Over 20 årsverk må gå i Aftenposten – slik blir kuttene i Schibsted

Redaksjonene slipper billigere unna enn andre avdelinger, men står overfor en betydelig nedbemanning.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

For noen uker siden la konsernsjef i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes, frem regnestykket om at de skal kutte 350 årsverk i løpet av dette året, noe som tilsvarer 13 prosent av arbeidsstyrken. Det var ukjent hvor kuttene fordeles og hvilke Schibsted-aviser som får den hardeste smellen.

Onsdag formiddag får rundt 2.700 Schibsted-ansatte den tunge beskjeden om hvordan kuttene vil ramme. 

- Jeg tror ikke folk opplever at vi har mange til overs – og at vi egentlig ikke har noen å miste for å gjennomføre arbeidsoppgavene våre, sier klubbleder for VGs NJ-medlemmer, Hanna Haug Røset, til Kampanje tirsdag ettermiddag.
 
I dag får Røset og alle andre ansatte en ny og oppdatert beskjed fra konsernsjefen i Schibsted som skal holde et digitalt allmøte klokke ti, før egne allmøter avvikles i de ulike mediehusene som VG, Aftenposten og Bergens Tidende.
 
Her vil det etter det Kampanje kjenner til gis mer konkret informasjon om kuttplanene og om hvor mange som må gå, over hvor lang tid og på hvilken måte Schibsted ønsker å komme i mål med nedbemanningene.
 
- Vi kan ikke være et selskap som ikke tjener penger. Den sikreste garantien vi har for å levere kvalitetsjournalistikk fremover er at vi har lønnsomme mediehus, fortalte Schibsted-sjef, Siv Juvik Tveitnes, da det ble klart at Schibsteds mediehus måtte belage seg på nye runder med kutt.

Kutter hardere på salg og HR

Under Schibsted-avdelingenes egne allmøter vil de konkrete detaljene deles for de ansatte. Av det Kampanje kan erfare vil man hos Aftenposten eksempelvis kutte over 20 årsverk av arbeidsstaben som består av 214 årsverk.

Klubbleder i Aftenposten, Kristjan Molstad, vil ikke kommentere konkret på Kampanjes tall, men sier følgende om stemningen internt før allmøtet:

- Folk føler at vi har tjent penger, så det er veldig mange som spør om akkurat det knyttet til kuttene. Vi går i pluss er det mange som sier, men kuttene handler i første rekke om at inntektene forsvinner. Vi kutter ikke på bakgrunn av det vi har levert, men hva man tror vi vil levere. Prognoser er uansett alltid usikre, sier Aftenpostens klubbleder til Kampanje. 

I 2023 leverte mediehuset et overskudd på 115,7 millioner kroner. 

Ifølge kilder vil alle de store mediehusene måtte ta kutt i arbeidsstyrken på mellom 12 og 13 prosent. Ikke-redaksjonelle avdelinger vil derimot rammes enda hardere og noen steder vil så å si en tredjedel av ansatte måtte gå.

Det skjer samtidig som Schibsted-sjefen Siv Juvik Tveitnes setter en ny organisasjonsmodell, der blant andre Espen Sundve går inn i konsernledelsen som leder av det nye og selvstendige forretningsområdet Produktutvikling. Andre områder er brukerbetaling, salg, personal og kommunikasjon, økonomi og teknologi.

Kuttene i disse områdene skal ligge på mellom 20 til 30 prosent og er altså vesentlig høyere enn det man må kutte i mediehusene der de redaksjonelt ansatte arbeider. 
 
 
Et av områdene som må kutte hardest er personal og kommunikasjon, mens salgsavdelingen skal slippe langt rimeligere unna. Enkelte områder må ta rene årsverkskutt, mens andre også vil måtte supplere med kutt i andre kostnader for å nå målet og sikre at Schibsted fortsatt driver lønnsomt.
 

Kan søke sluttpakker fra onsdag av

Konsernsjefen i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes, har tidligere uttalt til Kampanje at mediekonsernet tapte penger i 2024 og at man sliter med en negativ kontantstrøm. Sviktende annonseinntekter skal merkes for flere av mediehusene. 
 
- Det var en lettelse av å være ferdig med én nedbemanning – men den følelsen ble som kjent kortvarig. Det er stor spenning knyttet til hvor omfattende kuttene blir og hvor ledelsen ser for seg kuttene, fortalte innstilt klubbleder for VGs NJ-medlemmer, Hanna Haug Røset, til Kampanje tirsdag ettermiddag. 
 
Totalt så jobber det i dag rundt 2.700 mennesker i Schibsted etter splitten og med kutt på rundt 350 årsverk, så tilsvarer det rundt 13 prosent av staben. Det vil onsdag morgen komme informasjon fra ledelsen om hvordan sluttpakkene vil bli utformet. Vinduet for å søke om sluttpakke starter allerede onsdag og vil løpe drøye tre uker frem i tid. 
 
Kommunikasjonssjefen i Schibsted, Bjørn-Martin Bache Nordby, ville tirsdag ikke si noe om hva som blir kommunisert på dagens allmøter.
 
Da kuttene ble kjent var det flere klubbledere som reagerte sterkt. 
 
- I et 2025 der hele verden synes å gå i en mørkere retning, er det ekstra trist at vi svekkes i en tid der vi bør styrkes for å stå opp mot alt som ikke kommer fra redaktørstyrte medier. Dette er ikke bra for demokratiet, fortalte avtroppende klubbleder i VG, Jostein Matre, da kuttene ble kjent.
 

Over 20 årsverk må gå i Aftenposten – slik blir kuttene i Schibsted