Gründere vil kapre digitale reklamekjøpere – sikter mot 50 millioner kroner i 2024

Tar opp kampen med byråkjemper og teknologigiganter på det digitale annonsemarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Et lite teknologi- og mediebyrå med base i Bergen har utviklet en plattform som skal gjøre det enklere å kjøpe digitale avisannonser. Selskapet lanserte plattformen for et par år siden og nå sikter de mot en vekst på over 200 prosent målt mot omsetningen i 2023 samt ekspansjon til flere nordiske og internasjonale markeder. Og målet er edelt nok: Å bidra til økt omsetning i norske nettaviser.

- Vi vil være en ambassadør for nettaviser som kanal. Vi vil at nettavisene skal få en rettmessig andel budsjettene og at ikke alt skal gå til sosiale medier og søk og de amerikanske gigantene, sier partner og produktsjef Karl Espen Iversen (43) i Nurofy til Kampanje.

Han kom til Nurofy, som selskapet altså heter, i 2020 og jobbet før det i mange år som salgsdirektør i Amedia. Med seg til Nurofy tok han med seg ideen om å lage en plattform som annonsørene enkelt kunne ta i bruk for å kjøpe digitale annonser og følge med på hvordan kampanjene presterer.  

- Amedia var utrolig gøy og vi bygget opp en ny avdeling med tanke på å øke digitale inntekter og maksimere trafikken, men samtidig så opplevde jeg det ikke alltid var så enkelt å komme i kontakt med oss. Alle posisjonerer seg for at de skal være et verktøy for mediebyråer og mediehusene, men i Nurofy ønsker vi å hjelpe annonsørene direkte, sier Iversen.

Les også: Norske annonsører er bekymret for Facebook og Googles dominans – men øker investeringene i sosiale medier

Kom fra Amedia:

Karl Espen Iversen så muligheten til å lage en digital markedsplass for annonser i Nurofy. Han kom til oppstartselskapet fra Amedia. Foto: Nurofy.

Utfordrer big tech-plattformene

Det digitale annonsemarkedet i Norge har vært i kraftig vekst i mange år og ifølge noen av de nyeste prognosene anslår analyseinstituttet IRM at markedet i Norge er på 18,5 milliarder kroner. Store deler av disse pengene stikker imidlertid de gobale tech-gigantene av med. Om lag 11 milliarder kroner, eller rundt 60 prosent av det digitale markedet, forsvinner til de sosiale medier-kanaler som Facebook og Snapchat eller i søkeordsannonsering til Google.  Iversen mener målet må være at andelen som går til norske nettaviser går opp.

- Vi bør utjevne dette i større grad og ta tilbake den tapte omsetning Men da må vi også skape resultater slik at nettavisene kommer mer på banen, sier Iversen.

Så langt har Nurofy jobbet i en forretningsmodell som består av en abonnementsløsning på 990 kroner i måneden når kunden bruker løsningen samt et teknologipåslag på rundt 15 prosent. 

- Vi ser litt på forretningsmodellen vår, og jobber med noe nytt her for 2024, sier Iversen uten å ville røpe for mye om dette.

- Teknologikostnaden for å bruke Nurofy, er den rimeligere eller dyrere enn andre løsninger på markedet?

- 15 prosent inneholder gratis rådgivning og materiellproduksjon så det vil vi si er en riktig prising. Ellers er modellen flytende basert på volum. og vi kommer altså med en ny modell som gjør at prosentvis kostand ikke er relevant lenger, sier han. 

Pengestrømmene og forretningsmodellene i det programmatiske annonsemarkedet har lenge vært diskutert i den norske reklamebransjen og det har alltid vært en godt skjult hemmelighet for omverden hvor stor andel av medieomsetningen som går bort i teknologikostnader og bruk av plattformene. Helt siden midten av 2010-tallet har dette vært en stor utfordring, og det er blitt hevdet en rekke ganger at det forsvinner store summer fra hver investert hundrelapp i digital annonsering og i enkelte tilfeller så mye som opp mot 50 kroner per investert hundrelapp.

Les også: Slik spiser programmatic opp reklamebudsjettet ditt

Jeg synes markedsføring og digital annonsering var interessant også liker jeg teknologi. Joachim Tvedt, gründer av Nurofy

- Alle som ønsker skal kunne bruke det

Nurofy som selskap ble grunnlagt for å lage teknologi for annonsering av boliger på bruktmarkedet av den unge gründeren Joachim Tvedt (29) for rundt ti år siden.

- Det var rett etter videregående og litt tilfeldig at det skjer, sier han

Etter hvert fikk Tvedt med seg flere boligmeglerkjeder og bygde selskapet videre opp med ulike produkter til digital markedsføring.

- Jeg synes markedsføring og digital annonsering var interessant også liker jeg teknologi. Så da satte jeg meg litt inn i denne typen ting og så litt på hvordan Facebook og Google gjorde det og hvordan ulike annonsesystemer var satt sammen, sier Tvedt, som fortsatt er daglig leder i Nurofy til Kampanje.

Han mener plattformen han i dag har utviklet sammen med blant andre Iversen «er superenkel å bruke».

- Alle som ønsker skal kunne bruke det enten du er markedsfører på 65 år eller en 25-åring med mye tech-erfaring, sier han.

Alle utviklingskostnader til plattformen har Nurofy og eierne dekket selv uten å hente eksterne investorer.

Nurofy-gründer:

Joachim Tvedt er den opprinnelige gründeren i Nurofy. Lidenskapen for digital markedsføring kom tidlig.

Øker omsetningen

Omsetningen til selskapet har de siste årene ligget på rundt åtte millioner kroner, men i 2023 økte omsetningen til snaue 15 millioner kroner som en følge av flere kunder og økt omsetning i plattformen. Nå skrur gründerne til budsjettmålet for 2024 kraftig som en følge av en varslet utrulling i Norden og Tyskland.

- Vi ser også for oss en mangedobling i 2024 og har store forventninger til at vi skal klare 47 millioner i medieomsetning, sier Iversen.

- 50 millioner kroner i medieomsetning, dere er som et lite mediebyrå?

- Ja det kan du si. Vi er ikke så store, men det blir veldig spennende når vi ruller dette ut. Vi har også testet produktet i det amerikanske markedet og ser at det er interesse for det, sier han.

Totalt så jobber det i dag seks stykker i Nurofy pluss et utviklermiljø på et tilsvarende antall personer, altså totalt tolv stykker. Selskapet tapte drøye to millioner kroner før skatt i 2022, men partnerne sier oppstartsselskapet vil gå i pluss i år.

- 2022 var et år vi brukte til å utvikle plattformen, men det var i 2023 at omsetningen vokste og vi er i en bedre økonomisk situasjon, sier Iversen.

Dashboard:

Her ser du et bilde av hvordan dashboardet til Nurofy ser ut i bruk. Foto: Nurofy.

Gründere vil kapre digitale reklamekjøpere – sikter mot 50 millioner kroner i 2024