Sosiale medier-stjerne med stort Palestina-engasjement: - Vil fortsette å snakke om Gaza

Frida Marie Grande, også kjent under influenser-navnet «Frida tegner», er kåret til årets influenser under kveldens Vixen Awards.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Fredag kveld gikk influensernes store prisutdeling Vixen Awards av stabelen på hotellet The Hub i Oslo sentrum. Det ble i år delt ut priser i 17 ulike kategorier hvor av den gjeveste, «Årets influenser», ble delt ut til slutt. Og årets influenser gikk i år til Frida Marie Grande, som også er kjent under artistnavnet «Frida tegner».

- Det var veldig stas. Det at folk ser det jeg selv kanskje føler er litt lite, det er en motivasjon til å fortsette og ikke gi meg, sier Grande til Kampanje.

Tidligere på kvelden hadde Oskar Westerlin vunnet prisen «Årets underholdningsinfluenser», og influenser og TikTok-er Trygve Bennetsen ble kåret til årets stjerneskudd under Vixen Awards.

Les også: Oskar Westerlin er årets underholdnings-influenser - se alle vinnerne her

Juryen begrunner valget av Frida Marie Grande med at «influenseren bruker plattformen sin til positiv påvirkning og at hun forstår ansvaret som følger med hennes innflytelse.»

- Vedkommende engasjerer seg bredt, blant annet innen helse og menneskerettigheter, og har også brukt egne, vanskelig erfaringer for å belyse viktig tematikk. Med sitt presise, tidsaktuelle og tidvis veldig sårbare visuelle uttrykk, skaper årets influenser både engasjement og endring, står det videre i begrunnelsen.

Dette var for øvrig Grandes andre pris for kvelden. Tidligere mottok hun prisen «Sterke meninger».

Grande er kanskje mest kjent for å stå bak Instagram-kontoen «frida.tegner». Etter terroren i Oslo natt til 25. juni 2022 tok hun initiativ til en støttekampanje for Oslo Pride, der tegningen av to hender med regnbuefarger på neglene gikk viralt og ble et symbol på at alle skal få elske alle.

Grande har også jobbet i byrået Sannum & Bergestuen, menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International Norge og Kampanje. Under Vixen Awards i 2022 vant hun prisen «Årets Gullpenn».

Les også: Han er «Årets stjerneskudd»: - Det er slitsomt, men gøy

Jeg tror mange flere bedrifter vil begynne å bruke influensere enda mer fremover. Astrid Valen-Utvik, jurylder i Vixen

Liker ikke ordet «influenser»

Frida Marie Grande sier hun ikke føler seg som en influenser.

- Jeg prøver å påvirke, så absolutt. Det handler kanskje mer om ordet som jeg ikke er så komfortabel med, ler Grande.

- Juryen trekker frem ditt samfunnsengasjement. Er det noe du ville sett mer av fra Influenser-Norge?

- Ja, veldig gjerne, men jeg synes det er mange som bruker stemmen sin på en god måte. Selv om det er mange som ikke har en profil som meg hvor de prater mye om det, så er det mange som baker det inn i det de ellers prater om, sier Grande og fortsetter:

- Jeg føler bransjen modnes på den fronten.

Grande forteller at innholdet hennes fremover først og fremst vil handle om kvinnehelse med utgangspunkt i egen kropp, hvor på hun skal lage bok og podkast.

- Med bok og podkast blir det tid til innhold på sosiale medier da?

- Ja, jeg kommer nok til å lage mye om det i sosiale medier også. Gaza vil jeg også fortsette å snakke om. Jeg vil bruke mine plattformer til å fortsette å minne om det som pågår, sier Grande.

Årets influenser:

Frida Marie Grande sikret seg den aller gjeveste influenserprisen på The Hub i Oslo fredag kveld, men er ikke så komfortabel med influenser-begrepet. - Jeg prøver å påvirke, så absolutt. Det handler kanskje mer om ordet som jeg ikke er så komfortabel med, ler Grande.Foto: Eivor Eriksen.

Tror på fortsatt vekst

Å stikke av med prisen årets influenser på Vixen virker å bli en stadig større bragd. År etter år vokser influenserverden. Nesten hvert eneste år som går slår Vixen rekord i antall nominasjoner som juryen mottar. I år var rekordtallet 33.700 nominasjoner, mot fjorårets rekord på 32.000.

Jurylder i Vixen, Astrid Valen-Utvik, tror veksten bare vil fortsette, i det minste en god stund til.

- Det er nye kanaler og formater, så jeg ser ingen umiddelbar ende på det, sier hun til Kampanje.

Hun tror også næringslivet vil kaste seg på trenden.

- Jeg tror mange flere bedrifter vil begynne å bruke influensere enda mer fremover. Annonsesystemet til Meta for eksempel har forandret seg litt, så da tror jeg de vil få en enda sterkere posisjon.

- Har man noe begrep over mye penger som spyttes inn i influensere?

- Jeg har ikke det tallet, men det er noen som har tall på hvor stort markedet er. Men det er en helt vanvittig business, og jeg tror det vil fortsette å vokse. Det blir veldig spennende å følge den utviklingen.

Tidligere anslag på markedet fra IRM viste at rundt 300-400 millioner kroner brukes på samarbeid mellom influencere og merkevarer. Prognosen er fra 2021 og er siden ikke blitt oppdatert.

Tror på vekst:

Ifølge Kantar oppgir over en tredjedel av de unge å ha kjøpt et produkt eller en tjeneste anbefalt av en influenser. Astrid Valen-Utvik, juryleder i Vixen, tror influensere vil bli brukt mer og mer i markedsføring. Foto: Lene Elisabeth Eide/Eide foto.

Rom for flere influensere

Hun tror også antall influensere som tjener penger på markedsføring kan øke.  

- Tror du det vil bli rom for enda flere influensere?

- Absolutt. Det tror jeg vil være en del av utviklingen. Du har de kjempestore influenserne, og jeg tror det vil være vanskelig for de som kommer å bli like store med mindre de har vært med veldig lenge. Men jeg tror man kan bruke flere «mikroinfluensere» som likevel når ut med sitt budskap til sin målgruppe, sier hun. 

 Norske merkevarer og annonsører fortsetter å knytte til seg profiler, ambassadører og influencere med tanke på å få oppmerksomhet om sine produkter og tjenester. Kategorien har så langt vært dominert av profiler innenfor skjønnhet og hudpleie, men stadig flere influencere forsøker seg nå i nye områder som mat, trening og økonomi.  

- Hvor er de største pengesekkene? Motebransjen?

- Det har tradisjonelt vært beauty og mote, men nå kommer mange ulike bransjer på banen, sier jurylederen. 

- Vet man om hvor mange profiler som tjener penger på dette?

- Det er vanskelig å si noe tall på det, men det begynner å bli veldig mange. Det er ikke så mange som lever av det 100 prosent, men mange tjener en del penger på det. Og noen tjener veldig mye.

Kampanje gjør oppmerksom på at redaksjonssjef Dag Robert Jerijervi har sittet i årets Vixen-jury.

Sosiale medier-stjerne med stort Palestina-engasjement: - Vil fortsette å snakke om Gaza