Gullruten-vinnerens nye true crime-serie hopper bukk over TV-kanalene: - Gir oss kunstnerisk frihet

Regissør håper hans nye TV-serie kan bidra til å oppklare 23 år gammel drapssak. Men denne gangen legger han serien ut på egen nettside.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Rettelse, 05.12.203: Kampanje har ved ny gjennomlesning av denne saken valgt å anonymisere navnet på en 52-årig mann som omtales i denne saken. Det foreligger ingen tungtveiende grunner som berettiger identifikasjon av mannen i akkurat denne saken som handler om en TV-serie som tar for seg det uoppklarte drapet på Tina Jørgensen. Kampanje har derfor valgt å fjerne mannens navn i denne oppdaterte versjonen av saken. 

Tina Jørgensen ble funnet drept i en kum ved Bore kirke høsten 2000. Etterforskningen har ført til syv mistenkte, seks siktede, én tilståelse, men ingen tiltalte. I seks år har Amanda- og Gullruten-vinneren Bjørn Eivind Aarskog jobbet med å sette sammen bitene i Tina-saken. 

- True crime-sjangeren har utviklet seg til å bli mer enn underholdning og jeg har et håp om at «Hvem drepte Tina?» kan medvirke til at det kommer nye opplysninger som kan bidra til oppklaring i saken. Det er den samme motivasjonen jeg hadde i Birgitte-saken, sier Aarskog til Kampanje. 

Regissørens forrige dokumentarserie, «Hvem drepte Birgitte?», som han regisserte og produserte i samarbeid med blant annet journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr og klipper Helge Billing, ble sendt på TV 2 og ledet til at politiet fikk inn mange nye tips. Serien var den første norske true crime-serien som ble vist på norsk TV. 

Les også: Sterk start for Norges første «true crime»-serie

TV er et sterkt medium og jeg håper serien kan gi nye bidrag til å komme nærmere en løsning. Erlend Frafjord, forfatter av boken «Da Tina ble drept»

- Vi ønsker å gjøre serien tilgjengelig for alle

Den nye serien skal ikke vises på noen TV-kanal, men vil slippes direkte på nettet. Bjørn Eivind Aarskog understreker at hovedmotivasjonen er å nå ut til noen som sitter på informasjon som kan bidra til en oppklaring i Tina-saken. 

- Vi ønsker å gjøre serien tilgjengelig for alle, ikke bare de som har tilgang på en eller annen strømmetjeneste. Hvis det er noen der ute som har kjennskap eller informasjon i Tina-saken så vil de forhåpentligvis se serien og melde seg, utdyper han. 

Aarskog forteller Kampanje at han pitsjet dokumentarserien om Tina-saken til de store TV-kanalene for flere år siden, men at responsen var lunken helt i starten.

- Etter hvert klarte vi å få nok finansiering til utvikling av serien. Det er litt vanskeligere å koble på TV-kanalene når vi kom så langt som vi gjorde selv. De vil gjerne ha redaksjonell styring og det går ikke når du har kommet for langt, forklarer han og legger til:

- Det at vi har produsert serien uavhengig av distributør har både gitt oss en en kunstnerisk frihet og muligheten til å legge serien ut på nett, tilgjengelig for alle. Det at vi har produsert serien uten samarbeid med for eksempel en nyhetsredaksjon betyr ikke at det går på bekostning av etterretteligheten, for vi har lang erfaring som dokumentarprodusent, sier han. 

Ble vist på TV 2:

Bjørn Eivind Aarskog har tidligere laget serien Hvem drepte Birgitte? fra 2018 som ble vist på TV 2. Den nye true crime-serien til Aarskog skal vises direkte på nett og utenfor de store TV-kanalene.

Håper på oppklaring i saken

Dokumentarserien, som bygger på politiets dokumenter i saken og presenterer en rekke upubliserte opptak, er inspirert av boken «Da Tina ble drept», skrevet av NRK-journalist Erlend Frafjord. Boken ble gitt ut i 2017 og tar for seg intervjuer med aktører i saken og over 8.000 sider med saksdokumenter. 

Kampanje har vært i kontakt med Frafjord. Han har deltatt i serien som kilde og intervjuobjekt og bekrefter at Aarskog har kjøpt rettighetene til boken. 

