Analyseselskapet Nielsen har undersøkt hvilke bedrifter som brukte mest på annonser i 2022. Oversikten deres viser at kampen om matkundene dominerer. Blant de ti største annonsørene i fjor, er hele åtte bedrifter innen dagligvarebransjen. Tallene fra Nielsen er i brutto, og inkluderer ikke sosiale medier, søk og programmatiske reklamekjøp.
Ragnhild Silkoset er professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI og leder av prisrådgivningsselskapet Prisbeslutninger.no. Hun tror at årsaken til at dagligvarebransjen bruker så store summer på markedsføring, skyldes den skjerpede konkurransen om å bli sett av forbrukerne.
- Jeg tenker at dette kan ha en selvforsterkende effekt. Fordi noen av aktørene bruker mye penger på annonsering, må de andre følge etter for å opprettholde sin synlighet i markedet, sier Silkoset.
Dagligvarekjeden Kiwi er den største annonsøren, med 798 millioner kroner brukt på annonser og reklame i 2022. Kiwi har blant annet kjørt kampanjer på at de presser prisene ned, og nå i det siste med prisoppgang på mat har kjeden markedsført seg ved å promotere at de låser prisene.
- Hva blir viktigst i kommunikasjonen fremover med tanke på økte priser?
- Fremover kommer vi til å oppleve veldig mange tidsbestemte priskampanjer på utvalgte produktkategorier. Metoden bruker kjedene for å signalisere til hverandre, slik at de unngår priskrig på produkter de ikke ønsker skal rammes, sier Silkoset.
Kiwi er en del av Norgesgruppen, det samme er Meny og Spar, som også er blant de største annonsørene på oversikten. Norgesgruppen er også landets største dagligvarekonsern og til sammen brukte deres største dagligvarekjeder rundt 1,4 milliarder kroner på annonser, ifølge Nielsen.
Andre dagligvarekjeder blant Norges ti største annonsører er Norgesgruppens konkurrenter Rema 1000 og Coop-kjedene Extra og OBS samt mat- og drikkeprodusentene Tine og Orkla Foods. Legger en de samlede investeringene til grunn for landets største dagligvarekjeder og matprodusenter, ble det brukt rundt 3,7 milliarder kroner på annonser. Tar en med aktører som Freia-eier Mondelez og de andre Orkla-divisjonen blir tallet enda høyere, så selv med en gjennomsnittlig rabatt i mediekjøpene på rundt 50 prosent er det snakk om milliarder av kroner som pumpes inn i reklamemarkedet fra denne sektoren.
Les også: Kaller Kiwi-prising et PR-stunt: - Dette er ulogisk