 

Generalsekretær:

Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Foto: Lise Åserud/NTB

Må være tydelig for publikum

- Trenger vi at journalister engasjerer seg mer på sosiale medier?

- En viktig oppgave i journalistikken er å belyse viktige spørsmål, og her gjør mange redaktørstyrte medier en viktig jobb også på sosiale plattformer. Jeg har selv erfart at journalister og redaktører som har gått inn i for eksempel et kommentarfelt og svart på spørsmål og gitt faktabasert informasjon og dermed også bidratt til en høyere kvalitet på debatten.

- En sentral del av presseetikken er at vi skal gjøre det klart for publikum hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentar. Det er viktig uansett hvilken plattform journalistikk publiseres på og hvilken form man velger i formidlingen, avslutter Nybø. 

Les også: Redaktørtopp reagerer på «falske» Snapchat-kanaler: - Uheldig

«Sur journalist» har flere millioner visninger på TikTok: - Begynte som et eksperiment