100 må gå i salgsavdelingen til Schibsted: - Det har vært en utfordrende dag

Nå blir det mer samkjøring mellom Norge og Sverige og annonsekundene med små budsjetter vil få mindre service.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdagen ble blytung for mange Schibsted-ansatte som i dag fikk skriften malt opp på veggen. Etter at konsernsjef Siv Juvik Tveitnes hadde holdt en kort innledning forsvant alle selskapets rundt 2.700 ansatte inn i separate avdelingsmøter for å høre hvordan kuttene på totalt 350 årsverk ville fordele seg. Heller ikke de som jobber kommersielt i Schibsted slipper unna spareknive og dermed måtte også konserndirektør for annonser og brukerbetaling, Per Håkon Fasting, avholde allmøte for sine flere hundre medarbeidere.

Tall fra Schibsted-konsernet viser at totalt 225 årsverk tas på områder utenfor mediehusene og nettavisene og dermed forsvinner to tredjedeler av årsverkene innenfor disse områdene. Her er områdene til Fasting to av de største, og beskjeden fra sjefen for Schibsteds inntekter var at 100 årsverk skal bort. Litt flere må gå i annonseavdelingen, og litt færre på brukerbetaling. Etter det Kampanje kjenner til er det snakk om rundt 12 prosent av årsverkene knyttet til annonser som blir overflødige.

- Det har vært en utfordrende dag, sier Fasting til Kampanje.

- Hva var budskapet ditt?

- At vi må stå sammen og passe på hverandre i dag og at vi skal jobbe godt med alle fagforeninger og være transparente, sier han.

- Var folk preget av det de fikk høre?

- Det var en veldig spesiell dag på jobben for mange også er det sånn at det treffer litt ulikt i enkelte avdelinger og da blir også folk preget i litt ulik grad. Men vi kommer til å lande dette og jeg er sikker på at alle finner sin plass enten hos oss eller i andre selskaper.

Flesteparten av disse stillingene tas i Norge og det med rundt 60-65 årsverk.

Les også: Tillitsvalgt bekymret for Schibsted-kutt: - Tror ikke det har sunket inn i redaksjonene

Må kutte:

Onsdag ble en tøff dag i Schibsteds hovedkvarter der mediekonsernet som eier aviser som Aftenposten og VG informerte om hvordan de tunge kuttene ville ramme de enkelte områdene. Mediehusene måtte ta 125 årsverk, mens de øvrige 225 årsverkene falt i andre deler av virksomheten. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi skal lande dette på en god måte

Fasting sier prosessen rundt nedbemanningene nå vil fortsette samtidig som man i dag også introduserte sluttpakketilbudene som er like enten du jobber kommersielt eller redaksjonelt i Schibsted.

Det er ikke småpenger Schibsted-sjefen drar inn av inntekter i løpet av ett år og samlet sett dreier det seg fort om over seks milliarder kroner.

- Har du noen folk å avse?

-  Nei, alle våre folk er flinke, men vi skal klare å lande dette på en god måte. Vi legger jo opp til en prosess her som omfatter en reduksjon, men samtidig skal vi gjøre det på en måte som rammer oss minst mulig. Det er også viktig at de som blir igjen føler at de sitter med interessante jobber.

- Er det mulig å øke inntektene med færre folk?

- Ja, det er planen. Vi planlegger for suksess, men er nødt til å ta ned ambisjonene på noen områder, sier han.

Samkjører i Norge og Sverige

Sjefen for alle inntektene i Schibsted sier investeringer i utvikling avi egen teknologi vil sitte lenger inne samtidig som «servicegraden» vil bli tatt ned for de annonsekundene med laveste budsjettene. Det kan være kunder med budsjetter på mellom 50.000 og 100.000 kroner.

- Alle kunder er lønnsomme, men vi må bli effektive og reduserer servicenivået på de aller minste, sier han.

En sammenslåing av organisasjonene på brukerbetaling i Norge og Sverige ligger også i kortene samtidig som antall ledere skal ned.

- Vi må prøve å gjøre tingene enklere. Da blir det færre ledere. Stikkordet her blir forenkling.

- Et krevende annonsemarked er mye av grunnen for at Schibsted kutter. Hvordan ser det ut fremover?

 - Det er makroøkonomien som slår inn over oss og treffer oss både på annonser og abonnement. Det er urolige tider og vi ser en utflating i vekstkurvene samtidig som vi står midt i den digitale transformasjonen. Annonsemarkedet vet vi korrelere med BNP-utviklingen i Norge så går BNP litt opp så følger annonsemarkedene etter og starten på året har vært OK, sier Fasting.

- Krevende på kort sikt

På dagens allmøte skal konsernsjefen i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes, ha understreket at kontantstrømmen for konsernet er negativ og heller ikke blir positiv i 2025 uten at dagens omfattende kutt blir gjennomført. 

- Hva var den viktigste beskjeden til de ansatte i dag? 
 
- Den viktigste beskjeden til våre ansatte i dag, var at vi nå kunne gi mer konkret informasjon om hvordan omorganiseringen og reduksjonene påvirker hver organisasjon, team og redaksjon – samt mer om tidslinje og tilbud om sluttpakker, sier konsernsjefen i Schibsted til Kampanje.
 
- Tror hun Schibsted vil komme styrket ut av dette eller blir det et svekket - - Schibsted? 
 
- Vi er klare på at dette er krevende på kort sikt. Men disse grepene er nødvendige for at vi skal stå sterkt også i fremtiden. Skal vi kunne levere på vårt kjerneoppdrag og fortsatt være et ledende mediekonsern, må vi være økonomisk bærekraftige og organisert på en effektiv måte, sier hun. 

Les mer: Stiller nye krav til Schibsted-eier: - Tinius kan ikke bare sitte på pengesekken

100 må gå i salgsavdelingen til Schibsted: - Det har vært en utfordrende dag