MGP-sjef går hardt ut mot NRK-anmelder: - Ydmyker artistene

NRK-redaktør bekrefter at anmeldelsene har ført til diskusjoner internt. - Akkurat den saken med Atle Pettersen synes jeg var uheldig, sier hun.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Lørdag er det klart for den store finalen i Melodi Grand Prix på NRK. Der skal blant andre Atle Pettersen kjempe om seieren, etter at han gikk videre med låten «Masterpiece» i den tredje og siste delfinalen. 

Det skjedde til tross for totalslakt av NRKs egen anmelder Espen Borge. «Tidenes klammeste låt. Dette her klarer jeg ikke, ass. Jeg vil slutte som musikkanmelder for alltid», skrev han da studioversjonen av låten ble sluppet 23. januar. Det ble med andre ord ikke mer enn terningkast én til den rutinerte artisten og programlederen.

Pettersens sceneopptreden forrige lørdag sukret heller ikke pillen for Borge. «Tilstedeværelsen på scenen er jo nøyaktig like klein som i studio, så ingen overraskelser her, altså», konkluderte Borge i sin anmeldelse.

Anmeldelsene får prosjektleder og musikkansvarlig i Melodi Grand Prix, Stig Karlsen, til å fyre seg opp.

«Espen Borge skriver at han vil slutte som anmelder etter å ha hørt Atle Pettersens MGP-bidrag. Det tenker jeg er en god idé», har Karlsen skrevet i et innlegg i egen Instagram-story. Han mener Borge både viser mangel på musikkompetanse og evne til å gjenkjenne kvalitet uten å bli påvirket av egen smak. «Terningkast 1 til Borge», avsluttet Karlsen innlegget med.

Les også: Melodi Grand Prix får kritikk: - Sminker bruden for mye

Varsler oppvask:

Prosjektleder og musikkansvarlig Stig Karlsen vil ha en diskusjon om anmeldelser av deltagerne i Melodi Grand Prix i NRKs egne spalter. Foto: Heiko Junge/NTB

- Vanskelig og sårbart

Overfor Kampanje forteller Stig Karlsen at han vet det blir støy når man kritiserer anmeldere i eget hus.

- Det fine er at det er rikelig med takhøyde i NRK, og en god kultur for diskusjon og evaluering. Og her har vi litt å prate om. Jeg mener det er verdt å diskutere hvorvidt det er greit at NRK inviterer artister til musikkfest, samtidig som vi ydmyker de i samme kanal. Kanskje vi skal overlate anmelderiet til andre? skriver han i en e-post til Kampanje.

Prosjektlederen sa noe lignende i en direktesending på Facebook-siden til ESC Norge tidligere denne uken.

- Jeg vet at når jeg legger ut melding og gir Espen Borge terningkast én og kritiserer han for måten han anmelder på, så blir det bråk. Jeg vet at jeg blir kalt inn på teppet, men jeg driter i det. Jeg er opptatt av at vi gjør det ordentlig og skikkelig, sa Karlsen i sendingen.

Fungerende underholdningsredaktør Christina Rezk Resar i NRK bekrefter at dette har vært en debatt internt på huset, både denne gangen og ved tidligere anledninger, men hun avviser at Karlsen har blitt kalt inn på teppet.
- Anmelderi har vært diskutert internt mange ganger fordi det er vanskelig og sårbart, sier hun til Kampanje.

At ulike redaksjoner og divisjoner i NRK er uenige, er ikke så uvanlig, påpeker hun.- Er du enig med Stig Karlsen når han synes det er uheldig at NRKs egne artister slaktes på forsiden av NRK.no?- Akkurat den saken med Atle Pettersen synes jeg var uheldig, fordi den ble liggende så lenge på forsiden uken før artisten skal i ilden der publikum stemmer, sier Rezk Resar.

Les også: MGP-sjefen tror på Eurovison-revansje: - Har fire låter som kan vinne

- Står fritt til å mene det de mener

Kulturredaktør Ingerid Nordstrand i NRK er enig i at takhøyden for diskusjoner er stor i NRK, men hun vil nødig fortsette diskusjonen eksternt.

- Vi har et godt samarbeid med underholdningsavdelingen rundt anmeldelsene av MGP-låtene, og så vidt jeg vet er vi alle enige om at våre anmeldere står fritt til å mene det de mener om alt de anmelder, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

- Gjennom anmeldelsene løfter vi flere ulike stemmer, meninger og perspektiver på Norges største musikkonkurranse. Det har ført til et rekordstort engasjement blant NRK.no sine lesere rundt Melodi Grand Prix 2023, avslutter hun.

Anmelder Espen Borge synes på sin side at det ikke er så rart at MGP-sjefen «prøver å skape litt liv og røre» få dager før finalen.- Jeg synes også det vitner om tilsvarende manglende musikkompetanse å mene låta til Atle er god nok til å representere Norge i Eurovision, noe jeg får anta Stig mener er eneste akseptable utfall, skriver Borge i en tekstmelding til Kampanje.Han kan forsikre MGP-sjefen med at svært få av låtene i konkurransen treffer hans personlige smak, men at han likevel har gitt flere seksere.- Kritikk må man tåle som musikkanmelder, det er nesten utelukkende positivt at anmeldelser fortsetter å engasjere publikum, sier Borge og legger til at tilbakemeldingene på anmeldelsen av «Masterpiece» har vært 50-50.

Artisten selv har bitt seg merke i kritikken. Da han gikk videre fra forrige ukes delfinale kom han med et lite stikk til anmelderen.

- Jeg er så sjukt fornøyd og stolt! Og det aller, aller beste er at NRKs anmelder Espen Borge må høre sangen en gang til, sa Atle Pettersen fra scenen.

MGP-sjef går hardt ut mot NRK-anmelder: - Ydmyker artistene