Influencer-rådgiver mener Sophie Elise-saken er «veldig uheldig» for bransjen: - Nå må mange jobbe enda hardere

Astrid Valen-Utvik vil samle bransjen til debatt etter siste ukes store mediesak.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Bror Remen
Bror Remen Journalist

Denne ukens mediebilde har vært preget av én stor nyhet, og det er Sophie Elises Instagram-bilde. Det var på søndag at influencer Sophie Elise Isachsen publiserte et bilde av seg selv med ei venninne på Instagram. På bildet, som ble slettet etter kort tid, poserer de to foran et speil mens venninnen holder det som ligner en gjennomsiktig pose med hvitt innhold i. Saken ble først omtalt av VG og Sophie Elise har ikke uttalt seg om bildet i ettertid. Det er derfor foreløpig ikke kjent hva innholdet i posen er. Som bildetekst skrev Sophie Elise:

«Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen».

Bildet har ført til mange store medieoppslag og stadig flere engasjerer seg i saken. Sist i rekken som Kampanje har pratet med er eier av sosiale medier-selskapet Valen-Utvik og juryleder i Vixen Awards, Astrid Valen-Utvik. Hun mener siste ukes oppslag ikke bare er uheldig for Sophie Elise selv, men for bransjen hun representerer.

- Dette betyr en hel del for bransjen som helhet, dessverre, og jeg synes det er veldig uheldig, sier Valen-Utvik.

Valen-Utvik har selv de siste årene pratet en hel del om at bransjen burde bli tatt mer seriøst, blant annet gjennom hennes podkast og gjennom sosiale medier. Nå tror hun bransjen kan ha fått seg en skudd for baugen.

Juryleder:

Astrid Valen-Utvik ønsker alle i bransjen velkommen til debatt i.

Ønsker debatt og tydelig regelverk

- Det er nå mange influensere som nok må jobbe enda hardere for å bli tatt seriøst, sier Valen-Utvik og fortsetter:

- Det er ingen hemmelighet at dette er en bransje som har blitt latterliggjort lenge, og selv om Sophie Elise absolutt har vært en stor bidragsyter til å kommersialisere denne bransjen og få virksomheter til å se hvilken markedsføringseffekt et samarbeid med influenseren kan ha, så er det heller ingen tvil om at Sophie Elise også har vært en stor årsak til at bransjen forbindes med mye negativt og dermed latterliggjøres.

Nå etterlyser hun en konstruktiv debatt om ansvar, kommersielle samarbeid og etikk og moral i påvirkerrollen. 

- Dette er en bransje hvor noen av de største influencerne har ekstremt stor påvirkning og dermed makt, og det burde man være bevisst, tenker jeg, slik at man også tar ansvar og lytter til kritikk som kommer, sier Valen-Utvik som vil invitere både bransjen, management og kunder til debatt.

Også influencer Kristin Gjelsvik har engasjert seg i debatten. Hun uttalte til TV 2 tidligere i uken at et større regelverk for influencere er noe hun har etterlyst i flere år.

- Det har vi etterlyst i flere år. Slik det er nå kan vi i praksis «at the end of the day» gjøre akkurat som vi vil. Det er veldig få ting vi gjør som får konsekvenser, sa Gjelsvik til kanalen.

- Det handler om det etiske og moralske ansvaret vi har som influensere. Vi når ut til veldig, veldig mange tusen mennesker. Vi er bedrifter, det er dette vi tjener penger på, å påvirke vårt publikum og da må vi være vårt ansvar bevisst.

For bransjen så er det nok en gang en ripe i lakken som fører til økt skepsis til bruk av influensere. Nikolai Mathisen, daglig leder i Team Tomorrow

- Fører til økt skepsis

Daglig leder og manager i profilbyrået Team Tomorrow, Nikolai Mathisen, mener dette først og fremst er en trist personsak, men at det òg har konsekvenser for bransjen.

- For bransjen så er det nok en gang en ripe i lakken som fører til økt skepsis til bruk av influensere. Her tror jeg det er viktig å minne på at det er veldig mange influensere som er gode forbilder; som både vet at de har en stor påvirkningskraft på andres holdninger, og at det betyr noe hva de formidler - både organisk og kommersiellt, sier Mathisen.

- Men det burde også gjelde for bransjen. Det er også stor makt i hvordan markedsbudsjettene brukes og hvem som gis redaksjonell plass. Det handler om et felles samfunnsansvar for å velge profiler med verdier og holdninger man ønsker å gi mer plass i det offentlige rommet, legger han til.

Daglig leder i Inzpire.me, Mats Lyngstad, forteller at det er for de uheldig fleste bransjene å få negativ omtale, men er usikker på hvor mye en enkelthendelse vil bety.

- Kontroverser genererer klikk, og i en bransje som er bygget på å dele historier fra livene man lever, så blir det gjerne ekstra mye å ta av sammenlignet med andre bransjer. Jeg opplever at bransjen stort sett består av gode forbilder som er lite kontroversielle. Dette er det ikke like spennende for mediene å skrive om. Kontroversene det over mange år har blitt skrevet om i media opplever jeg derfor ikke representerer bransjen som helhet, sier han og legger til:

- Spør du konsumenter om de stoler på influencere, så svarer de gjerne nei. Ordet influencer har mange negative assosiasjoner grunnet handlinger fra enkeltindivider, og hvor lett mediene hopper på. Byttet ut ordet «influencer» med navnet på en spesifikk person de følger, så svarer de ja. Og det opplever jeg at dyktige markedsførere skjønner. 

Ripe i lakken:

Nikloai Mathisen i Team Tomorrow, er sammen med bærekraftsinfluencer Hanne-Lene Dahlgren, mener Sophie Elise-bildet er en ripe i lakken for hele bransjen.

Ikke unaturlig at flere vil velge henne vekk

Om selve hendelsen og konsekvensene av saken forteller Valen-Utvik at hun har problemer med å spå om det er bra eller dårlig for businessen Sophie Elise, men at det ikke er utenkelig at flere annonsører får kalde føtter.

- Hun får voldsomt med eksponering nå, noe som gjør hennes posisjon som påvirker enda større på mange måter. Hun har jo også vært i relativt kraftige stormer tidligere også, som muligens har fått noen konsekvenser på kort sikt, men som jeg vil si ikke har gjort så mye med hennes posisjon i influencer-markedet, med hensyn til det å være en attraktiv samarbeidspartner for store norske merkevarer, sier hun og fortsetter:

- Men personlig tenker jeg også at det nok vil være en del potensielle merkevarer som velger henne vekk som samarbeidspartner på grunn av ting som dette, og at det blir flere og flere for hver slik storm hun står i, synes jeg ikke er unaturlig.

Hun mener Rema 1000s grep om å utsette lanseringen av Sophie Elise-godteriet virker fornuftig, og at Sophie Elises selvpålagte munnkurv vil gagne henne til stormen har roet seg.

- Det ser også ut til å være strategien til Sophie Elise selv, og jeg tror at det å sitte stille og vente til dette mer eller mindre har blåst over, nok er det som gagner både Sophie Elise og hennes samarbeidspartnere mest. At noen merkevarer kan velge å droppe samarbeid med henne, ser jeg som ganske lite sannsynlig, da jeg vil anta det meste slikt er kontraktfestet og det å bryte en kontrakt, nok krever mer enn påstander og rykter, sier Valen-Utvik.

Influencer-rådgiver mener Sophie Elise-saken er «veldig uheldig» for bransjen: - Nå må mange jobbe enda hardere