Anti Hamar-partnere cashet ut 36 millioner kroner - nå er byrået historie

Anti Hamar ble verdsatt til over 60 millioner. Nå sluses restene av byrået inn i ny eier.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I 2016 utvidet det prisvinnende og anerkjente designbyrået Anti sitt fotavtrykk og hoppet ut i Distrikts-Norge med det nye byrået Anti Hamar som ble bygget opp av Anti-gründer Kjetil Wold sammen med Jens Haugen og Ellen Østmoen. Åtte år etter er byrået historie. Det skjer i forbindelse med at den nye eieren Kildegruppen setter en ny byråmodell. 

- Merkevaren forsvinner, ja. Vi får ett nytt navn som følge av konsolideringen, men vi bygger videre på den sterke faglige kompetansen fra Anti Hamar, som er med videre, forteller administerende direktør i Kildegruppen, Magne Nordgård, til Kampanje. 

Det skjer imidlertid uten de opprinnelige partnerne. I dag er både Kjetil Wold, Kenneth Pedersen og Jens Haugen ute. Men med seg ut døren har de tidligere partnerne fått med seg flere titalls millioner kroner. 

I forbindelse med at Kildegruppen kjøpte seg opp i Anti Hamar og tok en 60 prosents eierandel i 2022 med intensjon om å etter hvert overta fullt eierskap, ble selskapet priset til 61,2 millioner kroner. Her ble hele 36 millioner utbetalt i kontanter ved oppkjøptidspunktet til de tre partnerne der henholdsvis Pedersen og Wold eide 40 prosent hver, mens Haugen satt på 20 prosent.

Det fremkommer av Kildegruppens årsregnskaper. De resterende 40 prosentene skulle overgis ved en earn out-modell. Det vil si at partnerne ville få full uttelling av verdsettelsen om visse kriterier ble møtt. De tidligere partnerne er derimot ikke særlig snakkesalige når Kampanje tar kontakt. 

I en SMS henviser tidligere partner og Anti-gründer, Kjetil Wold, til Kilde. 

- Jeg ønsker de lykke til. Hva jeg skal videre får vi ta på et senere tidspunkt når det er klart, skriver Wold i en SMS til Kampanje. 

Anti-sjefen Kenneth Pedersen har heller ikke mye å tilføye. 

- Dette har vært en del av strategien de siste åra, så dette er ikke uventet, skriver Kenneth Pedersen i en e-post. 

Kampanje har også forsøkt å komme i kontakt med Jens Haugen uten hell.

Fikk ikke full uttelling på avtalen

Også mangeårig byråleder, Ellen Østmoen, som har vært med fra starten av i Hamar, må finne seg noe nytt å gjøre når Kildegruppen sluser Anti Hamar inn i sitt nye byråoppsett. Østmoen bekrefter at hun ikke er med videre og henviser til Kilde for ytterligere spørsmål.

- Jeg ønsker Kilde lykke til videre med satsningen, er hennes kommentar per SMS. 

Siden oppstarten og under Østmoens ledelse har det Hamar-lokaliserte byrået vært noe av en pengemaskin med et akkumulert driftsoverskudd på 32 millioner kroner siden 2018. Partnerne har i perioden tatt ut utbytte på 16,6 millioner kroner, og Wold, Haugen og Pedersen fikk som nevnt en solid utbetaling da Kildegruppen hektet seg på i januar 2022. 

I 2023 stoppet derimot farten opp da byrået gikk med rett over 700.000 kroner i overskudd, et markant fall fra 2022 da man hadde et driftsresultat på 8,7 millioner kroner. 

Kildegruppen har ikke svart på hvordan det gikk for Anti Hamar i 2024, men av det Kampanje forstår skal ikke utviklingen for byrået ha vært positiv. Kilde-sjefen bekrefter også samtidig at de tidligere eierne ikke fikk full uttelling på de resterende 40 prosentene i earn out-avtalen.

- Vi inngikk en avtale basert på en ambisjon over tid med mekanismer i avtalen som skulle reflektere endelig pris basert på resultatutvikling. Med en resultatutvikling under ambisjonen som ble satt, reflekterer også prisen på resterende 40 prosent denne utviklingen, sier Nordgård til Kampanje.

Tjente godt på Hamar:

Anti-gründerne Kenneth Pedersen og Kjetil Wold eide 40 prosent hver av Anti Hamar gjennom selskapet A New Type Of Investment AS. Her er de sammen med tidligere Anti-medarbeider Anna Sandberg.

- Vi vil dømme investeringen utfra årene som kommer

Det var i fjor at Kildegruppen overtok de resterende eierandelen i byrået og tok full kontroll. Kilde-sjefen letter ikke på sløret omkring kriteriene for earn out-modellen og poengterer at aksjekjøpsavtalen som ble inngått er konfidensiell.

- Bestemmelsen om konfidensialitet forhindrer oss fra å si noe om innholdet i avtalen, dette gjelder også mekanismen for prising av aksjene, forteller Magne Nordgård til Kampanje. 

Han mener de gjennom Anti Hamar har fått tilgang til «unik kommunikasjons- og designkompetanse», og fremholder at de har hatt et langsiktig perspektiv på sin investering som har kostet flere titalls millioner kroner.

- Det ville tatt oss mange år å bygge et tilsvarende kompetansemiljø uten oppkjøp av etablerte miljøer, sier Nordgård.

Mange ansatte har sluttet

Likefullt er det lite igjen av byrået som hadde sin siste virkedag som eget byrå i januar i år, og som i fjor høst målte 12 årsverk før Kildegruppen gikk i gang med å sette sin nye byråmodell.

Ifølge Kilde-sjef, Magne Nordgård, er det kun tre ansatte som blir med i den nye satsingen i faste stillinger. Tre til blir med på partner-avtaler og vil bidra inn på utvalgte prosjekter. 

Da Kildegruppen tok frem sparekniven før jul var Anti Hamar allerede i en situasjon der de sto med ni faste ansatte i arbeid, mens tre ansatte var 100 prosent permittert. 

- Når man står i slik omstilling, setter man naturlig i gang tankeprosesser hos ansatte. Det medførte at tre personer valgte å slutte, og to av de tre permitterte meldte seg av prosessen, kommenterer Nordgård.

Av de som har forsvunnet ut av satsingen finner man blant annet Robert Glad, Magnus Vanem, tidligere partner Jens Haugen, Jenny Hauga, Ellen Østmoen, Sindre Risheim og Hanne Risheim. 

Denne uken kunne Anti melde at Magnus Vanem og Jenny Hauga drar «hjem» til Oslo-kontoret

I tillegg forlot Oda Gaski og Margrethe Bach Evensen Anti Hamar i løpet av 2024, men før Kilde begynte å nedbemanne. Kjetil Wold er også ute og blir heller ikke med i en fast stilling, men skal bistå som assosiert partner. 

Anti Hamar-partnere cashet ut 36 millioner kroner - nå er byrået historie