Aftenposten avvikler sportsavdeling: - Dramatisk og veldig trist

Det kommer sterke reaksjoner på Aftenpostens nye omorganisering.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag ble over 200 ansatte i Aftenposten informert om en stor omorganisering i Schibsted-avisen. Ledelsen slår sammen flere avdelinger til to større avdelinger kalt «Politikk og samfunn» og «Historier og dokumentar». 

Én av nyhetene som slår ekstra hardt blant de ansatte er at Sporten legges ned som egen avdeling. Sport flyttes i stedet inn i breaking-avdelingen.

- Det som gjør aller mest er sporten. Jeg synes det er dramatisk og veldig trist at Aftenposten nedprioriterer sporten så tydelig at man legger ned en avdeling hvor veldig få ressurser har levert veldig sterkt så lenge. De hadde fortjent bedre, sier klubbleder Kristjan Molstad i Aftenposten til Kampanje.

Les mer: Aftenposten omorganiserer - slår sammen avdelinger

- Stemningen er nervøs

Sportsavdelingen i Aftenposten har rommet seks årsverk. Selv om det fortsatt skal være muligheter for å dekke sportsfeltet i avisen, forteller klubblederen at endringen gjør de ansatte usikre.

- Hvorfor er det så viktig at Sporten har en egen avdeling?

- Det handler litt om tradisjon, men erfaringen fra tidligere forsøk på å slå fagmiljøer sammen til større avdelinger, er at du skal jobbe ganske hardt for at ikke kompetansen skal forvitre. Når det gjelder Sporten, har de ansatte med rette fått masse skryt for de sterke historiene de har levert. Men det får du ikke til om du ikke jevnlig ivaretar kildenettverket ditt, sier Molstad.

- Du kan ikke dra til OL hvert gjerde år og levere stoff av den kvaliteten vi har gjort hvis du ikke bruker de fire årene imellom til å holde kildenettverket varmt, slår han fast.

- Hvordan vil du beskrive stemningen i Aftenposten nå?

- Den er nervøs. Jeg har hengt sammen med gutta på Sporten den siste tida nå og de er fryktelig usikre på hva dette betyr.

Omorganiseringen skaper enda mer usikkerhet fordi den kommer på et tidspunkt der avisen også står overfor en nedbemanning.

- Jeg tror folk trenger mer tid til å fordøye informasjonen og skjønne hva dette egentlig betyr, sier klubblederen.

Les også: Schibsted bekrefter kutt på 350 årsverk i 2025 - vil tilby sluttpakker

- Er nok en stor sorg

Sjefredaktør Trine Eilertsen erkjenner at stemningen på huset nok er «litt varierende» i dag.

- Men jeg tror flere er glade for at vi helt tydelig satser på nye hovedområder vi skal dekke, sier hun til Kampanje.

Fremover skal utenriks, politikk og kultur være høyt prioriterte områder i Aftenposten.

- Selv om flere ser muligheter, er det nok også er en stor sorg for mange, blant annet de som jobber med sport og har levert helt unik sportsjournalistikk gjennom mange år. Men når vi skal satse hardt på noe, innebærer det at vi satser mindre på noe annet. Slik er det bare, sier hun.

For to uker siden kunngjorde Schibsted Media at de skal kutte 350 årsverk i 2025, noe som tilsvarer 13 prosent av arbeidsstyrken. Dagens nyhet om at Aftenposten omorganiserer, har visstnok ikke direkte sammenheng med kostnadskuttene i Schibsted-konsernet.

Men også Aftenposten-ansatte må forberede seg på nedbemanning.

- Vi kommer til å bli færre. Det blir et nytt allmøte innen kort tid der vi vil informere om dette, sier Eilertsen.

Hun forteller også at omorganiseringsplanene som begynte i fjor høst, tok utgangspunkt i dagens stab før de visste at de måtte bli færre.

- Det stemmer, men vi må tåle å bli færre med jevne mellomrom og alltid gjøre nye vurderinger. Med den nye organiseringen mener jeg at vi er godt rustet for fremtiden, selv om det selvfølgelig er helt umulig å garantere at det ikke blir flere kostnadskutt i fremtiden.

 

Aftenposten avvikler sportsavdeling: - Dramatisk og veldig trist