Diplom-Is tok kontakt med Antirasistisk senter før relansering: - Ønsket ikke å støte noen

Sitting Bull forsvant fra markedet i 2015. Nå dukker den opp i ny drakt og med nytt navn.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Nafisa Zaheer
Dag Robert Jerijervi Journalist

For fjerde år på rad henter Diplom-Is frem en tidligere iskrem-favoritt fra arkivet. Trenden startet i 2020 med Kræsj Pink, deretter var det Drillo-isens tur og i 2022 var det Kjempe Yes som fikk en ny vår.

- Gjensynet med gamle klassikere har vist seg å engasjere voldsomt, og det er nettopp folkets engasjement som er med på å avgjøre om en iskrem har livets rett. Derfor fortsetter vi å dykke ned i arkivet, sier Mari Ellestad, direktør for strategi og kommunikasjon i Diplom-Is, til Kampanje.

De siste ukene har iskremprodusenten oppfordret følgerne sine i sosiale medier til å gjette på hvilken klassiker som hentes frem som en del av kampanjen «De som vet, de vet». Den skal over 350.000 ha fått med seg ifølge Diplom-Is.

Onsdag ettermiddag kom avsløringen, og denne gangen har valget falt på en mer moderne klassiker, nemlig Sitting Bull. Den ble først lansert i 2008 og var i salg frem til 2015. Men når den nå gjør comeback, er ikke alt som før.

- Har hatt andre navn på blokka

Da is-giganten bestemte seg for at Sitting Bull var neste klassiker ut, satte de nemlig i gang en grundig prosess for å evaluere iskremens navn og design. Iskremen var opprinnelig oppkalt etter høvdingen for det nordamerikanske indianske folket hunkpapa-siouxene som levde fra 1831 til 1890.

Sitting Bull er kanskje mest kjent for å ha drept general George Custer i et forsvarsangrep da hunkpapa-folket ble angrepet i slaget ved Little Bighorn River i 1876.

Emballasjen til iskremen var prydet med en tegning av en gutt i bekledning som var tydelig inspirert av den amerikanske urbefolkningen.

Nå er både navnet og emballasjen endret.

- Da vi bestemte oss for at Sitting Original var neste klassiker ut, satte vi i gang en grundig prosess for å evaluere iskremens navn og design. Som en del av denne prosessen har vi hatt dialog med Antirasistisk senter, som har gitt oss verdifulle innspill som vi har tatt med oss i arbeidet, sier Diplom-Is-direktøren.

Et av spørsmålene Diplom-Is hadde var om det var greit å relansere isen som Sitting Original eller om de skulle ta bort Sitting-navnet helt. Til slutt landet de på det førstnevnte.

- Vi har hatt andre navn på blokka underveis, men har ønsket å beholde det unike ved denne folkefavoritten. Vi ønsker ikke å støte noen, og derfor synes vi det var riktig å få innspillene til Antirasistisk senter i denne sammenheng. 

Slik så den ut:

Sitting Bull var i salg i Norge fra 2008 til 2015. Det var en kombinasjon av årsaker som gjorde at den forsvant fra markedet etter syv år, forteller Diplom-Is.

- Ganske fornærmende

Kampanje har snakket med Hatem Ben Mansour, daglig leder ved Antirasistisk senter. som bekrefter at Diplom-Is har vært i dialog med dem. Mansour er fornøyd med hvordan de har løst oppgaven. 

- I stedet for å kaste det ut på markedet, og så få reaksjoner i etterkant, har de tatt en vurdering i forkant. Det er veldig positivt, sier han og legger til: 

- De har sett at det kan være problematisk å relansere isen, da urbefolkninger fortsatt opplever tydelig diskriminering og undertrykkelse, både i Amerika, men også i Norge, med samene. De tok selv initiativet til en dialog og har vært ydmyke og mottagelige for alle tilbakemeldinger, sier han. 

En av tilbakemeldingene var at de må modernisere navnet. 

- Det er generelt problematisk å bruke navnet og bildet av en Sioux høvding, en stamme blant amerikanske urfolk, ikke bare med tanke på stereotypien, men å bruke en helt til en så banal ting som is, som et salgstriks, det er ganske fornærmende, mener Mansour. 

Det er ikke første gang Diplom-Is tar grep og gjør om på egen merkevare. I 2020 ga maskoten til is-giganten slipp på selskinnsdrakten inspirert av inuittenes bekledning, til fordel for vinterklær helt uten assosiasjoner til urfolk. 

- Med jevne mellomrom må du inn og gjøre endringer for å ha en merkevare som er i tråd med tiden, sa Anne Borgen Sturød, markeds- og produktutviklingsdirektør i Diplom-Is den gang. 

Les mer: Diplom-Is endrer inuitt-logo: - Vi ønsker ikke å støte noen

- Har opplevd enormt engasjement

Mari Ellestad tror årets klassiker vil treffe spesielt godt hos unge voksne.  

- Dette er en is som bringer frem mange gode følelser og minner for de som vokste opp da den var på markedet sist. Vi har opplevd enormt engasjement fra unge voksne som ønsker isen tilbake i butikk, og nå gleder vi oss til at enda flere skal få et forhold til den tuttifrutti-belagte isen som så mange allerede er glad i, sier Ellestad.

Ifølge Ellestad var det en kombinasjon av flere elementer som gjorde at de sluttet å selge iskremen i 2015. Nå registrerer hun at det finnes en stor gjeng med «Sitting-entusiaster» der ute.

- De siste årene har mange etterlyst klassikeren på sosiale medier etter at iskremen forsvant fra isdisken. Det er opprettet en Facebook-gruppe med flere tusen medlemmer, satt i gang underskriftskampanjer og vi har blitt kontaktet med jevne mellomrom.

I Sverige har Sitting Bull vært en klassiker i isdisken i 40 år. I 2021 valgte Triumffglass, som tidligere har hatt Diplom-Is på eiersiden, å endre emballasjen for å tone ned koblingen til den nord-amerikanske urbefolkningen, men navnet bestod.

Diplom-Is tok kontakt med Antirasistisk senter før relansering: - Ønsket ikke å støte noen