Bekymret etter Premier League-dom: - Ekstremt skuffende om vi ikke får se scoringer

Formann i Liverpools supporterklubb i Norge er redd for at interessen rundt engelsk fotball kan dabbe av om ikke NRK og TV 2 får vise mål fra toppdivisjonen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Fredag ettermiddag falt dommen i rettsstriden mellom TV 2 og Viaplay. TV 2 ble dømt til å betale et vederlag eller erstatning for å ha vist høydepunkter fra en rekke Premier League-kamper på Viaplay.

Det er foreløpig ikke kjent om TV 2 vil anke saken.

Det retten har tatt stilling til er hvorvidt Premier League-kampene TV 2 har vist klipp fra er av «stor interesse for allmennheten». I så fall kan TV 2 benytte seg av den såkalte nyhetsretten for å vise korte utdrag. Tingretten konkluderte med at det i stor grad er prestasjonene til de norske Premier League-spillerne Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland som utløser nyhetsretten.

Det holder imidlertid ikke at Ødegaard og Braut Haaland er på banen. De må levere «viktige og oppsiktsvekkende kampbidrag» for at interessen skal være utløst, slår tingretten fast.

I syv av elleve kamper var ikke dette tilfellet og TV 2s klippbruk var derfor urettmessig ifølge Oslo tingrett.

Les også: Viaplay-topp om seieren over TV 2: - Det kommer et erstatningskrav

 

- Ekstremt skuffende

Formann i Liverpools supporterklubb i Norge, Pål Christian Møller, forteller til Kampanje at han ikke kjenner til alle premissene i dommen, men han tror det kan være dramatisk for interessen av engelsk fotball i Norge om ikke NRK og TV 2 får sende mål fra Premier League i årene fremover.

- Om jeg er overrasket over dommen blir ikke helt riktig å si. Jeg blir ikke overrasket om TV 2 må betale en sum for å vise målene, og det kan hende det er helt fair, men det er viktig for interessen av engelsk fotball i Norge at de får vise mål. Det er utrolig verdifullt, sier han.

Møller forteller at visning av scoringer fra den engelske toppdivisjonen har vært en del av det norske mediebildet i flere tiår.

- NRK har vist scoringer fra engelsk fotball siden 70-tallet og det er det som er med på å skape interesse. Jeg mener det er ekstremt skuffende om denne dommen fører til at vi ikke får se scoringer fra engelske fotballkamper, legger han til.

Les mer: - Absurd situasjon i rettssaken mellom Viaplay og TV 2

Legger merke til TV 2-endring

Møller tror også dette er noe Viaplay selv ville vært tjent med i det lange løp.

- Barn i dag har ikke mulighet til å se Premier League med mindre foreldrene betaler 10.000 kroner i året, og får man heller ikke se målene på NRK eller TV 2, så får man aldri sett det. Jeg la merke til at TV 2 på søndag ikke viste scoringene til Marcus Rashford i Manchester Uniteds seier over Leicester, men viste scoringer fra PSG og Barcelona, sier Møller og fortsetter:

- I et lengre tidsperspektiv kan det være dramatisk, og en trussel for interessen av engelsk fotball i Norge. Jeg håper virkelig at man får vise scoringer, ikke bare fra storkamper og kamper med norske bidrag, men sånn som det har vært frem til nå. Den allmenne interessen for engelsk fotball strekker seg langt utover medlemstallene i supporterklubber.

Kampanje har vært i kontakt med TV 2 for kommentarer til saken, men har fått beskjed om at de ikke har noe mer å si om dommen nå.

- Vi konstaterer at retten mener at noen av utdragene var lovlige, mens andre ikke er det. Nå må vi sette oss inn i begrunnelsen før vi gir noen kommentarer, sa pressesjef Jan-Petter Dahl til Kampanje kort tid etter at dommen falt fredag.

Ordknapp:

Sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt benytter seg også av nyhetsretten for å vise utdrag fra Premier League i nyhetssendingene til NRK. Foto: Eivor Eriksen

NRK: - Skal lese dommen nøye

Dommen blir også grundig lest i NRK, som i likhet med TV 2 benytter seg av nyhetsretten når de viser klipp fra Premier League i sine lineære nyhetssendinger. NRK har i tillegg en avtale med Viaplay om å vise klipp på nett.

- Vi har sett kopi av dommen og må lese den nøye før vi trekker noen konklusjoner, sa sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt, til Kampanje fredag.

- Kommer dommen til å påvirke NRKs sportssendinger på TV i noen grad?

- Det er for tidlig å si noe om det. Som sagt så må vi sette oss inn i premissene av dommen.

VG: - Ryddig

Sportssjef i VG, Frode Buanes, forteller at han ikke kjenner til detaljene i dommen, men gir følgende kommentar til Kampanje:

- Vi må forholde oss til hverandres rettigheter, og samtidig gjøre vurderinger rundt hva som omfattes av nyhetsretten. Jeg tenker at det er ryddig at domstolene avgjør hvor den grensen går, sier han.

- Vi har et godt samarbeid med Viaplay om bruk av klipp fra deres sendinger, men vi har óg ukentlig dialog med TV 2 om bruk av deres rettigheter, sier han.

Han forteller at VG og Viaplay har en avtale om bruk av klipp, og at denne dommen ikke vil påvirke samarbeidet.

Bekymret etter Premier League-dom: - Ekstremt skuffende om vi ikke får se scoringer