- Jeg har stilt opp i serien som en kilde på lik linje med mange andre aktører, og er positiv til at det fortsatt holdes oppmerksomhet rundt saken. TV er et sterkt medium og jeg håper serien kan gi nye bidrag til å komme nærmere en løsning, sier han. 

 

Knytter drapssaker sammen

Erlend Frafjord er en av få journalister som har fulgt denne saken lenge. Han forteller at det har vært utfordrende å jobbe med politiet. 

- De har hatt et sterkt ønske om å legge lokk på etterforskningen. Det er utfordrende å jobbe med politiet i sånne saker som er uløste. De er lukket og vil ikke dele noe. Jeg klarte likevel å grave frem opplysninger som tidligere ikke var offentlig kjent, og som bidro til at det har blitt mer oppmerksomhet rundt saken, sier Frafjord. 

For en drøy uke siden ble en 52 år gammel mann dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Han blir også trukket frem i den nye serien «Hvem drepte Tina?». 

Gravejournalisten, som tidligere har vært i tvil om politiet vil komme i mål med etterforskningen av Tina-saken, håper politiet følger saken videre og klarer å knytte sakene sammen.

- De to drapene har ekstremt mange likhetstrekk, og det er en relativt stor sannsynlighet for at vi står overfor samme gjerningsmann. Men så lenge man ikke klarer å bevise det, skal han selvsagt betraktes som uskyldig i Tina-saken, understreker han.  

Tina Jørgensen (20) fra Stavanger ble funnet drept på Jæren i Rogaland fem år etter drapet på Tengs. 52-åringen har helt siden han ble pågrepet i september 2021, nektet all form for tilknytning til de to drapene. Til Dagbladet uttalte forsvareren Stian Kristiansen at han var svært misfornøyd med at produsentene velger å trekke fram og identifisere mannen i en sak hvor det ikke en gang er tatt ut tiltale.

- Det synes jeg ingenting om. Det er tatt ut en teknisk siktelse mot ham, som bare er brukt som verktøy for å gjøre konkrete etterforskningsskritt. At de velger å henge ham ut på denne måten, er en skikkelig ugrei ting å gjøre, sa Kristensen til Dagbladet i forrige uke. 

- Serien ble ganske mye dyrere enn forvente

True crime-serien er finansiert av Norsk filminstitutt, Filmkraft Rogaland og mediefondet Zefyr. I tillegg har produksjonsselskapet Filmhimmelen bidratt med 50 prosent egenkapital.

- Hvor mye har produksjonen kostet?

- Den nye utviklingen i Birgitte-saken gjorde at vi måtte kaste oss rundt og gjøre mer. Serien ble ganske mye dyrere enn forventet, den har kostet i underkant av ti millioner inklusiv lanseringskostnad, forteller han.

Han sier videre at de håper serien vil vekke interesse da saken har en aktualitet i media, men at de likevel må bruke betydelig med annonsekroner for å nå ut til publikum.

- På nett vil den første episoden legges ut gratis, også kan seerne selv bestemme om de vil betale for de resterende fire episodene, forteller han og legger til: 

- Undersøkelser viser at betalingsvilligheten til nordmenn på nett er ekstremt høy for leie og kjøp av film og musikk. Alle har internett tilgjengelig, også er det enklere å strømme fra mobil og rett til TV-en. 

Regissøren har tro på at serien vil ha store inntjeningsmuligheter ved at den slippes på nett.

- Tall fra TV 2 viser at Birgitte-serien hadde 761.000 seere totalt. Dersom vi har ti prosent av seertallene til Birgitte-serien, er inntjeningen god. Det er ikke så mange, men målet er også å komme ett skritt nærmere oppklaring, avslutter regissøren. 

Alle episodene slippes på Hvemdreptetina.no til våren. Relevante fagpersoner og eksperter bidrar med innsikt i serien. I tillegg til Erlend Frafjord bidrar psykologspesialist Svein Øverland, advokat Atle Helljesen, advokat Arvid Sjødin, vitner og nære venninner av Tina Jørgensen samt en rekke aktører fra politiets etterforskning av drapet. 

Gullruten-vinnerens nye true crime-serie hopper bukk over TV-kanalene: - Gir oss kunstnerisk frihet