Rolness starter med abonnementssalg: - Slipper å bli styrt av algoritmer og bomba med reklame

Kjetil Rolness flytter mesteparten av sin kommentarvirksomheten fra Facebook og over til den nye betalingsplattformen Substack.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Men jeg kutter ikke ut Facebook. Det skulle tatt seg ut, sier Kjetil Rolness (63) til Kampanje.

Rolness er en svært aktiv og synlig samfunnsdebattant som i mange år har benyttet seg av Facebook til å dele sine samfunnskritiske kommentarer og analyser som ofte kan handle om både politikk, medier, ytringsfrihet, woke og innvandring. Mange kjenner også Rolness som forfatter, musiker og ikke minst som artisten med pseudonymet Jens Pikenes i Penthouse Playboys. 

Men denne helgen kunne Rolness under tittelen «profilert gratiskommentator søker betalende abonnenter» fortelle sine snaue 50.000 Facebook-følgere at han har tatt en beslutning om å flytte mesteparten av publiseringen over på den nye plattformen Substack der han også vil ta betalt for innholdet. 

- Jeg legger nå om min kommentarvirksomhet, og flytter mesteparten til en annen nettplattform. Håper så mange som mulig av dere blir med, skriver Rolness på sin Facebook-side.

Ved å flytte fra Facebook til Substack får Rolness til å ta seg betalt for kommentarene. Han understreker imidlertid at han fortsatt kommer til å publisere kortere kommentarer på Facebook. 

- Men det føles etter hvert feil å «gi bort» lengre kommentarer som man bruker tid på å skrive, og som mange er interessert i å lese. Samtidig som alle annonsepenga går i lomma på en krøllete dollarmillardær, sier Rolness og sender et lite stikk også til Facebook-eier Mark Zuckerberg.

- Norske medier sliter med trafikken på Facebook, har du også opplevd et trafikkfall?

- Nei, hva insinuerer De? Jeg har vel heller hatt en boost i antall følgere og likes på Facebook de siste årene Og jeg vil holde oppe koken der, slik at det fortsatt skal være grunn til å følge meg, sier han.

Substack et bedre alternativ, med sunnere forretningsmodell. Skribentene får full redaksjonell frihet, mulighet til å bygge sin egen merkevare, lage sin egen «community» og få betalt direkte fra leserne. Kjetil Rolness, forfatter, artist og skribent

- Starten har vært veldig god

Uansett kaster Kjetil Rolness seg på en ny trend der flere profilerte skribenter, bloggere og ofte journalister har begynt å publisere og sende sine artikler direkte til sine lesere. Substack har også en innebygd betalingsløsning slik at forfattere som Rolness kan tjene penger ved å tilby betalt abonnement på innholdet sitt.

- Hvor mye vil det koste å følge Rolness på Substack?

- Det koster bare ti kroner i uka hvis du velger årsabonnement til 525 kroner. Og det gjør de aller fleste. Men du kan også abonnere månedlig for 60 kroner, eller tegne deg som støttespiller for 2.100 kroner i året. Og du kan gratisabonnere. Men da får du bare lese noen få av artiklene, og får ikke tilgang til kommentarfelt og chat, sier han.

Den første artikkelen er allerede lagt ut på Substack på Rolness' nye profilside, substack.com/@kjetilrolness.  

- Og hvor mange abonnenterer bør du ha før du er fornøyd?

- Hvor mange abonnenter jeg kan regne med, eller håpe på, er vanskelig å si, da dette er lite uprøvd i Norge. Men starten har vært veldig god. Jeg har fått 1.200 abonnenter på et par døgn, og en pen prosent betalende, sier han.

Enn så lenge er det ikke så mange norske profiler på Substack, men internasjonalt er det flere journalister som har begynt å bruke plattformen der kanskje noen av de litt kjente er Glenn Greenwald og Andrew Sullivan og Bari Weis kjent fra aviser som The Guardian, The New Republic og The Wall Street Journal.

- Kan Substack bli en utfordring for de tradisjonelle mediene?

- Substack er vel allerede blitt en utfordrer til de tradisjonelle mediene internasjonalt. Flere profilerte journalister har forlatt store mediehus for å lage nyhetsbrev, med stor suksess. Det viser at mange er villig til å betale for kvalitetsinnhold fra enkeltskribenter som de allerede har et godt forhold til, og stoler på. Og som kanskje spesialiserer på nisjer som de store mediene ikke dekker, eller dårligere på, sier han.

Fortsetter i Aftenposten

Kjetil Rolness har selv skrevet lenge for Aftenposten der han har en fast lørdagsspalte. Han sier han fortsatt vil skrive for Aftenposten og tror ikke Substack er noen stor trussel for norske medier - ennå. 

-  I Norge står de tradisjonelle mediene relativt sterkt foreløpig, så her vil vel Substack være mer av et supplement, ikke noen direkte konkurrent. Og bare så det er sagt: Det er fortsatt mange gode grunner til å abonnere på Aftenposten. Blant annet skriver jo jeg der, sier Rolness.

Helt fri fra amerikanske dollarmilliardær og teknologi kommer imiderltid Rolness ikke. Substack eies blant annet av venturekapitalfirmaet Andreessen Horowitz som holder til i California og som har vært tungt inne i både tidligere Twitter (i dag X, red.anm,) og Facebook for å nevne noen av investeringene til investorene. 

-  Det å skrive en kronikk her og der i andre medier gir lite tilbake i forhold til trafikken man genererer. Da er Substack et bedre alternativ, med sunnere forretningsmodell. Skribentene får full redaksjonell frihet, mulighet til å bygge sin egen merkevare, lage sin egen «community» og få betalt direkte fra leserne. Og de slipper å bli styrt av algoritmer og bomba med reklame, sier han. 

 

Rolness vil ta seg betalt for «Facebook-innlegg»: - Føles feil å gi bort