Radiomarkedet preges ikke av like store endringer som TV-markedet, men også her finner vi vinnere og tapere når vi oppsummerer fjoråret. NRK må erkjenne at de havner i sistnevnte kategori, selv om de er desidert størst med en andel på 65,2 prosent av radiomarkedet. Det utgjør en nedgang på 0,9 prosentpoeng fra året før. Samtidig øker P4-gruppens andel nesten like mye, fra 22,7 til 23,5 prosent.
NRK-lytterne brukte i snitt 139 minutter på statskanalens radiotilbud daglig i fjor. Det er seks minutter mindre enn året før.
- I det store og hele er det små endringer for NRK totalt, men det varierer litt fra kanal til kanal. At lyttetiden blant lytterne går litt ned er jo også en del av at i 2022 var folk mer på farten og reiste mer enn man gjorde i 2021, sier radiosjef Cathinka Rondan i NRK til Kampanje.
Hun mener man må forvente små endringer når man sammenligner tallene fra et «normalår» med et «korona-år».
- Det er vanskelig å være misfornøyd med at man har 65 prosent markedsandel i et år der folk endelig kan få lov til å bevege fritt rundt og møte hvem man vil og være sosial. 2023 starter også med gode tall. Den lineære radiolyttingen er mest av alt veldig jevn slik jeg ser det, sier hun.
Det er ikke bare NRK-lytterne som lytter mindre til radio. Totalt falt den daglige lyttetiden i hele befolkningen med seks minutter – fra 88 til 82 minutter – i 2022.
- Er det grunn til å tro at dette er starten på en trend?
- Nedgang i lyttetid kan være et tegn på en kommende nedgang i antall lyttere. Så det følger vi selvsagt med på. Men mest av alt er det mest påfallende med den lineære radiolyttingen at den er veldig jevn, sier Cathinka Rondan.
Det er P4-sjef Kenneth Andresen enig i. Han mener radiomediet er bemerkelsesverdig stabilt i en tid der alle tradisjonelle medier er utsatt for tyngdekraften. Samtidig gleder han seg over at P4-gruppen er den eneste som kan vise til andelsvekst. - Radio har alltid vært lagseier og langløp. Det er ikke et enkeltprogram eller enkeltprestasjoner som driver radiotall, selv om de hver for seg er viktig. Radio fungerer ikke på den måten. Kanalene må være velkomponerte. Vi har et veldig sterkt lag på alle kanalene hele døgnet, og det er noe av det som gjør at vi står så sterkt, sier han til Kampanje.
Hvis P4-sjefen likevel skal trekke frem noe, blir det «Frokostshowet» på P5, som ble lansert i januar 2022, og grepet med en felles morgensending på tvers av nisjekanalene P6, P7, P8, P9 og P10, har vært viktig. «Frokostshowet» ble i fjor kåret til årets morgenflate på Prix Radio.
Gjør man et dypdykk i tallene, kan man også se at radiokanalen P9 Retro har mer enn doblet sin lille andel fra 0,9 til 1,8 prosent. Også lyttertiden har økt med 88 prosent til 98 minutter daglig. - Det er moro, for er det et sted det er knalltøff konkurranse, så er det om de voksne lytterne. Jeg tror en forklaring her kan være en direktesendt morgensending som ikke var der tidligere. Dette er en målgruppe som setter pris på direktesendt tilstedeværelse. Og så er det sånn at jo mindre kanalen er, jo større utslag kan den få år for år, sier Andresen.