Accenture-rapport slår fast at ungdom vil ha «digital detox»: - Kjøper dumme telefoner

En ny trendrapport fra Accenture Song tyder på at det rett og slett blir for mye teknologi, selv for ungdommene.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Under Kampanje arrangement «Kundeopplevelsesdagen», som fant sted på Grand Hotel i Oslo i forrige uke presenterte byrådelen av konsulentkjempen Accenture sin store «Life Trends»-rapport.

Rapporten trekker frem hovedtrendene i temaer som spenner over alt fra innovasjon, teknologi og større samfunnsendringer. David Krogh og Signe Elise Livgard, henholdsvis designsjef og digital produktdesigner i byråsatsingen Accenture Song, gikk gjennom fem forskjellige trender.

- Det er viktig å huske på at dette er et avtrykksbilde her og nå. Det er ikke et forsøk på å spå verden om fem år eller ti år. Vi tenker at gyldigheten på det her er et år frem i tid, sa Krogh fra scenen.

En av trendene som ble presentert gikk under navnet «Error 429: Human request limit reached». Den trenden, som Krogh omtaler som særlig nordisk, handlet blant annet om at unge velger å logge fullstendig av apper og telefoner, i hvert fall for en liten stund.

- Unge føler kanskje at det blir for mye teknologi. Man blir overveldet over at man hele tiden må være pålogget. Folk får notifikasjoner fra Snapchat, Instagram, TikTok og BeReal, og da ser man de kjøper det vi kaller «dumme» telefoner, fordi de ønsker å være avlogget. Rett og slett en digital detox, sier Livgard.

Her kan du også høre podkasten Knepp som Kampanje produserer i samarbeid med IXDA Norge. Gjester i denne episoden er nettopp Accenture Song og Mari Heibø-Bagheri og Tuva Lunde Smestad. Programledere for episoden er Fredrik Matheson og Ann-Kristin Hansen.  

Ungdommen tar et aktivt valg. De tenker at «jeg vil ikke være på Facebook, derfor logger jeg av». Signe Elise Livgard, digital produktdesigner i Accenture Song

- Kvalitet foran kvantitet

Krogh og Livgard understreker imidlertid at det er forskjell på den pausen som ungdommen tar fra teknologien, og det digitale utenforskapet som den eldre generasjonen kan kjenne på.

- Ungdommen tar et aktivt valg. De tenker at «jeg vil ikke være på Facebook, derfor logger jeg av». Noen eldre har ikke noe valg enn å være avlogget. Det er folk som ikke klarer å bruke nettbanken eller kjøpe billett på trikken fordi de synes det er utfordrende med smarttelefoner, sier Livgard.

- Hvilke grep må bedrifter ta for å nå ut til detox-ungdommen?

- Man må prøve å tenke nytt – at hvis det er sånn at de unge logger av fordi det blir mye, så må man kanskje begrense det man prøver å få ut og heller komme med mer verdi. Da ser jeg for meg at i hvert fall litt mer kvalitet foran kvantitet kan være noe, sier Livgard.

Krogh understreker at ungdom setter pris på fysiske møter.

- Jeg tror de er lei alle mulige hybridløsninger, og at man alltid skal være tilgjengelig digitalt. Det å faktisk møtes fysisk, gå i dybden og prate sammen om ordentlige ting, det skal man ta på alvor, sier Krogh.

Talte:

Signe Elise Livgard og David Krogh fra Accenture Song presenterte fem global trender, me en av dem var særlig synling i Norden. Foto: Eivor Eriksen.

Først ute til å gjennomskue

Accenture Song-duoen utfordrer bedriftene til å tørre å tenke kreativt.

- Ungdom er veldig flinke til å gjennomskue det som er «falskt». Det som bare går ut som push til mange, og som er en rent reklame salg. Ungdommen er først ute til å gjennomskue dette her, sier Krogh.

- Jeg tror man må tørre å tenke litt kreativt, at man ikke bare går i det som funker i dag fordi man har prøvd det, ser på historikken og tenker «okey, det fungerte ved forrige kampanje, vi gjør det igjen». Hvis man skal gjøre noe litt kult, så tror jeg at man må satse på det kreative og bake det inn som en del av produkt- og tjenesteutvikling., fortsetter Livgard.

De tror imidlertid ikke at det er noen fare ved at ungdommen vil «detoxe» seg helt ut i det digitale utenforskapet, slik man ser med et utvalg eldre.

- Det er for stressende perioder., eller at man har mange ting å tenke på. De sletter ikke kontoen sin på Instagram for eksepel, men heller appen slik at man ikke har den tilgjengelig. Dette gjør de da for en liten periode. Mange ser kanskje på det som et ekkokammer hvis man er i en dårlig periode, sier Livgard og fortsetter:

- Man tar aktive valg for å logge seg av, og så er man plutselig tilbake igjen når man føler for det. Det blir ikke sånn at unge slutter med teknologien, det gjør det ikke.

Accenture-rapport slår fast at ungdom vil ha «digital detox»: - Kjøper dumme telefoner